Hur sköna ett par Garmont Ener-G g-fit?

Jag sitter och funderar över vilken telispjäxa jag skall köpa. Det hänger mellan Ener-G och Syner-G båda med g-fit liner. Jag var inne och snackade med grabbarna på Alpint i sthlm och de tyckte att Ener-G passade bättre för våra svenska förhållanden medans Synner-G var skönare när man åkte lössö. Jag gillar att åka överallt, i pist, park och så ofta det går lössnö. Skulle vara tacksam om någon kunde belysa hur det är att köra med Ener-G en hel dag, smärtor mm.

//Christian Paulin
 
Har kört telis sedan 91 och fram tills jag för två säsonger sedan köpte mina Ener-G med G-fit hade jag ständiga problem med fötterna. Genom åren har det suttit läder, halvläder och massor av plast på fötterna (T1, T1R, Garmont, Arkos, T3)

På de flesta pjäxor har jag försökt att göra olika modifikationer för att få dem HELT problemfria (höga fotvalv, tå-problem och glapp i hälen) utan att lyckas.

Glädjen med att åka telisar var nästan försvunnen innan jag gjorde en sista uppryckning och lade ut en förmögenhet på ett par Ener-G.

Trots att jag inte gjort en RIKTIG värmning av innerskon har den efter en hel del åkning format sig väl på just min fot. En formgjuten sula i botten är pricken över i. Numera är det ROLIGT och SKÖNT att åka telisar igen. Hela dagen...
 
Ener-G är grym... Passar Garmont dina fötter så är det inte mycket att tveka över.
Det är de skönaste pjäxor alla kategorier jag har provat. Varma är de också!
Jag har visserligen fått värma om mina en gång, men jag tror de blev deformerade efter att jag försökt torka dem för nära kaminen och glömt bort dem i en stuga efter en lååång dag...
 
andrahandsinfo

ær vad jag kan bidra med, men det kanske ær bættre æn inget alls. vet en som kørt med ener g gfit och tyckt att de varit svåra att spææna åt. nær man ska spænna det fræmsta spænnet, så dras inte skon ihop, utan plasten trycks bara ner. vet inte om detta var ett måndagsexemplar eller om fler upplevt samma problem. kanske kan bero på hur bra føtterna passar i dem också.
de verkar dæremot vara verkligt varma!
 
Jag åkte i ett par Crispi CX2 som var en halv centimeter för stora. Dum nybörjare som man var tänkte man ju, det där löser sig med en strumpa. ICKE.
Det jag kom fram till är att det viktiga är inte att tårna inte klämms, för det går att göra något åt. Det viktiga är att det rätt längd på skalet. Med rätt längd menas att bälgen på skalet ska hamna rätt över knogarna på tårna. Är tårna för långt bak i pjäxan kommer de att dras tillbaka och sedan dras upp och klämmas i bälgen. Så åkte jag en hel säsong. Först gick det bra, sen gick det sämre och gjorde riktigt ont. I slutet av säsongen kändes det inte längre, som bekant så stänger nervsystemate av sådana delar som smärtar mycket och ofta... Dessutom hade jag en centimeter pansarhud.
Säsongen efter köpte jag ett par sprillans nya garmont gara (visserligen). De var inte riktigt bra ändå, tårna klämde och gjorde ordentligt ont efter en dags åkande. Jag bestämde mig därför att gå till en pjäxspecialist för råd. De mätte och utvärderade min fot i förhållande till skalet och kom fram till att det var rätt skal för min fot men att mina bekymmer kunde avhjälpas med en värmeformad innersko. Eftersom tårna hade varit problemområdet gjorde de en ordenlig packning runt dessa för att verkligen trycka ut materialet där. Det gjorde ruskigt ont att packa ned fötterna i ett par kokheta innerskor som verkade 5 nummer för små; MEN, efteråt då de fått ligga till sig blev de hur bra som helst. Sedan dess kan jag knata runt i hemmet med pjäxorna på som tofflor, hur sköna som helst. Och framförallt så har jag insett att man blir bättre på att åka. Man vågar helt enkelt pusha gränsen lite till tack vare att man har mer kontroll över åkningen. Ingen energi går förspilld till att oroa och ojja sig över sina tårs välbefinnande. Inga märkliga spänningar överaskar en men kramp efter lunchpausen. Kontentan är att åkningen blir roligare och lättare. Du orkar mer och du vågar visa fötterna i sandaler efter en veckas åkning!
Mina spekulationer leder mig till att tro att om detta är vad ett par standard thermoliners kan göra så borde G-fit systemet var likvärdigt om inte bättre. Och eftersom de görs efter dina fötter kan det inte bli annat än ett positivt resultat.

fullt ös, hälen lös/samme
 
En...

till som har ett par Ener-G G-fit. Har tidigare harvat på med Scarpa (T2 och T1) men dessa passade inte min fot.

Är rätt nöjd med mina "energiska" skor, de utklassar Scarpa på flertalet områden (framförallt viktmässigt), men det finns en sak som Scarpa är bättre på och det är hälgreppet.

Jag har betydligt mer "tjipp"-tendens i mina Ener-G jämfört med T1:eek:rna, men med tanke på att jag har "kokat" dem hemma så är det kanske att vänta...iom att det inte direkt dräller av affärer med vana att forma G-Fit innerskor i Luleå så var det lika bra att låna morsans varmluftsugn och studera följande film (en stor rackare på ~27 mb...).

Resultatet blev ok, men jag gissar att en professionell affär kanske hade löst hälgreppsproblematiken...får ta med mig dojjorna till Alpingaraget eller om nån har nåt annat förslag på nån som kan forma G-Fit innerskor, dock inte nån stackare som bara kan/har erfarenhet av att koka bondage-innerskor.

/Anders B
[Ändrat av brook 2004-10-18 kl 00:34]
 
Kom på några grejer till...
Det är inte riktigt vad du frågade, men tänk på att telispjäxor skiljer sig MYCKET i form mellan olika tllverkare.
Garmont har klart bredast läst tex.
Jag kan inte åka i något annat märke, oavsett modell...

Att de skulle vara svåra att spänna över tårna har jag inte märkt, det spännet har jag så löst, däremot har de andra spännena en förmåga att "smälla" upp när jag vill spänna pjäxan riktigt hårt...

Och till Anders: Alpint är duktiga på pjäxor, och kan värma å fixa...
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
dan_pet söker ett par pocket rocket Telemark 3
Joakim Engwall Någon som har ett par scarpa T-2 till salu Telemark 5
Mountain Man Är jag ett geni eller ... Telemark 17
Masse Skidlängd - ett dilemma. Telemark 2
föhl 2 eller 3 par Telemark 28

Liknande trådar


Fjälledarens tips: Så packar du lätt och når längre

Ibland får man ut mer av naturupplevelser när man tar ut svängarna. Fjälledaren Oskar berättar hur han hittar en större frihetskänsla utomhus.