Fria friluftskläder till Alla..

Bomull och lin

Bomull kan ha vissa nackdelar men jag trivs med bomullskläder närmast kroppen i många vardagssituationer.

Lin är en underskattad fiber och har inte de missbruksassociationer som hampa har.

Tror att vi skulle kunna använda lin med fördel i många sammanhang där nu bomull används.

I övrigt så är det stor skillnad i kvalitet mellan olika bomull. I Zimbabwe gör man bra bomullskläder men regimen stinker.

Du som hade så mycket negativt att säga om bomull vad har du själv för kläder?

Thure
 
martinelle; sa:
Tycker du är ute och cyklar och när ett protektionistiskt synsätt. Enkel tillverkningsindustri hör inte hemma i Sverige och generellt sett tjänar U-länder på att företagen förlägger produktion i dessa länder. Tittar vi på utvecklingen i rika I-länder och de sk Tiger ekonomierna i Asien har dagens höga nivå inte nåtts genom ett jätteskutt från botten direkt till toppen. Utan det finns ett stadium med enkel tillverkningsindustri vilket i sin tur ökar levnadsstandarden för befolkningen och sedemera kan även dessa länder ytterligare höja sig. Det är viktigare att levnadsnivån höjs i U- länder än att vi svenskar har möjlighet att köpa svensktillverkade, handsydda tält för en mindre förmögenhet.

Vidare stör mig den höginkomsttagar attityd jag tycker mig finna på Utsidan. Det är bra att det finns lågpris märken så att alla får möjlighet att skaffa sig utrustning för att idka friluftsliv! Ofta fokuseras det mer på att ha dyra prylar lämpade för expeditioner snarare än att ha rätt kunskap.

Martinelle, om vi nu talar definationen I/U-land, vad står detta för? Angående länderna i Asien är det trevligt att ekonomin går bra (särskilt om man sparar där) det är innebär att även utvecklingssidan blir mycket bättre, det gör lite att "vårt" samhälles ekonomi undergrävs, jobbet flyttas ut o ekonomin blir sämre i landet. (Som om det nu skulle kunna gå att bli så mycket sämre, iofs verkar det ju som om USA är förebild, där finns ingen social välfärd, om man inte har pengar). Minskade skatteintäkter = minskad välfärd. Oj va långt från ämnet det "handlade" nu.

Nä, jag köper billigt emellanåt, jag är en skurk med. Men jag försöker hålla igång mina lokala handlare genom att handla här för att få tillgång till Service, kunskap och support om något händer. Att det kostar ett par kronor till får jag leva med.

Fredric
PS. Mitt tält från rusta kostade 199:- när jag köpte det, jag är en ond människa. Men det fyller sitt syfte.. Säkert tillverkat inom EU DS.
 
-Fredric-

Definitionen I-/U- land är, måste jag erkänna inte direkt bra. Till I- länder räknas EU länderna (innan utvidgningen), USA och Kanada,Japan, Austarlien och Nya Zeeland. Mellan I- länder och U- länder finns ett antal länder i bla sydostasien, östeuropa etc. Resonemanget om att utvecklingen i tex Asien undergräver svensk ekonomi haltar betänkligt. Genom att levnadsstandarden höjs i dessa länder växer även den globala ekonomin och efterfrågan i världen växer. Tex Kinas stålindustri är ett bra exempel, för några år sedan ansågs det att Kinas stålindustri skulle konkurrera ut stålindstri i I -länderna. Istället har Kinas ekonomi vuxit så kraftigt att deras efterfrågan överstiger den inhemska tillgången flera gånger om och således upplever tex den svenska stålindustrin en kraftig högkonjunktur till följd av höga världsmarknadspriser.

Frågan är om denna sida är rätt forum att disskutera detta ämne. Jag själv försöker i den mån jag har råd att stödja min lokala friluftshandlare. Fast i många fall handlar det om fåfänga, tex min everest fleece fungerar lika bra som min dito Haglöfs. Men Haglöfs fleecen känns så mycket bättre. När jag väl tar tag i mitt liv, nu pendlar jag mellan säsongande, studier och väktar jobb, kommer jag med all säkerhet handla alltför dyra prylar. Embryot till detta har kunnat skönjas i flera år nu!
 

avslutad210712

Gäst
martinelle; sa:
Vidare stör mig den höginkomsttagar attityd jag tycker mig finna på Utsidan. Det är bra att det finns lågpris märken så att alla får möjlighet att skaffa sig utrustning för att idka friluftsliv! Ofta fokuseras det mer på att ha dyra prylar lämpade för expeditioner snarare än att ha rätt kunskap.

