Kajakförsäkring

Lite orolig, efter att ha läst denna tråd, för hur min egen villahem-försäkring täcker kajaken så ringde jag upp Trygg. Den uppgift jag fick efter en del väntande medan de konsulterade "specialist" var att kajaken är försäkrad upp till ett belopp på 35 000 kr vid förvaring i huset samt också vid transport eller paddling.
Försäkringsvillkoren varierar tydligen en del och det kan nog vara klokt att kolla upp med det enskilda bolaget vad som gäller.
Min Pideraq är dock tydligen trygg även på land :)

Lennart
 
tiddelipom; sa:
Lite orolig, efter att ha läst denna tråd, för hur min egen villahem-försäkring täcker kajaken så ringde jag upp Trygg. Den uppgift jag fick efter en del väntande medan de konsulterade "specialist" var att kajaken är försäkrad upp till ett belopp på 35 000 kr vid förvaring i huset samt också vid transport eller paddling.

Lennart

Ifall du har talat med T-H tycker jag att du skall begära att kanoten nämns i försäkringsbrevet. I http://www.trygghansa.se/04Privat/Document/00305_villa.pdf står uttryckligen att småbåtar ej är inkluderade.
När olyckan väl är framme är det ganska mycket upp till handläggaren att bedömma vad som skall ingå ifall inget skriftligt finns.
 
När olyckan väl är framme är det ganska mycket upp till handläggaren att bedömma vad som skall ingå ifall inget skriftligt finns.

Jag jobbar själv som skadereglerare (dock inte inom hem- eller båtområdet) och vill flika in att vid en skada är det försäkringsvillkoren som styr vad som kan ersättas. Ett muntligt löfte från en person som man inte kan namnge är tyvärr inte värt ett dugg..

Kan man få en avvikelse från villkoren införd i försäkringsbrevet så gäller naturligtvis detta.
[Ändrat av mielo 2005-01-12 kl 16:01]
 
Har själv kontaktat mitt försäkringsbolag efter att ha läst inläggen (sockenbolagen).
Där ingår en försäkring för kajak/roddbåt/windsurfing men endast till 20% av basbeloppet (ca 8000 kr).
Detta belopp kommer man ju rätt snabbt upp i, så det blev till att ta en småbåtsförsäkring som tillägg till villa/hem (200kr/år). Denna försäkring täcker 1 basbelopp.

/Mats
 
Kollade med If och deras separata båtförsäkring. De ville ha 419:- för min nyinköpta Cobolt Origo med värdet 21000:-

Den jag pratade med verkade ha problem att få fram uppgifter. Jag fick uppfattningen att han räknade efter segelbåt !

Hur som helst, jag stannar kvar ett år till på Folksam och betalar 719:- för mina tre kajaker.

/Peter
 
Bara som jämförelse så kan jag säga att jag betalar ungefär hälften för min motorbåt med 70 hk och även om den inte är så högt värderad och stor så är den ju värderad klart högre än en kajak. Då ingår ansvar och lite av varje.
Detta är dock hos Svenska Sjö, jag kommunicerar skriftligt med mitt villaförsäkringsbolag och har inte blivit riktigt klar över kostnade och villkor där, men återkommer när så är fallet.

Det går his dem i alla fall tydligen inte att betrakta en kajak i ett garage som lösöre, som t ex en åkgräsklippare eller annan egendom. Det är ju faktiskt märkligt. Man kan ju undra om annan friluftsutrustning är undantagen...
Det vore ju rätt fånigt om nån kom och sa att du måste ha tältförsäkring eller försäkring för långfärdsskridskorna...
 
Mezzner; sa:
Det vore ju rätt fånigt om nån kom och sa att du måste ha tältförsäkring eller försäkring för långfärdsskridskorna...

Iofs finns det en skillnad mellan ett tält och en kajak (en förresten... :) Kajaken är ett fartyg i lagens mening och därför kan man tänka sig att det i paragrafryttarnas värld innebär att den behandlas annorlunda. Vad vet jag....

Jag betalar ca 500 spänn i försäkringskostnader för en 8-meters segelbåt (IF).

