Info om gamla träskidor Splitkein?

I min jakt på Vita Blixten har jag istället kommit över 2 par Splitkein träskidor. Modellerna heter Suverän och Populär. De är ca 210 cm långa.Suverän har stålkanter. Har koll på att de ska tjäras och förvaras i spänn.

Men finns det någon som har lite info om dessa skidor skulle det vara kul. Första gången på väldigt länge som man blivit sugen på att åka längdskidor, tackar den fina vintern för det.
 
Splitkein-historia

Hej!
Splitkein är den norska stavningen för split cane, dvs limmade ribbor av trä (cane är ju rotting, men det användes om allt tunt trä tror jag). Samma princip och namn som de dyraste flugfiskespöna, för övrigt...
Jag tror att de skidor du fått tag i är producerade i norge för den svenska marknaden, möjligen licensade i Sverige. Norska försvarets motsvarighet till vita blixten gjordes också av Splitkein på sin tid, den stora skillnaden mot de svenska är att bindningarna kan justeras utan verktyg, man bara fäller en flärp i framkant så kan sidojärnen justeras. Praktiskt! Jag köpte mina på lågprisbutik i finska Österbotten, men aldrig sett dem i Sverige.
Jag har även kvar farsans Splitkein från 1957, lite runda i kanterna men still going strong, spannet helt suveränt fortfarande, trots att de ligger lösa på logen utan spännkloss. Tjärat och lackat dem ett par gånger på 20 år....
När det gäller vården: glöm inte bort ovansidan: sköt om lack eller färglagret också, jag hade ett par som delaminerade helt pga att vatten trängde in ovanifrån, de var iof mkt gamla och torra, men hade inte heller någon lack ovanpå.

Kolla in http://woodenskis.com/SplitkeinHistory.htm
 
Örnsköldsvik

Jag var för några veckor sedan i Örnsköldsvik och hjälp min mamma som bor där. Syrran skjutsade mig med sin bil till Naturkompaniets outlet som ligger några km söder om stan längs E4:an. När vi åkte hem så sa syrran att där låg Splitkeinfabriken. Det var nog på 60-talet.
Närmare bestäm i Ås http://www2.lantmateriet.se/ksos/index.html (sidan kräver att man har Java i datorn).
Välj Sökord Örnsköldsvik, Västernorrlands län, Örnsköldsvik och tätort
Panonera kartan åt väster förbi Paradiskullen (hoppbacke) till Tvillingsta. Panorera norrut förbi Golfbana (Peter ”Foppa” Forsbergs som är rätt så ny i sammanhanget).
Söder om texten Ås men norr om järnvägen låg Splitkeinfabriken när jag var barn. Om det fanns någon Splitkeinfabrik i Sverige har jag ingen aning om.

Med Google på Splitkein och Örnsköldsvik hittade jag bl.a detta
En artikel om en som jobbat på Splitkeinfabriken http://allehanda.se/slaktvanner/dod...n-har-avlidit?articleRenderMode=extra_comment

En annan som jobbat på Splitkeinfabriken
http://hembyn.kaoos.se/sjolunds_halle/sjolunds_halle.htm

http://www.woodenskis.com/SverigeSkidFabrik.htm (etablerad 1940)

http://www.larena.se/dokument/rapporter/njof/RAPP08FY.PDF (sidan 69)

Per (född och uppvuxen i Örnsköldsviks)
Edit rättat länk som inte funkade.det smög sig in html koden <br> i Urlen
 
Så fel der kan bli

Söder om texten Ås men norr om järnvägen låg Splitkeinfabriken när jag var barn. Om det fanns någon Splitkeinfabrik i Sverige har jag ingen aning om.
Så fel det kan bli när man tappar bort ett enda ord

Om det fanns någon fler Splitkeinfabrik i Sverige har jag ingen aning om.

Per
 

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.