Expedition Tunisien 2013 i våra 4x4 – ska du med?

Hej!

Vill du med ut och köra fyrhjulsdriven bil i öknen, campa under stjärnorna och uppleva Sahara? Vi kommer att göra en resa med två 4x4 till Tunisien under början av maj 2013 och söker er som vill hänga med i våra bilar!

Vi gjorde en liknande resa till Tunisien 2012 och åkte då till Tunis och ned till Matmata-området, över Dahar-bergen, och från Tataouine (ja, det som gett namnet åt planeten i Star Wars) ut i öknen och till ökenoasen Ksar Ghilane med sina stora sanddyner, tillbaka upp till Douz och vidare Tozeur och tillbaka hem. Det blev en exceptionell resa med många fantastiska minnen och häftiga upplevelser. Vi vill nu göra det igen, och med fler personer!

Många har kanske varit i Tunisien på charter och blivit runtskuffade i någon buss (det har vi också!) –det här är väldigt annorlunda – vi undviker alla turistfällor och åker istället till platser charterturisten inte kommer. Vi är ute efter äventyret och upplevelsen, stjärnklara nätter i öknen och de lokala restaurangerna. Det äkta helt enkelt. Det blir självklart lite sightseeing längs med vägen, men vi är helt fria att åka dit vi vill och stanna när vi vill. En självklar höjdpunkt är att ta sig till Ksar Ghilane och köra öken-pisten upp till Douz rakt igenom öknen. En sak är säker – det kommer att bli ett oförglömligt äventyr!

Ett litet urval av bilder från förra resan finns på http://www.fredrikarnell.com/tunisien2012.

Det praktiska

Vi ordnar detta helt privat och åker som ett gäng vänner. Vi håller självklart i det administrativa, men annars gör vi sakerna som ett expeditionsteam - alla bidrar till matlagning, handling, körning, etc.

Resan börjar och slutar i Geneve, Schweiz (vilket förkortar körsträckan med ungefär 400 mil tur och retur Sverige!). Det blir alltså flyg till Geneve där våra bilar kommer att stå och därifrån kör vi till Genova, Italien (eller Rom, beorende på färja) och tar båten över till Tunis, Tunisien. Därefter är vi helt fria att göra och åka som vi vill – i sann expeditionsanda!

Bilarna som vi kommer att åka i är en Land Rover Defender 110 300 Tdi och en Toyota Land Cruiser HZJ75. Båda är helt mekaniska och gjorda för tuffa tag samt utrustade för expeditionsresor vilket gör att de passar perfekt för den här typen av äventyr.

Vi åker max 4 i varje bil, så utöver oss själva har vi alltså 6 platser och platserna ges till självkostnadspris (vi gör absolut ingen vinst på detta, snarare tvärtom). Det som ingår är: bilarna Geneve-Tunisien-Geneve (inklusive allt, diesel, försäkring, ev. reparationer, tullkostnader, vägavgifter etc.), sovplats i tält eller taktält (dock inga hotell ifall det skulle krävas av någon anledning), färja Genova-Tunis-Genova (kostar ungefär 28 000 kr för båda bilarna och 8 personer!). Förra gången blev totala körsträckan runt 300 mil Geneve till Geneve. Planen är att åka över Valborg och Kristihimmelsfärd i början av maj. Sverige till Sverige borde bli runt två veckor, beroende lite på färje- och flygtider. Exakta datum bestämmer vi lite närmare då färjorna går att boka.

Det som varje person bidrar med sätts när vi vet hur många som kommer med och vad färjorna kostar när vi bokar dem. Det bör dock hamna runt 5000-7000 kr per person. Detta täcker allt enligt ovan (typiskt tillkommer mat och dryck, flyg till/från Geneve och ev. personliga utgifter/inträden/guider, etc.).

Till Geneve kan man komma med Easyjets billiga direktflyg från Arlanda (ofta under tusenlappen fram och tillbaka). Maten är också mycket billigare än i Sverige.

Vi hoppas att det låter intressant och att vi hörs av! Har du frågor eller bara undrar något – tveka inte att kontakta oss på arnell@kth.se eller fråga direkt i denna tråd.

Intresseanmälan skickas till arnell@kth.se. Först till kvarn gäller.

