Eskimåpaddel

Mått mm

Hej Johnny

På sidan http://www.thomassondesign.com/doc/manual10.htm#2 går jag igenom de mått som en eskimåpaddel normalt byggs efter, och diskuterar de ändringar som kan behöva göras som en följd av att vi har proportionellt längre armar än eskimåer.

På sidan hittar du också referenser till böcker och webbsajter med information, uppmätningsritningar etc.

Som nämnts ovan är en kort stormpaddel (ca 180 cm) en idealisk reservpaddel. Den är kort nog att ligga klar på fördäck, idealisk att byta till i riktigt hård motvind, stark nog att staka eller hacka is med, mycket lätthanterad för roll, höga stöd och en bra tältpinne för att rigga upp vind- eller regnskydd med mm.

Björn
 
Låter som en bra idé för många men....

...det finns människor som är lata och svårövertalade.
Hitta på Avanza fritid Feathercraft Klatwa, 2-delad, tillverkad av cederträ och ask förstärkt med epoxy och glasfiber i bladet. Längd: 225 cm. Bladets bredd: 8,5 cm. Är nog lite sugen ändå på den.
Men vem vet, jag kanske blir sugen på att såga lite framöver. Jag spar ritningarna så länge?
Du Björn: -du är inte sugen på att sälja en av dina paddlar till undertecknad så länge? ;)
Skämt åsido så fick jag en skada efter ett oplanerat möte med en storm i höstas och kanske inte ska jobba med att såga och så nu under träningen. I höst dåremot blir det nog att fixa en egen.
Så Per på Avanza fritid får nog en order....
Johnny
 
Slipa ner din gamla favorit

Tyvärrr lider fortfarande många långfärds- och motionspaddlare av att de blev lurade att börja paddla med gamla tävlingsskovlar typ Lendal Powermaster etc. I och för sig alldeles utmärkta produkter, men avsedda för vältränade atleter. Det viktiga är nu inte att vi konverterar till just grönlandspaddel, utan att det blir till paddelar med små blad och måttlig vinkling på bladen. Man får ett utmärkt resultat genom att slipa ner och smalna av sin gamla glasfiber- eller kolfiberpaddel och tejpa ihop skarven till en vinkel på t ex 35-45 grader. Man kan också passa på att korta av skaftet en aning, många har för långa paddlar. Men kapa inte bladen på längden, kapa skaftet.
Gå fram stegvis, att smalna av ett blad ett par cm gör en jätteskillnad. Min gamla Archpellago är numera bara ca 14,5 cm bred. Man kan bara slipa ner paddlar som har homogena blad i glasfiber elller kolfiber.
Kom ihåg att grönlandspaddel utan någon som helst vinkling också är ett specialredskap för jaktbruk och div arbeten till sjöss, och som inte alla trivs med. Det tar en hel del tid att vänja sig vid t ex en kort grönlänsk stormpaddel, och det är mycket tveksamt om jag drar fram den i hårt väder, då vill jag nog ha den sorts paddel jag är mest intrimmad på, och det kommer för min del att vara en ´europe´ med ganska långa smala blad och måttlig vinkel. Men stormpaddeln är kul att prova. Gör en! Ska du ha en stormpaddel på fördäck måste den ligga tight bunden mot däcket, annars kan man skära alldeles förfärligt snett på surfen om/när man dyker med fören.

Håkan J är en mycket kompetent handledare om du ska börja bygga grönlandspaddlar.

//Lasse
http://www.paddlingsnyaadress.com/aktuellt/paddlarA.htm
 
Skulle vara en bra kompromiss

Jag har ringt och pratat med VKV som gör den paddel jag har idag och egentligen trivs med för övrigt. Den är ju dessutom steglöst reglerbar i vinkel till allt från 0 grader och uppåt.
De skulle (om de hinner) testa att slipa ner en till drygt 15 cm. Vad jag får se är väl mera om den konstruktionen håller för så mycket mindre blad, så att paddelbladet inte går isär. Det är kanterna som håller ihop konstruktionen. Det skulle i så fall också leda till en mycket lätt konstruktion som idag väger 800gr., men då skulle bli ännu lättare.
 