Kom för övrigt på att det inom båtlivet diskuteras körkort för båtar. Några kriterier är ej satta men storleksgränsen 5 meter har nämnts. Spännande konsekvenser för paddlare....

Anders
 
Jag kan köpa det där med fartyg och fordon osv, fast egentligen svårligen då kajaken är förvarad i hemmet. Då är den lösöre för mig.

En skidutrustning kan ju vara en bättre liknelse, den kan kosta lika som en kajak, du kan åka på den och då gäller inte hemförsäkringen i alla lägen, men när du har den hemma i förvar så är den lösöre. Men visst, jag misstänker att det förr var helt normalt att en liten roddbåt var lösöre, men att det numera ofta kräver tilläggsförsäkring.

(Det är i och för sig inte bilen antar jag även om den är avställd och förvarad i låst garage...)

Vi kan ju i konsumentintressets namn försöka få ihop en sammanställning över vad som gäller de olika bolagens hem och villaförsäkringar i denna tråd.
 
Det skulle vara intressant att få veta hur mycket försäkringsbolagen är villiga att ersätta.
Hur ersätts en fem eller tio år gammal kajak och hur beräknas marknadsvärdet?
Försäljningspriserna på kanoter har på ca 10 år fördubblats.
Även om premierna är låga tillkommer självrisk.

Erfarenheter?
 
Det luddiga besked jag hittills fått av Salusansvar är att det är marknadsvärdet som gäller...

Om man därmed menar återanskaffningsvärdet eller nåt annat är ju svårt att säga. Det brukar ju heta att syftet är att man ska ersättas för den skada man lidit. Problemet är ju att man både får betala självrisk samt ev mellanskilnad mellan en ny kajak och en kajak som man gjort nån form av åldersavdrag på, även om man inte ber om att få en ny kajak eller vad det nu gäller för sak.

Tyvärr känns det ju alltmer som om försäkringarna är så anpassade att premien är hyperanpassade till alla specifika situationer och kunder, samt tar hänsyn till diverse omständigheter vid skadan - så att den lite utjämnande effekten som väl är syfte med försäkringar (och ett stort kundunderlag som så att säga tar smällarna tillsammans), försvinner och resultatet blir att var och en betalar för sina egna skador med den skillnaden att det ska vara ett bolag inblandat som skär emellan en marginal på att folk råkar ut för skador som ska regleras.
 
Har nu äntligen kommit mig för att ringa Salusansvar och fråga mer precis vad som gäller.

165 kr per kajak är kostnaden och ersättning sker till marknadsvärdet. Detta betyder återanskaffningsvärdet.
D v s aktuellt pris på närmast motsvarande kajak i Sverige.

Även om kajaken förvaras inlåst i hemmet räknas den inte till lösöret vid brand eller stöld!!

I tilläget för 165 kr ingår dock ansvar, rättsskydd, stöld, skadegörelse etc.

Maxlängdet var dock om jag hörde rätt angiven till 6 m. Det finns ju en och annan K1 som är längre, men jag vet inte vad som då gäller.
 
kan man gå ihop

För det första sa nån att kajakförsäljningen har ökat kolossalt de senast 5-10 åren, det innebär att det nu finns många kajaker som borde försäkras. Kanske skulle man gå ihop tillsammans och försöka hitta något bolag som gillar Utsidanmedlemmar?

Jag har min kajak nere i segelklubbens varv, jag har pratat med två olika personer på Trygg-Hansa som säger att min 5,45 kajak kan räknas som cykel i Hemsförsäkringen, bara den är fastlåst med motsvarande granitlås som för cyklar.

Men kanske skall kolla det ett varv till.
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
Nisse. Kajakförsäkring? Paddling allmänt 2
paddel Björn Vad täcker en kajakförsäkring? Paddling allmänt 10

Liknande trådar


Fjälledarens tips: Så packar du lätt och når längre

Ibland får man ut mer av naturupplevelser när man tar ut svängarna. Fjälledaren Oskar berättar hur han hittar en större frihetskänsla utomhus.