Hur stor segelbåt behövs???

Jag har alltid velat segla fast med en pressad ekonomi och värst av allt att jag bor mitt i Småland. Men det ska bli ändring på det under min framtid.
Frågan är bara hur stor segelbåt krävs det för två personer att korsa oceaner?
Går det att korsa tex, Atlantern utan att sätta livet till?
Vad vet jag?
Frågan är vad vet du...
Mvh, Dan Hansen
 
www.yrvind.com

Det finns en man Sven Yrvind(Lundin) som kan det där med små segelbåtar och långfärdssegling...kolla hans hemsida...http://www.yrvind.com/
 
17 fot räcker!

Johannes Lindemann tog sig över Atlanten 1956 i en Klepper Aerius faltkajak med två segel (modellen är fortfarande i produktion). 72 dygn = två dar längre tid än Columus 1492.

På tjugotalet gjorde kapten Romer samma resa i en två fot längre Klepper.

http://w1.855.telia.com/~u85511012/faltkajak/expeditioner.htm

Fast det är klart, när man läser Lindemanns berättelse om rå fisk till lunch (om det blev nån lunch överhuvudtaget), hallucinationer, hajar mm kanske man vill ta sig över med mer komfort i en något större farkost.

Sven
 
Det finns ju folk som seglat till Antarktis i en Vega, och samma sak med inläggen ovan, det hänger inte så mycket på storleken på båten tror jag. Bara man utrustar den rätt, vet vad man ger sig in på och är beredd på allt.

/Martin
 
Ytteligare tips

Som tidigare antytts spelar inte storleken bå båten så stor roll. Det är båtens skick och utrustning i kombination med besättningens kunskap och erfarenhet som sätter gränserna. Om jag fick tipsa om en lämplig båt att börja havssegla med blir det nog en Allegro 27 (ca 8 m) Sjöduglig båt med gott om plats för 2 pers. Går att få för hyfsat pris.

Bra länkar:

http://www.sxk.se/ Svenska kryssarklubben har div verksamhetsgrenar bl a långfärdssegling. Dessutom bra kurser för havsseglare.

http://www.osk.org/ Oceanseglingsklubben

http://www.norlinboats.com/ Lasse Norlins sida om sina konstruktioner bl a Allegro. Tyvärr inte så mycket info, men via adresser och telefon kan säkert material och info beställas

/Lars-Olof
 
Som Malena en gång sade...

...så har storleken har ingen betydelse. Åtminstone inte när det gäller sjösäkerheten vilket torde vara bevisat av alla de olika konstiga flytetyg som korsat atlanten. Den minsta båten hittils var visst 180 cm (och han som seglade 2 cm längre).

Amigo 23, Midget Magnifik, Havsfidra, Maxi 68, IF, Express, Scalare och Ohlsson 22 är alla exempel på båtar som korsat Atlanten. Och många av dessa går att få lös för 30 - 50000. Säkert behövs lika mycket till pengar utrustning, men sen har du dig en havskryssare. Det är klart alla är kanske inte optimala, men har det gjorts en gng så går det att göra igen. Titta på Havsfidran, den är ett säkert kort. Ser ut som ett ägg och seglar som ett badkar, men har korsat Atlanten åtskilliga gånger.

Fast det jag tror verkligen begränsar båtens storlek är hur nära inpå varandra man orkar vara.

// Anders
 

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.