Hälsningar,
Fredrik och Matilda
 
Har själv varit ute och kört flera gånger ute i öknen och kan bara säga att det är helt underbart att uppleva detta landskap, gärna på mc.
Lycka till på resan och se upp så ni inte träffar på folk från utsidan som varit ute och lagt ut glas, vass metall eller grävt gropar. Du vet motorfordon skall inte användas i naturen men det kanske bara gäller runt den egna husknuten
;-)
 
Hej Peakxv,

Tack för din kommentar.

I Afrika används fyrhjulsdrivna bilar just för att det är det enda sättet att komma fram så fort man kommer av de största vägarna. Det är annorlunda mot Sverige. Vi reser inte för att sprätta grus utan för att uppleva människor och platser och lära oss mer om oss själva på kuppen. Ibland blir enda möjligheten att göra det genom att färdas med terränggående fordon för att just vägarna är så dåliga.
 
Det har varit mycket positiv respons på resan. Vi är nu nästan fullbokade. Wow, verkligen jättekul! Det återstår enstaka platser, så ifall du/ni vill följa med till Tunisien, kontakta oss nu. :)

Det kommer bli ett fantastiskt äventyr!
 
Va kul att ni fått tag i folk som vill följa med. Jag har kikat en del på tunisien och hittade ett bra alternativ att ta sig dit. Om man vill åka hemifrån med en färdig kittat fordon och inte vill köra transport sträcka ner så kan man ta färja till tyskland lasta på ett fordonståg till italien, sen är det nära till en hamn där det går färja till tunisien. Ha en go tur och hoppas ni skriver om det när ni kommer hem.
 
Va kul att ni fått tag i folk som vill följa med. Jag har kikat en del på tunisien och hittade ett bra alternativ att ta sig dit. Om man vill åka hemifrån med en färdig kittat fordon och inte vill köra transport sträcka ner så kan man ta färja till tyskland lasta på ett fordonståg till italien, sen är det nära till en hamn där det går färja till tunisien. Ha en go tur och hoppas ni skriver om det när ni kommer hem.

Tack för din kommentar.

Ja, biltåg är perfekt, det är väldigt mycket använt på kontinenten, speciellt av lastbilar (konstigt nog... :)). Vi har ju endast 35 mil att färdas från Geneve till Genova så det är väldigt skönt och sedan är det direkt Tunisien. Väldigt lite transportsträcke-åkande.
 
Vill inte vara olyckskorp men....

Jag har en vän med nära vänner i Tunisien sen många år. Hon har gjort flera resor varje år sedan barnsben. Stämningen är numera rätt hätsk mot utlänningar/europeér. Trots att hon har god kunskap i det Tunisiska samhället och kulturen väljer hon att inte åka dit på ett par år.

Ta en noggrann titt med UD och svenska ambassaden, det kanske finns områden ni skall undvika.
 
Det låter som en helt underbar resa ni planerat, till ett fantastiskt pris! Varför hör man inte om folk som gör sådant här oftare? Krävs några tillstånd? Jag önskar er (med ett visst mått av avundsjuka) all lycka!
 
Vill inte vara olyckskorp men....

Jag har en vän med nära vänner i Tunisien sen många år. Hon har gjort flera resor varje år sedan barnsben. Stämningen är numera rätt hätsk mot utlänningar/europeér. Trots att hon har god kunskap i det Tunisiska samhället och kulturen väljer hon att inte åka dit på ett par år.

Ta en noggrann titt med UD och svenska ambassaden, det kanske finns områden ni skall undvika.

Sant som du säger - jag har också pratat med många svensk-tunisier och det är verkar vara sant att av avundsjuka så blir det spänningar mellan "utlands-tunisier" och "hemma-tunisier". Detta är vad jag har fått berättat för mig, så jag kan bara återge det för vad det är. Vår första-handserfarenhet som "icke-affilierade" européer har vi av våra gånger i Tunisien (senast förra året) aldrig känt något "hätskt" mot oss, snarare tvärtom - så fort man är borta från "turistghettona" (Sousse, Tunis, Hammamet, etc.) blir folk väldigt trevliga - precis som på de flesta platser i Afrika, som är en väldigt trevlig kontinent, plågad av ett dåligt rykte, men som hyser enorma skatter i både medmänsklig värme och upplevelser.

