Eiger Nordvand-etik.

Hallo klättervänner,
läste "nyheten" om Hayes och O´Sullivan som omkommit på Eigers nordvägg och gjorde följande reflektion:
Inlägget är osakligt(?) och luktar lite gammal sensationsjournalistik. Inget sägs om vilken led som klättrades men det låter som om det var frågan om förstagångsbestigarnas led, dvs "die Heckmairroute", uppkallad efter Anderl Heckmair. I så fall går leden inte uppför några isfall, men väl över det första och det andra isfältet.
"Murderwand" må vara någon slags blandning mellan tyska och engelska. Hur som helst så har sensationshungriga journalister under årens lopp gjort den osmakliga kopplingen Eiger Nordvand / Eiger Mordvand, något jag inte tycker hör hemma på Utsidan som "nyhet", och något som definitivt inte är rätt mot alla de klättrare som under årens lopp lyckats, misslyckats eller mist livet under sina försök att bestiga nordväggen. Kanske har jag missat poängen?
F ö kan jag rekommendera intresserade att läsa Heinrich Harrer´s bok "Den vita spindeln", som sakligt och spännande skildrar förstagångsbestigningen och Eiger´s "alpina" historia före och efter denna. Fråga på bibloteket, den är några år men finns säkert att beställa.
Hälsningar,
Uffe
 
Eiger

Alpinismen drabbas inte sällan av tragiska olyckor. I det här fallet hade två, uppenbarligen rutinerade, alpinister omkommit på ett av de mest kända och bergen i Europa, dessutom i samband med en TV-inspelning.

Faktainnehållet, liksom ordet Murderwand (som vi borde ha undvikit), kommer från amerikanska Mountainzone, en källa som inte utmärker sig för sensationsjournalistik. Vi lyckades inte hitta mer information om händelsen från andra håll, så några djupare analyser var inte möjliga. Vi tyckte ändå att det var värt en nyhetsnotis.

Utsidan har, förstås, ingen önskan att förmedla osakligheter, men i notiserna finns inte riktigt utrymme till att vara heltäckande och utredande. Det finns dock alltid plats i forum och på klätteravdelningen att komplettera, analysera och diskutera händelser som den på Eiger.

Om någon har information som kan förklara eller ge bakgrund till olyckan är det självklart mycket välkommet.

Ulf
Utsidan
 
Eiger info

Hallo igen,
har efter lite sökande funnit följande info om den aktuella olyckan på nordväggen;

Klättrare: Hayes och O´Sullivan, en av dem brittisk medborgare, den andre nyzeeländare boende i England.
Tidpunkt: Tisdag 12 september 2000, klockan 16.45.
Klätterled: Die Heckmairroute på Eigers nordvägg.
Plats: Nedre delen av det andra isfältet, lutning ca 55 gader.
Orsak: Oklar, förutom avsaknaden av säkringar.

Enligt vittnesuppgifter bl a från Joe Simpsson som med klätterpartner befann sig i samma led omedelbart under de båda förolyckade, (Touching the void-Simpsson) och ett filmteam från Brittiska Channel 4 som befann sig i Kleine Scheidegg för att göra en dokumentär om nordväggen, klättrade de båda utan att säkra samtidigt uppför det andra isfältet.
Försteman förlorade fästet och drog andreman med sig i ett 500-meters fall.

Händelsen filmades av en tillfällighet av filmteamet från Kleine Scheidegg, och en kopia av filmen har överlämnats till berörda myndigheter.
De förolyckade hade mao ingenting med filmningen att göra, ett helt annat team filmades.
De förolyckade har återfunnits och bärgats.

Uppgifterna har hämtats från;
Mountainzone, Neue Zürcher Zeitung, Tagesanzeiger och tidskriften Blick.
Jag kunde inte finna någon info om händelsen hos SAC/CAS (Schweizer Alpen Club), kanske kommer senare.

Hälsningar,
Uffe
 
Tack

Tack för hjälpen med kompletterande (och delvis motsägande) information. Vi har redigerat om notisen, med de nya uppgifterna som grund.

Ulf
Utsidan
 
Liknande trådar

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.