Färdigheter motsvarande SKFs ledkurs.

Tjena.

Jag ska börja ledklättra, men då behöver jag färdigheter motsvarande SKFs ledkurs. Finns det något kompendium eller bok där jag kan inhämta dessa kunskaper.

"För säkrande av och klättrande som försteman krävs färdigheter motsvarande SKFs ledkurs"

Det är alltså dessa krav jag ska kunna uppfylla för att få ledklättra. Har ni tips på vart jag kan få dessa kunskaper?
 
armchair climber..

Att man läst en bok är nog inte samma som att ha motsvarande kunskaper. Klättring kräver nog lite mer handgriplig kunskap än bara information ur en bok. Visst kan det vara bra att läsa en bok men praktik under överineseende av kunniga kamrater/instruktör rekommenderas starkt.

/Patrik
 
Häng upp lite expresser med grindarna åt olika håll och öva på att klippa ett rep igenom dem, med varje hand några gånger, snacka med en kompis som har bra koll (alltså inte en som precis har gått kursen).


Jag läste formuläret tar tillbaka allt jag har sagt och ber dig gå en kurs. Eller åtminstone att du skall läsa in dig på z-klippning, bak-klippning och andra skitdåliga saker som kan hända.
 

Ja det torde vara det bästa sättet. Kolla på ditt lokala klättergym om du kan gå en kurs där för att få rött kort. Då får du lära dig grunderna o får formellt den efterfrågade behörigheten. - Vad kan det kosta, 700-1000 kr kanske ?

Sen, klättra många enkla inohusleder / lätta välbultade utomhusleder för att få in rutinen innan du börjar träna på tradklättring och glest bultade leder.

Och ha kul, klipporna utan topprep väntar på dig!
 
Sportklätterkurs borde väl vara bättre än ledkurs inomhus? Det är lättare att ta utomhuskunskaper och fortsätta inomhus än att ta inomhuskunskaper och tro att man kan klättra utomhus.
 
Joel,
Jag förstår inte frågan.
Ska du ta 'rött kort'? Eller vill du börja leda utomhus?
Ska du ta 'rött kort' finns det väl kurser som du kan gå om du inte känner dig kunnig.
Om du vill leda utomhus är det upp till dig och din säkringsman om hur mycket kunskap du ska försöka plugga in och hur mycket du vill lära dig på 'on job training'.
 
Vad är skillnaden på att klippa bult inomhus mot att klippa bult utomhus? Ganska exakt ingen. Rött kort ger dig all kunskap du behöver för sportklättring utomhus, det är dessutom billigt. När det kommer till egna säkringar är det lite annat, då behövs en del knowhow som inhämtas från rutinerad person. (konstigt nog förutsätter alla att han ska sportklättra?)

Dessutom FÅR man leda utan att veta ett smack om nåt, men det kanske inte är tillrådligt.
 
Vad är skillnaden på att klippa bult inomhus mot att klippa bult utomhus? Ganska exakt ingen.

Håller inte med.
För att ledklättra sport på ett säkert sätt utomhus tycker jag att man bland annat bör veta hur man beter sig vid ett ankare med bara tjurringar. Eller ett ankare med bara två vanliga hängare.
Man bör kunna göra en okulär bedömning av bultarnas kvalitet och placering.
På vissa leder kanske det inte finns ett ankare, utan man förväntas dra en slinga runt ett träd eller dylikt.
Om man ska topprepa efter ledklättringen behöver man kanske förlänga ankaret.
Vad händer om det saknas en hängare?

Allt det här är saker som är tillrättalagt och ordnat på inomhusgymmen.

Att sportklättra ute är inte som att klättra på gym.
men betydligt "enklare" än att tradda...
 

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.