Farligt????

Farligt

Isklättring är generellt farligare än klippklättring. De objektiva farorna är större (fallande is, isen som du klättrar på släpper, laviner, väder & vind etc). Oftast har man heller inte samma möjligheter att säkra som på klippa -- man är helt enkelt för pumpad/stressad för att orka skruva isskruvar så tätt som ens överlevnadsinstinkt skulle önska. Om man faller har man en massa vassa redskap i händerna och på fötterna som kan haka i eller helt enkelt perforera kroppen. Största hindret för att börja klättra is är dock att utrustningen kostar som Mercedes.
 
Men om man vill testa på isklättring tycker jag att man ska göra det utan att köpa alla prylar med en gång. Med ett topprep och lånade yxor och stegjärna (eller det kanske man redan har?) så blir det inte så dyrt. Man behöver inte köpa på sig isskruvarar, klätteryxor, nya storskor etc etc bara för att testa på lite.

Håller med om att de helt klart finns lite fler faror i isklättring än i klippklättring men jag tror ändå att attityden och beteendet spelar än större roll än om det är is / klippa. Slarvig topprepning på en sommarklippa kan vara farligare än isklättring. Det viktiga är att man vet vad man håller på med och tänker aktivt på sin säkerhet.
 

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.