Naturligtvis är det som Lasse säger att det tar tid att vänja sig vid en kort grönländsk stormpaddel. Skall den fungera som tänkt i besvärliga förhållanden måste man vara ordentligt intränad på den – t ex en halvtimme stormpaddel under varje paddeltur. Men det tar också tid att vänja sig vid en vanlig grönlands- eller alaskapaddel.

Dessa paddlar (liksom f ö vingpaddlar) kräver en så annorlunda teknik att det första intrycket av en testpaddling så gott som alltid är negativt. Att "konvertera" är därför till stor del ett teoretiskt beslut baserat på övertygelsen att paddeln passar ens sätt att paddla och det tilltänkta användningsområdet och att fördelarna är så stora att det är mödan värt att lära om.

När jag först provade grönlandspaddel gjorde jag det med föresatsen att inte använda någon annan paddel under ett halvår – för att inte bristfällig teknik skulle göra jämförelsen menigslös. Följden för mig blev att eskimåpaddeln vann på alla punkter utom möjligen lätt motionskajak på kanalen i Malmö.

Min uppfattning är också att det går lätt och snabbt för nybörjare att lära sig en effektiv eskimåsteknik medan det för erfarna paddlare tar tid att ”avprogrammera” musklerna från den ganska sofistikerade motoriken med en vinklad paddel. Likaså har den nybörjare som startar med eskimåspaddel lättare att hitta säkerheten i sjögång och lär sig rolla snabbare.

Om man trivs med eskimåpaddlar eller inte beror på vad vill ha av sin paddel. Eskimåpaddlar är universalredskap medan storbladiga vinklade paddlar är smalt specialiserade.

Och Johnny: Jag är inte beredd att släppa ifrån mig några paddlar än – jag är fortfarande mitt i ett hejdlöst roligt experimenterande med millimeter, gram, profiler etc. Det blir bara bättre och bättre.

Björn
 
Attans också!

Vad synd Björn! ;)
Som det är nu så finns det flera intressanta alternativ. Jag kommer att testa slipa ner min nuvarande paddel, om det går. Jag kommer att köpa en Feathercraft Klatwa och med tanke på entusiasmen hos de som tillverkat sin egen paddel, så måste jag pröva längre fram att göra min egen. Det får bli en del experimenterande!
 
Du har så rätt Lasse!

"Tyvärr lider fortfarande många långfärds- och motionspaddlare av att de blev lurade att börja paddla med gamla tävlingsskovlar typ Lendal Powermaster etc."


När jag själv köpte min första havskajak på Svima 1990 så tyckte de absolut att jag skulle ha just en Powermaster! Om jag inte minns fel så var den dessutom 230 cm lång med en vinkel på ca 90 grader.. Eftersom jag inte visste något om paddling så hade jag inga invändningar. Jag kan lova att det inte var någon särskilt hög kadens på mina paddeltag de första åren..
 
Kul om VKV...

Det vore bra om VKV gjorde några praktiska prov, de har ju lite bättre (billigare) tillgång till testmaterial och är mycket duktiga på paddlar. Och en potentiell försäljningsvolym som är aktningsvärd torde vänta. Naturligtvis ska var och en ha paddelblad efter personliga förutsättningar, och det kommer att för de flesta bli ganska små blad och lite kortare paddlar med mindre vinkel! Jag har kört en hel del grupper i skärgården, och brukar låna ut min paddel ett par timmar till dem som får ont i axlar/armbågar/handleder, och det är inte lätt att sedan få byta tillbaka...

Någonting jag lärt mej genom prov med stormpaddeln var just att det var lätt att hålla god fart även med denna smala ´sticka´ , kanske missar man lite i acceleration, men det är ju ändå ganska oklok strategi att ligga och pressa och accsa 130 kilo ekipage, bättre att öka mjukt och lära sig att hålla en jämn lunk. Inte minst viktigt i riktigt hård motvind, då kajaken tenderar att stanna upp mellan paddeltagen. Då välsignar man det lilla bladet som påtagligt underlättar små kvicka tag för en visserligen låg, men ändå vägvinnande gång.
(Det finns nackdelar med ´stickan´, förutom att det tar tid att komma in i tekniken. Man drar in en hisklig massa vatten över sig när man skiftar grepp. Lite bättre blir väl även det med teknikförbättreing, men riktigt bra lär det aldrig bli. Stormpaddeln är ju inte heller avsedd att vara ordinarie paddel. Men kul att prova, man lär sig att ingenting behöver vara som man har fått lära sig.)

