billigt och bra?

billig och bra? biltema mtb

Med risk för att låta som en ren nybörjare (vilket jag är):
Funkar Biltemas nya mountainbikes?
Cykeln jag funderar på är Yosemite El Capitan 26" med växelpaket, vevparti, bromsar, frihjul, nav och kedja av Shimano Deore. Ramen är i aluminium (den enda delen av cykeln gjord av Biltema), fälgarna Alex G-3000 och pedaler av magnesium enl katalog. Priset är 4490 kr, vilket ju förstås passar en tunn plånbok som min...
Mycket tacksam för svar!
 
Det beror helt på vad du kommer att använda cykeln till. För skogskörning och träning skulle det nog kännas bättre med en hoj av kvalitet. Det finns bra cyklar för 6-7000:- som är på långa vägar mycket bättre än biltemas...

Om du däremot ska ha den till å köra i stan eller fram o tillbaks på jobbet så är det lugna puckar...

//Andreas
 
Deore-komponenter är onekligen bättre än vad man bruker se på cyklar i den prisklassen. Cykelns stora svaghet är dock troligen framgaffeln. Ramen och fälgarna vet jag ingenting om. Hjulen är en mycket viktig del av cykeln (det är tråkigt att behöva rikta om dem ofta, eller byta ut fälgarna helt om det vill sig illa :) ), så du bör kanske försöka ta reda på något om fälgarna om du funderar på den här cykeln. Sedan så tolkar jag det som om cykeln bara finns i en ramstorlek, vilket gör att du inte bör köpa den om inte just den storleken passar dig.

Hursomhelst, möjligtvis duger den här cykeln till dig även för hård skogskörning, iaf om du inte väger så mycket. Om jag var du skulle det dock kännas bättre att köpa en riktig märkescykel. Tänk också på att du oftast får service på köpet när du handlar i en 'riktig' cykelaffär. En bra cykel i det av Andreas föreslagna prisintervallet är Kona Blast (modell 2004, se http://www.konaworld.com/2k4bikes/2k4_blast.cfm), som har Marzocchi-framgaffel. Den kostar 6800 på cykelspecialisten.

Magnus

[edit: fel i hyperlänk]
[Ändrat av Khellros 2003-08-15 kl 11:51]
 
Scott

Annars gör scott också trevliga hojjar i den prisklassen, köpte en detta året då de kona cyklar jag testade hade för lång ram för mig (jag är 180cm). Brossan kör på kona, dock en lite billigare variant, men han är mycket nöjd med den.

///Björn
 
Trodde aldrig att jag skulle skriva detta...

Har en kompis som i våras helt plötsligt inte längre förkastade mina trevare om att köpa en MTB och följa med mig någon gång ut i skogen. Till min förfasan och efter oräkneliga tips om cyklar jag tyckte var "bra" började han prata om någon biltema-cykel!?!

Mina övertalningsförsök var förgäves, det blev den från biltema.

Till saken hör att jag cyklar på en cykel som kostar mer än 5 ggr. så mycket som en El capitan.

Är den bra då? Ja jag kan egentligen inte säga något om hur bra den är, jag kan bara säga vad den klarat hittils. Min kompis fick cykeln i mitten av juni och har till dags datum cyklat över 100 mil. Fick honom snabbt att förstå fördelarna med spd-pedaler, så han fick ta över ett par gamla skor och pedaler av mig. De gånger han har följt med mig har den varit med om alla sorters stigar och vägar, från hårt och fast till tvärstopp i gyttja.

Han hakar på bra när det bär av nedför (han har dock kört crossmotorcykel och är inte direkt rädd) men uppför släpper han rätt snabbt, vet inte hur mycket av det som är cykelns fel... :)

Vad säger han då? Ja han är nöjd, mumlar dock lite om att dämparen "gungar lite" när han står upp och trampar eller cyklar uppför, det kan dock ha lite att göra med att jag psykar honom med min lockout. När han fått låna min har han också sagt att det är "viss skillnad" men som sagt det är det på priset också.

Vad säger tjejerna då? Ja de som inte vet skillnaden på deore och xtr (typ alla jag känner alltså, tyvärr...) tycker att båda ser bra ut (cyklarna alltså...) :)

Vad säger jag då? Jaa, vet inte om jag skulle kalla den bra (lite annan referensram) men den är då inte dålig. Och även om den inte är köpt hos den lokala cykelhandlaren betyder inte det att de inte hjälper en om man får problem, antagligen blir det inte gratis men samtidigt har man ju redan tjänat in lite på priset.

Lycka till med cykelvalet.

/Daniel
 

Guest

Gäst
Slå till

Tänk på att du betalar många procent extra hos en cykelhandlare bara för att han är cykelhandlare och skall kunna snacka/sälja om hurdan cykel Kalle 10år behöver ha, inför Kalles mamma Karin 39år (som vet nada om cyklar).

