Åkning med epautrustning

Jag har ett par ordinära turåkningsskidor med stålkanter med ett par ganska ostadiga kabelbindningar samt ett par Lundhags Alaska, alltså ingen telemarksutrustning.
Min fråga är då: är det helt omöjligt att åka telis med dessa prylar, mest bara för att prova alltså eller är det bara att lägga ner det projektet??
 
För det första så beror det en hel del VAR du har tänkt att åka, men jag skulle tro att om det är lite brantare så kommer det kan kännas lite som att åka vanliga löparskidor i en slalombacke = väldigt ostadigt.
Det kan ju funka trots allt (norrmännen lär ju tycka det =) )....men jag skulle rekommendera dig att höra med nån större skidort i din närhet om dom har telemarksutrustning som dom hyr ut, alternativt höra med nån telemarksåkande polare som du inte bara kan låna grejor av, utan även kan få lite tips och råd (böj på knäna och tuttarna mot träsket osv).
Hoppas att det löser sig !

MVH Anders B
 
Måttsund

Japp, nemas problemas!

Får väl bara vänta ett tag innan det här vita ska komma nedsinglande...

/Anders B
 
Finnar kan de med!

Jag träffade en galen Finne i Keb som åkte telis på långa träskidor (typ 210 cm) stövelbindningar och nokiastövlar i personalbacken! Inga kortsvängar men ändå!

PS Sandtaget på Kallax eller Niporna brukar duga för en eller annan telissväng om det börjar suga i telisbenen!
 
Jag har hört talas om dessa abstinenser men det känns som om det rätta är att börja på snö i allfall.
Men det är ju fasligt långt till vintern..........:)
 
Sand-Snö

Hmmm, låter ju som om man får ta ett par gammel-lagg och leka i sandlådan....tills Dundret öppnar i november!

/Anders B
 
Perfa!

Jorå det går att börja åka telis med epautrustning. Om man är entusiastisk och smärttålig kan det t.o.m. vara bra... Den utrustningen förlåter nämligen inga misstag så man lär sig rätt teknik från början. När (inte om) man sedan köper riktig utrustning häpnar man över hur lätt och fort allt går..

MVH

JohanC
 
Det är väl klart att det går!

Det var ju på liknande utrustning som telemarksvängen utvecklades i Norge på 1800-talet. I mjuk snö (t ex en mjuk pist) och måttlig lutning går det hur bra som helst. I lite hårdare och brantare förhållanden blir det nog värre...

Peter
 
Trevligt...

....att man inte blir helt kapad vid fotknölarna för att man har sådana ideer. Det har ju en förmåga att bli lite "den som har fläshigaste å dyraste prylarna vinner" om ni förstår vad jag menar.
Därmed inte sagt att det är fel att satsa slantar på nånting man gillar men ibland verkar det som att prylarna kommer i första hand och åkningen i andra hand.
;)
 
Ljuv musik...

För en retro-dåre är det helt underbart att höra att det finns fler som åker på det de har hemma, eller i sin närhet.
En vacker dag ska jag lära mig att svänga snyggt också. Men först och främst ska jag åka skidor!
 
svar på EPA-grejjor

Tjeena alla o Mekelund.
Snälla Ni som svarat på detta inlägg. Tänk på att många läser vad som skrivs på Utsidan. Det är ju ett superställe att få bra info, framför allt för De inte helt kunniga och ännu ej invigda.
Visst är det kul med annorlunda ideer och man ska ju respektera andras åsikter.
Men att påstå att det till och med kanske är bra att plocka fram "farfars" gamla Edsbyn och knyta på sig ett par Lundhag (helst model äldre) och sedan dra till fjälls för att ha kul, är väl ändå lite väl magstarkt.
Och "snacket" om att Norrmännen gjorde så förr håller inte långt. OK! Vikingarna hade också plank, renhud under o en stav.(Läs Eddan om Höders fru). Men när jag låg i pisten bredvid Norrska telislandslaget i Jyvas, förra augusti, så såg jag väldigt lite av åvan.

Mitt förslag är att försöka hyra både pjäxor och skidor på platsen för skidåkning. Ex, har Raskens i Duved gratisutlåning.
Om man inte är så van telisåkare eller är helt grön skulle jag starkt föreslå. 1. Halv höga till hög plastpjäxa ex Scarpa T2 eller T1 (1:an är högst).Detta för att skydda fotleden. 2. Ett par telisskidor som är ca 10 cm kortare än Din längd. Helst raka eller mycket lite timmade, den första tiden. Detta pga att bergsskidan har en tendens att "skära" innan man lärt sig tekniken någorlunda. Alltså lätt att vrida till i det icke belastande knät.(Kan förstöra en hel säsong eller värre).
Hoppas att jag inte allt för grovt trampat någon öm tå till mos med detta inlägg.
Mitt moto med skidåkning är. "DET SKA VARA KUL OCH SÄKERT"
MVH Lavinfaran.
[Ändrat av lavinfaran 2001-11-22 kl 18:15]
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
anlj Bra åkning i Val Thorens? Telemark 1
thegrandwazoo åkning i kanada Telemark 18

Liknande trådar


Fjälledarens tips: Så packar du lätt och når längre

Ibland får man ut mer av naturupplevelser när man tar ut svängarna. Fjälledaren Oskar berättar hur han hittar en större frihetskänsla utomhus.