K-1 48 K-1 45 K-1 öppen

Vad finns det för tävlingar som använder Kanotförbundets indelning av havskajaker?

K-1 48, K-1 45, K-1 öppen

eller

Havskajak kort, Havskajak lång och Havskajak öppen som det ibland kallas.


Göta kanalloppet har de klasserna för de långa distanserna med start i Karlsborg men finns det några fler tävlingar med den här indelningen?

SKM hade det i förra versionen men nu är det fritt val.

Enligt reglerna för Veterancupen så får man ställa upp med "kanoter längre än 520 cm om de uppenbart inte är snabbare än traditionella tävlingskanoter. Det är alltså tillåtet att delta i havskajaker som följer förbundets regler för havskajak kort och lång."

Finns det fler tävlingar som har indelning?
 
Inga fler än Göta Kanal, vad jag kommer på just nu i alla fall..

Känns väl inte som förbundets klassindelning var så jättelyckad direkt. Dessutom är ju viktkravet i kort & lång rätt trist - varför stödja en utveckling av kajaker som väger minst 28 kg..

I Veterancupens "kanoter längre än 520 cm om de uppenbart inte är snabbare än traditionella tävlingskanoter. Det är alltså tillåtet att delta i havskajaker som följer förbundets regler för havskajak kort och lång." är jag inte heller så förtjust i - man får sitta i en smal och snabb men inte lång och snabb kajak.
De som ställer upp försöker väl ta snabbast möjliga båt man kan behärska och då är det väl ändå lika för alla. Alltså antingen väljer man elit (ICF-regler) eller så motion (allt annat..).

Sen verkar ju det som de tävlingar med minst antal klasser, typ DKM+ och SKM, har flest antal deltagare nu för tiden. Något för förbundet att fundera på kanske..?

/ Ulf
 
Har hittat en bugg i Kanotförbundets regler för Havskajaker.

"Vattenlinjen ska vara konvex, utformad i en jämn linje utan knän."

Hur många havskajaker saknar konkavitet i vattenlinjen???
 
Nu har väl DKM+ och SKM lite av en särställning oavsett hur de väljer att klassindela - eller - det skulle i alla fall vara svårt att säga hur deltagarantalet skulle påverkas av annan klassindelning.

Veterancupens formulering är ju rätt lustig. Om jag satt i en kajak och deltog skulle det troligen kunna få vara vilken som helst; men om en duktig kanotist väljer en kajak (kanot längre än 520 cm om uppenbart inte snabbare än traditionell tävlingskanot) och vinner, kan man väl anta att kajaken skulle ifrågasättas, då den inte är uppenbart långsam...
 
Känns väl inte som förbundets klassindelning var så jättelyckad direkt. Dessutom är ju viktkravet i kort & lång rätt trist - varför stödja en utveckling av kajaker som väger minst 28 kg./ Ulf

Kanske vore läge att sänka vikten till 25 kg för kort och skippa minvikten helt för lång? Då skulle de flesta produktionskajaker passa i Kort och de lite snabbare/längre kunde vara italiendöpta specialbyggen. De som har längre kanoter är förmodligen mer intresserade av fart och accepterar en utveckling på material- och designsidan.
 

Liknande trådar


Fjälledarens tips: Så packar du lätt och når längre

Ibland får man ut mer av naturupplevelser när man tar ut svängarna. Fjälledaren Oskar berättar hur han hittar en större frihetskänsla utomhus.