Höginkomstattityd kanske jag har men inte hög inkomst. Har inget hus, ingen stuga, ingen båt, gammal bil, åker inte på utlandssemester, går mycket sällan på restaurang och nästan aldrig på bio. Detta är självvalt men ger utrymme för att köpa dyra fritidsprylar och att åka två-tre gånger per sommar till fjällen. Dessutom kanske mina prylar är dyra i inköp men sett till deras livslängd kostar de lite "per timme". Om jag sedan har rätt kunskaper vet jag inte men jag har aldrig gått vilse i dimma trots att jag tidigare bara använt mig av karta och kompass, aldrig druttat i vid vad, aldrig behövts hämtas hem med helikopter etc.

Visst tycker jag också att det är bra att det finns billiga saker att köpa så fler kan pröva på att gå i fjällen men på vilket sätt skulle dyra grejor utesluta rätt kunskaper.
 
Dyra prylar utesluter inte goda kunskaper. Inte heller garanterar billiga prylar goda kunskaper. Min åsikt är att många har en övertro att dyra kvalitetsprodukter ger en säkrare- och roligare tur.

Tex om en person på detta forum frågar efter ett bra tält att ha med på vandringen så stämmer Hilleberg kören upp. Visst är dessa tält bra, men det finns betydligt billigare tält som fungerar alldeles utmärkt vid fjällvandring. Bättre köpa ett billigt tält nu och komma iväg istället för att spara till ett dyrt bara för att det håller i tjugo år!!
 

avslutad210712

Gäst
martinelle; sa:
Bättre köpa ett billigt tält nu och komma iväg istället för att spara till ett dyrt bara för att det håller i tjugo år!!

Egentligen verkar vi vara rätt överens för jag håller helt med dig. Bättre att vandra nu med billigare grejor och skaffa sig kunskap för att sedan byta upp sig (om det behövs) och om man har intresse för att vara ute i naturen. Personligen brukar jag rekommendera den som tänker pröva på för första, andra och tom tredje gången att köpa ett par lämpliga skor och sedan låna ihop så mycket som möjligt.

Att sedan diskussionerna här på utsidan till stor del handlar om dyra grejor beror nog på att många som är här har ett brinnande intresse för uteliv i olika former och av den anledningen lägger ner stora pengar på sina saker. Själv tillhör jag den kategorin som hellre har en fem eller tio år gammal sak som jag vet att jag kan lita på än att jag varje år springer och köper nya saker för att testa.
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
TROY GARNER Glödstrumpor till lyktor Butiker och leverantörer 1
nicko_ Billigt neoprenfordral till "Nalgene"-flaska Butiker och leverantörer 11
skral 1500 spänn för anmälan till vita/gröna bandet! Butiker och leverantörer 42
Hunter91 Naturkompaniet - Leverans till butik Butiker och leverantörer 2
roccster Ägare till kajakföretag skövlar å Butiker och leverantörer 258
Tomas J Konstigt mail ang. en sak jag har till salu på prylmarknaden Butiker och leverantörer 4
nils73 Norrmännen kommer till Sverige! Butiker och leverantörer 7
Nitsson Nån som ska till Fair Enough (GetOut) mässan 2010? Butiker och leverantörer 0
niklaz Tack till GetOut - fri frakt och snabb leverans Butiker och leverantörer 16
Brune Shoppingresa till Globetrotter Butiker och leverantörer 5
Lilla Blå Nån mer som ska till GetOuts mässa Fair Enough i helgen? Butiker och leverantörer 9
kallefs Naturkompaniets hemsida länkar till Primus. Butiker och leverantörer 8
Argusgranskare Beröm till Lundhags Butiker och leverantörer 4
cerwinbob Klätterskor till lastbilsdragning Butiker och leverantörer 5
Brune Betalning till Globetrotter Butiker och leverantörer 4
brigas Grattis till Jokkmokksguiderna Butiker och leverantörer 0
andy69 Plus till Primus! Butiker och leverantörer 2
niklas1965 Utländska webshopar som skickar till Sverige! Butiker och leverantörer 2
engstrom Till alla som tycker prylar är för dyrt. Butiker och leverantörer 70
Haddock Billiga broddar till löpning Butiker och leverantörer 3
niben Billigare friluftsprylar till alla! Butiker och leverantörer 20
clindh Tyck till om Vildmarksmässan! Butiker och leverantörer 58
Malindo! Fråga till skospecialist Butiker och leverantörer 3

Liknande trådar


Fjälledarens tips: Så packar du lätt och når längre

Ibland får man ut mer av naturupplevelser när man tar ut svängarna. Fjälledaren Oskar berättar hur han hittar en större frihetskänsla utomhus.