Fulufjäll?

Någon som har vandrat i vår nya nationalpark? Tips om leder, tältplatser, o.s.v. mottages tacksamt. Vi funderar på att åka dit nästa år med två småbarn och ha någon form av basläger.

Idéer, någon?

/Christina
 
Var vid Fulufjället för ca tre veckor sedan med min 10-åriga dotter och labradoren och vandrade ett par dagar. Vi parkerade bilen vid cafeterian och gick upp till Rörsjöarna. Vandringen upp är ganska brant men det är bara att ta tid på sig. Hittade ett fint ställe invid den mindre av sjöarna där vi tältade två nätter. Vi fiskade samt gjorde några mindre utflykter utan packning. När vi kom åter till bilen lämnade vi packningen där och gick till vattenfallet. En fin vandring på bra underlag. Leden upp på fjället är dock ganska stenig och kan vara rätt så "snubbelbar" för små fötter.

/Hasse
 
I Fulufjälletets nationalpark skall det inte heller finnas några rena (några slinker ändå in) så man skall kunna se hur mycket lav den kan finnas i fjällen. De flesta besöker Njupeskärs vattenfall men i öster finns Göljåns dalgång som är något av en "grand canyon" efter erosionen vid översvämningarna 1997 och 2001 finns stora mängder döda träd och trädbrötar.
 
Har provat

Jag gick på Fulufjäll för ett par veckor sedan tillsammans med min fjällovana hustru (båda 50+). Vi gick söderifrån, startade vid Björnholmsstugan. Stigen som kallas Kungsleden var fin och trevlig. Ifrån det hållet är fjället inte heller så brant.

Sen gjorde vi en avstickare läng Tangåfjället på västsidan och där var det, som på många andra ställen, väldigt stenigt. Uppskattades inte av hustrun! Mycket svårt att finna tältplats där. Längs lederna mycket välordnat och trevligt. Strömstarar i Tangån annars såg vi mest bara ripor. Tangsjöstugan en pärla! Vi återvände till Björnholmsstugan annars kan väl hela fjället vara en trevlig vandring men då måste man ju kunna ordna återtransporten från Mörkret eler omvänt.

Fjället odramatiskt men fint med alla småsjöarna. Värt ett besök men som sagt för småben kanske lite stenigt på sina håll.

Fanns någon fin tältmöjlighet längs Tangån bland anant ca två km syd Tangsjöstugan, där stigen korsar ån.

/Börje
 
Hasse; sa:
Leden upp på fjället är dock ganska stenig och kan vara rätt så "snubbelbar" för små fötter.

/Hasse

Är det stenigt på samma sätt som i Rogenområdet? Där har vi snubblat runt en del, dock utan barn. Inte alltid helt lättframkomligt, ens på lederna. Men Fulufjäll är kanske "snällare"?

/Christina
 
Steingt

Har ingen jämförelse men har gått "Kungsleden" från Björnholmsstugan till Särnmanskojan. Stenigt på leden var det sista delen upp till Kojan. Annars fint. Nu var det ju dessutom väldigt torrt!

Börje
 
Är det stenigt på samma sätt som i Rogenområdet? Där har vi snubblat runt en del, dock utan barn. Inte alltid helt lättframkomligt, ens på lederna. Men Fulufjäll är kanske "snällare"?

/Christina [/QUOTE]

Stenigheten i Rogenområdet är ett lokalt fenomen, om man bara tar sig lite västerut över till norska sidan så är det i Femundsmarka nasjonalpark istället mjuka sandåsar. Inlandsisen har sorterat materialet.
 
Mörkret ?

Hej
Vi tänkte gå från Njupeskär och ner mot Göljån och sen tillbaka en bit "längre in" i parken. Är det någon som gått så eller något liknande.
Vi åker nästa helg och kommer upp relativt sent på fredagen. Hinner man upp på fjället innan mörkret (alltså inte orten) eller ska man bo nedanför och gå när det ljusnar ?

//PW
 
Liknande trådar

Liknande trådar


Fjälledarens tips: Så packar du lätt och når längre

Ibland får man ut mer av naturupplevelser när man tar ut svängarna. Fjälledaren Oskar berättar hur han hittar en större frihetskänsla utomhus.