Kamera för lite blötare förhållanden

Jag behövde en bild till en tävling, bilden skulle tas en viss dag och jag ville helst inte att juryn skulle känna igen mig. Så jag stack ut en kort tur en dag jag egentligen inte hade tid, och drog upp huvan trotts att solen sken, vindstilla och varmt :)
Jag blev inte nöjd med bilderna, och avstod från tävlingen. Men idén ska jag jobba vidare med. Ska prova att rikta kameran både framåt och bakåt, gärna i lite vågor.
Förra vintern tillverkade jag två grönlandspaddlar, en kort stormpaddel och en normallång. Det blev snabbjobb, hyvlade en dag när jag hälsade på mamma, fortsatte en annan dag när jag hälsade på pappa. Bor i lägenhet och sambon skulle nog inte tillåta att jag satt i vardagsrummet. Jag har provat dem några gånger och känner att jag ska fixa en snyggare i vinter och öva vidare med. På bilden provar jag stormpaddeln, som blev bäst av dem.


Jag har riktat horisonten på W10-bilden och beskurit båda en hel del. Stativet är ett Seagull med böjbara ben, hur jag fäste det ser ni säkert. Kajaken måste vara helt torr för att tejpen ska fästa, men sedan tål det vatten. Kameran säkrades för säkerhets skull i däckslinorna. Inte vackert, men fungerar.

cpic457f1b17a3f29.jpg


(Pentax W10 och Olympus C-120 14 oktober 2006)

Istället för silvertejp funderar jag på sugfot, de tidigare i tråden var lite dyra. De här är lite i största laget, men kan fungera med en lämplig kulled:
http://www.biltema.se/products/product.asp?iSecId=487&iItemId=79515
eller
http://www.biltema.se/products/product.asp?iSecId=487&iItemId=79517
Billiga är de i varje fall. Och snyggare än silvertejp, kajaken behöver inte vara snustorr och de går att återanvända. De går även att använda till det de är avseddan för när det behövs.
 
För grönlandspaddlare

Ytterligare en fördel med grönlandspaddel:
Jag fäster min W10 längst ut på stormpaddeln, som är instucken under däckslinorna på fördäck. Fördelen är att man kan "hämta in" kameran till sittbrunnen (genom att ta loss paddeln), och man kan därför ändra kamerainställningar etc på vattnet utan hjälp av någon annan. Detta bygger förstås lite på att du har intervallfotografering på kameran (eller filmar).

Jag fick idén från Jeff Bjorgo i USA, här är en bild på hans rigg som är snarlik min:

http://inukshuk.godbdigital.com/gallery/albums/Greenland-the-Bdub/IMGP2967.sized.jpg

/Magnus

PS. Stormpaddeln går i nödfall fortfarande att rolla med, om det skulle krävas! DS
 
Re: För grönlandspaddlare

MagnusÅ; sa:
Jag fick idén från Jeff Bjorgo i USA, här är en bild på hans rigg som är snarlik min:

Det är något liknande den hållaren jag funderar på att montera på sugfötterna ovan. Större, men smidigare än nuvarande och billigare än sugfotsstativet högre upp i tråden.
Ska bara hitta en lämplig kulled eller billigt stativ som kan donera son kulled. Eller skippa kulleden och göra något liknande ditt paddelfäste med liggunderlag. Ska bort i hegen, men hoppas kunna komma ut en sväng i mellandagarna. Ska testa något slags fäste då.
 
RAM

Jag köpte tidigare i år lite RAM delar som jag skruvat ihop.

Tyvärr är web-platsen svåranvänd för man bör veta artikelnumret på det man söker
http://www.r-a-m.nu/page/1/ (Sverige)
http://www.ram-mount.com/ (tillverkaren i USA


Så alternativa papperskataloger är av godo
http://www.watski.se/www/index.asp sök på GPS eller hållare ger bättre träffar än på RAM (som inte ger enda rätt träff) fat papperskatalogen är bättre

http://www.touratech.se/ har några RAM delar (sök under GPS och Navigation)

bl.a skruvadaptern som passar till kameran

01-068-0006-0_I_01.JPG


Så genom att handla de grejer jag ville ha från 3 olika håll har jag skruvat ihop delarna så jag kan ha kameran på cykelstyret och GPSen på cykeln, kajaken och i bilen.

Cykelstyrefästet passar inte på paddeln (paddeln har för stor diameter). Möjligen finns det något fäste för MC-styre som passar.

Min kamera är för ömtålig för att jag ska vilka ha den monterad på kajaken. Ett undervattenshus kanke?


Per Brune
 

Liknande trådar


Fjälledarens tips: Så packar du lätt och når längre

Ibland får man ut mer av naturupplevelser när man tar ut svängarna. Fjälledaren Oskar berättar hur han hittar en större frihetskänsla utomhus.