Fackhandeln är dyr. Inte för att de nödvändvändtigtvis säljer bättre produkter utan för att de bla har kunskap.

Har du själv denna kunskap? Ja varför betala för den igen.

Sedan har vi ju det här med lager, logistik, volymer osv.

En annan grej som är tänkvärd att det här med cyklar har blivit som med kläder. Mode. Hur kan man rea ut en helt ny cykel för att det kommer nya till våren. Vari består prisskillnaden? I kvalitet eller i profit?

Kanske är det fel att jämför med deras bildelsortiment men flera produkter har visat sig lika bra som andra firmors, trots det mkt lägre priset.
 
Tvärtemot andra tycker jag att cykeln är dyr... Jag tycker inte att cykeln är såpass billig på biltema att det är värt att chansa. Även om "alla" komponenter är deore är det fortfarande tveksamt vad det är för ram, gaffel och hjul. Själv tycker jag att det är just dessa komponenter som är viktigast på cykeln. Har haft en cykel med ungefär den specen till ungefär det priset. Det bästa med den var att jag lärde mig uppskatta skogscykling och att den blev stulen. Lägg på ett par tusen så kan du få en bättre cykel så här i reatider. Hade cykeln varit 1000-1500:- billigare hade jag tyckt att det varit bra. Men nu är den ju inte det.
 
billiga MTB?

Jag har en känsla av att vad man än säger här så finns det folk som med stor iver kommer att försöka övertyga en om motsatsen...

Jag köpte en mtb från cykelringen för snart 10 år sen enligt "samma" modell, definierade komponenter men okänd/billig ram, fälgar m.m. Hjulen var så dåligt byggda att ekernipplarna gick att dra med fingerkraft, och styrlagret glappade upp gång på gång. Men så snart jag fått ordning på de problemen så gick cykeln utmärkt år efter år. Först när brorsan köpte en 2-3 gånger dyrare Kona som jag kunde jämföra med så började jag få upp ögonen för att den var lite tung, lite svårmanövrerad och med ett trist returslag i dämparen.
Om du inte har särskilt mycket erfarenhet av dyrare cyklar och är beredd på några barnsjukdomar så tror jag att biltema-mtb kan funka utmärkt för dig.
Så länge inte ram/hjul är KATASTROFALT dåliga (vilket inte borde gälla i den prisklassen) så krävs det hård användning eller stor vana innan kvalitetsskillnaderna konkret börjar inverka på ens cyklande.
 
Biltema är bra, så länge man inte köper dyra eller komplicerade saker.

Jag skulle inte köpa en cykel där, mest för att sedan när det blir problem (det blir problem med alla cyklar för eller senare) så kommer du inte kunna få hjälp.

I början så är alla cyklar "ungefär" lika bra, men sedan, efter en säsong eller så, kommer problemen. Min erfarenhet är att biltemahojjarna rasar fortare och har mer problem säsong två än många andra cyklar. Det finns några få som är nöjda med sina cyklar och som vårdar dom som ögonstenar, men har du någongång funderat på varför du ser så många vrak, som gnisslar och som är allmänt kassa? Kolla vilken "typ" av cykel det är. Skrämmande många är av "biltematyp".

Testet som Rea (eller om det var Råd och Rön) gjorde på barncyklar förra året var inte heller särskilt kul läsning med tanke på att de flesta cyklarna av "biltematyp" rasade totalt i deras tester. Jag tror inte att det är bättre kvalitet i år.

Har du köpt cykeln hos en seriös cykelhandlare så hjälper dom dig med efterjusteringar och avhjälpande av andra problem. Det kommer dom inte göra på Biltema.

Dessutom, för dom pengarna får du en hygglig cykel av ett känt märke (känt för mer än tillverka billiga cyklar) med ungefär samma komponenter. Kolla till exempel på pedalogerna, cykelcity och spinn.

Väljer du att gå upp en tusenlapp eller två (vilket det kan vara värt) så kommer du få en betydligt mycker bättre cykel än Biltemas.

/Mattias
 
Køp i Oslo

Om du skulle ha vägarna førbi Oslo så är faktiskt cyklar mkt billigare där... Friluftutrustning, brød och cyklar är ioifs det enda som är det...

Jag køpte en American Eagle Traverse 567 med deore rakt igenom + LX bakre växelførare, shimano skivbromsar, ok framdämpare, fina fälgar, mkt bra ram till 4000 nok 4400 SEK
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
azur För billigt vad är haken? Mountainbike 1

Liknande trådar


Fjälledarens tips: Så packar du lätt och når längre

Ibland får man ut mer av naturupplevelser när man tar ut svängarna. Fjälledaren Oskar berättar hur han hittar en större frihetskänsla utomhus.