Rapportera gärna tillbaka om vad VKV kommer fram till.

/Lasse
http://www.paddlingsnyaadress.com
 
Återkommer på onsdag

Skall prata med Ingvar Ankervik då. Nu verkar de ha oerhört mycket att göra och Ingvar verkar ju vara en ganska viljestark person ;) Så det beror nog på om han tycker det är intressant eller inte. Har inte pratat direkt med honom utan med Per.
Vi får se vad han säger.
Tror nog också att det skulle kunna resultera i starkare försäljning om de skulle vilja prova.
Men jag återkommer efter onsdag med det.
Nappar han inte utan bara ger klartecken att det går med VKV paddel, så kommer jag nog själv att testa på min egen. Annars skulle jag helst vilja ha ett par smalare blad extra och jämföra med den jag har.
Dessutom kan man ju lätt på deras paddlar bara byta mittenhylsan för att förkorta paddeln.
 
Re: Kul om VKV...

TR; sa:
Då välsignar man det lilla bladet som påtagligt underlättar små kvicka tag för en visserligen låg, men ändå vägvinnande gång.
(Det finns nackdelar med ´stickan´, förutom att det tar tid att komma in i tekniken. Man drar in en hisklig massa vatten över sig när man skiftar grepp. Lite bättre blir väl även det med teknikförbättreing, men riktigt bra lär det aldrig bli. Stormpaddeln är ju inte heller avsedd att vara ordinarie paddel. Men kul att prova, man lär sig att ingenting behöver vara som man har fått lära sig.)

Rapportera gärna tillbaka om vad VKV kommer fram till.

/Lasse
http://www.paddlingsnyaadress.com
Hej
Jag förstår inte riktigt vad du menar. Dels skriver du små kvicka tag, vilket tyder på att du inte använder vad amerikanarna kallar "sliding stroke", sedan skriver du att man drar in en massa vatten när man skiftar grepp vilket tyder på motsatsen.
Hur som helst så skall man ha ett glidande paddeltag, vilket gör paddelfrekvensen relativt låg, men den vindexponerade längden på paddeln blir minimal.
Följande videoklipp visar ett glidande paddeltag fast med den vanliga paddeln, tekniken är dock densamma. För att ha nytta av en stormpaddel tror jag att man alltid skall paddla med grönlandspaddel annars får man nog problem.

http://www.qajaqusa.org/common_images/gp_slidestroke.mpg

/Hans
 
svar till Hasse

Ja, du har rätt. Jag syftade på min normallånga europé (220cm) med de nerslipade bladen. Slarvigt formulerat.
Med stormpaddeln blir det glidande tag och långsammare paddelföring. Passar nog en yrkespaddlare i ostörd havssjö, i skvalp tror jag att även han föredrar en lång paddel.
En annan stor fördel med stormpaddeln är väl att den platsar på fördäck på en grönlandskajak (på våra kajaker måste den ligga på akterdäck).
Bra bilder du hittat.
/Lasse
 
Alaskapadel

Min korta (ca5 månader) erfarenhet av "eskimåpaddlar" är att den så kallade alaskapaddeln har flera fördelar jämfört med en grönlandspaddel.
Alaskapaddeln har en helt plan sida, vilket gör den lättare att tillverka. Den är i det närmaste
wobbelfri, bladytan är förskjuten föröver i förhållande till skaftet, effekten blir att man "släpar" efter en tänkt linje längst med skaftet.

Finns beskriven på Björn Thomasons hemsida.
Olle
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
börje2 Eskimåpaddel Paddling allmänt 4

Liknande trådar


Fjälledarens tips: Så packar du lätt och når längre

Ibland får man ut mer av naturupplevelser när man tar ut svängarna. Fjälledaren Oskar berättar hur han hittar en större frihetskänsla utomhus.