Du har helt rätt i att det gäller att hålla koll på läget - det är A och O vid alla resor. Vad gäller denna resa håller vi bra koll på Tunisien och visst finns det områden att undvika, men faktum kvarstår att det är en av de säkraste destinationerna i Afrika. UD har heller inga restriktioner på Tunisien.
 
Senast ändrad:
Vår första-handserfarenhet som "icke-affilierade" européer har vi av våra gånger i Tunisien (senast förra året) aldrig känt något "hätskt" mot oss, snarare tvärtom

Min kompis var där för ca två månader sedan. Hon sa att det hade förändrats mycket sen hon var där sist i våras. Jag minns tyvärr inte var det var.

Håll koll bara så får ni säkert en fantastisk resa.
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
seobserver Säkerhet inför längre Expedition Expeditioner 8
fredrikarnell Expedition till Marocko 2017 Expeditioner 0
86008 Vilken är din dröm expedition/vandring? Tips & inspiration Expeditioner 21
7S Tangentbordsvandrare, ut på expedition! Expeditioner 1
robert.karlstrom.77 Vill delta i expedition!! Expeditioner 7
soderkisen Expedition Yukon 2013 Expeditioner 6
sunkenbrax Expedition Vildmark 2014 Expeditioner 2
fredrikarnell Expedition Marocko 2014 i våra 4x4 - ska du med? Expeditioner 20
zardoz Fråga ang. SSK på expedition Expeditioner 10
lost_in_time Expedition Aconcagua 2014! Expeditioner 2
maah Expedition februari 2014, sugen? Expeditioner 2
Br00der Funderingar kring en expedition i Sydamerika Expeditioner 6
Moxer Guldgrävar expedition till norra Finland? Expeditioner 14
Snelhest Expedition på Grönland - Tillstånd? Expeditioner 8
falken85 Reseberättelse från Team Lajts Aconcagua expedition 2011/2012 Expeditioner 0
hannaabrahamsson cykel-expedition genom europa! Expeditioner 1
luktafotogen Expedition: Grottletning i Munkfors 9-10 Juni Expeditioner 0
Tove92 Tips inför expedition Expeditioner 10
MarkusD Expedition nagon? Expeditioner 27
ickaster kock på expedition Expeditioner 7
Hasse_Areskoug "Komanjon" Sökes till expedition. Expeditioner 0
Hirvasoiva Kina Expedition Expeditioner 6
fjälltarzan Expedition Fjällkedjan 1.5 Expeditioner 3
Sandery3 Expedition till Iguazu Expeditioner 0
fjälltarzan Expedition fjällkedjan 1.5 Expeditioner 0
rimn Vad är en expedition? Expeditioner 19
Ronnie79 Expedition til Mongoliet Expeditioner 12
Spiritlight Expedition gå off-grid Expeditioner 12
JohanBergman. Expedition till Filippinerna. Expeditioner 0
YAsker Ledig plats Expedition Aconcagua Avresa 28/12 Expeditioner 3
A-dyk Jägare på Expedition Expeditioner 5
sanka Enkel expedition. Expeditioner 5
Mr_Climb Denali expedition? Expeditioner 73
emilselander Sponsring till expedition, hur gör man? Expeditioner 4
Friluftsnomad Expedition på hemmaplan Expeditioner 0
figgegbg Expedition ramberget Expeditioner 8
karelia off-road-expedition i Rusland Expeditioner 0
Melibea Expedition Colombia: Äventyrlig bröllopsresa Expeditioner 0
Vittfarne Expedition Vittfarne i repris på SVT 24 Expeditioner 0
GustavOh En expedition utöver det vanliga... Expeditioner 8
www.vilse.com Expedition Karpaterna Expeditioner 2
HighFriss Expedition mitt ute i stan! Expeditioner 3
albin.mansson Storskor sökes för alpinism/isklättring/expedition Expeditioner 1
majjen Vad är en expedition? Expeditioner 8
Mr Sarek Expedition Svalbard Expeditioner 4
Vittfarne Expedition Vinland Expeditioner 0
johanpettersson_82 Expedition Aconcagua 2005 Expeditioner 5
X2000 Söker tips på finansiering av större expedition Expeditioner 4
Vittfarne Dokumentär om Expedition Vittfarne i SVT Expeditioner 1
KackDiamond Träning inför expedition! Expeditioner 9

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.