hösttur i fjällen

Är sugen på en dags vandring i fjällen med familjen (mamma, pappa och två barn 5 och 8 år). I sista sekund kanske innan vintern...
Har någon tips om var?
 
Problemet är att vintern redan står och knackar på dörren och du har mer eller mindre missat hösten. Fjällstationerna är redan stängda, vilket ger en hint om att vandringssäsongen är över. Här i Jämtland är många toppar redan vita. Visst går det fortfarande att vandra, men man får räkna med att bitvis traska i snö. Om du ska ut så sök dig så långt söder ut som möjligt. Fulufjället kanske!?
 
dagstur m barn

Suljätten strax norr om Järpen är en fin dagstur med barn.
Inte så hög men en riktig topp!

/ Jessica
 
Tack för svar! Du har nog rätt att vintern är här, kanske jag borde planera nästa sommars tripp eller slalomresan=) Vilket datum är bäst att vandra med barnen om man inte vill bli helt äten av myggen? Eller om det ska vara ok att sova i tält?
 
En bit in i augusti vore nog det optimala. Den värsta myggplågan borde vara över då samtidigt som det ännu inte är någon större risk för frostnätter. September och senare brukar vara mer eller mindre myggfritt, men samtidigt är risken för minusgrader och ev. snö mycket större. Före midsommar brukar det också vara myggfritt, men det kan även vara mycket blött i markerna. Så med småbarn, tält och ovana föräldrar(?) är augusti månaden att satsa på.
 
Med

bra sovsäckar/liggunderlag kan du definitivt förlänga tältsäsongen in på hösten även med barn.

Thure
 
Är sugen på en dags vandring i fjällen med familjen (mamma, pappa och två barn 5 och 8 år). I sista sekund kanske innan vintern...
Har någon tips om var?

Det är inte för sent än. Snarare är det nu det är som vackrast. Och till helgen vanskas det finväder här republiken Jamtland. Vet inte vart du bor men om du är en sörlänning så tycker jag ni tar nattåget upp till Undersåker och tar bussen sista biten till Vålådalen. Där finns fina ställen på nära håll och inte på så hög höjd. Tex Nulltjärn, Kyrkstenen, Issjödalen, Grönvallen.
 
När man tar ut barnen skall det vara en positiv upplevelse. Är barnen vana att vara ute i all slags väder och ni känner att ni fixar förvinterväder ute är det klart möjligt att ta en dagstur i fjällen ännu. Som andra sade södra fjällen, säg Städjan, Nipfjället, Fulufjället, Grövelsjön eller Sälen kanske?

Annars så fundera på vilken upplevelse du vill ge barnen. Är det nödvändigt med just fjäll, eller är det mest för er vuxnas skull. För barnen kan ett äventyr läggas på betydligt lägre nivå. Det finns ju gott om vandringsleder i lägre terräng där hösten just nu är som vackrast. Gå en tur längs en låglandsled, ni kommer nog att vara ganska ensamma iaf, hitta en sloggbod att övernatta i (myggfritt), åk med barkbåtar i en bäck, tänd en brasa och njut av höstkvällen ute. Att sedan vakna ute med höstluftens klara krispighet och höstens dofter är rent magiskt. Helt annorlunda än sommaren. Det gäller att turen blir så bra att barnen så småningom själva ber om att få komma ut i naturen...

God tur.

Anders Villumsen

villut.se
 

Liknande trådar


Fjälledarens tips: Så packar du lätt och når längre

Ibland får man ut mer av naturupplevelser när man tar ut svängarna. Fjälledaren Oskar berättar hur han hittar en större frihetskänsla utomhus.