Lättare packning från A till Ö

Nu har min nya bok landat på lagerhyllorna och finns alltså att köpa för den som så önskar. Av någon anledning hoppas jag att det är ganska många :)

Vandra Fjäderlätt innehöll en hel del teori och bakgrundsinformation för att hjälpa läsaren att göra sina egna medvetna val av prylar utifrån egna behov och produkternas funktion. Ett försök att skapa en motvikt mot val grundade på slentrian och säljsnack.

Den här boken är mer av handbokskaraktär; nya och gamla handfasta tips om specifika utrustningsdetaljer finns samlade i ett och samma kapitel. För en fylligare beskrivning av rekommendationerna och för att få hjälp att bygga upp det egna omdömet vid val av olika produkter så läser man därför lämpligen Vandra Fjäderlätt.

Utgångspunkten för den här boken är min egen packlista för en drygt tre veckor lång vandring från Hemavan i Västerbottenfjällen till Anjans fjällstation i Jämtland sommaren 2007. Mer om denna vandring finns i olika artiklar på Fjäderlätt. Varje pryl har fått sitt eget kapitel. Några allmänna kapitel för att ge tillräcklig bakgrund har sedan vävts in. Genomgående är att det för varje pryl framgår om man kan spara mycket eller lite vikt genom att välja den lättaste varianten av just den produkten. Kan spara kilon (ryggsäcken t ex) eller hekton eller gram (såga tandborstskaftet). Detta för att hjälpa alla vandrare att fokusera på de tyngsta sakerna.

Jag kommer att lägga in några kapitel på Fjäderlätt den närmaste tiden. Det första heter Ankelstöd. Inte förvånande så ser jag lättare och enligt min uppfattning effektivare metoder för detta än t ex kängor. Det vore intressant att få feed back på detta här.

Jörgen
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trail Run för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.
Jag har till största delen anammat "lättviktstänkandet" och tycker att det funkar mycket väl i praktiken också.
Det finns dock en detalj jag inte kan släppa, nämligen mina kängor, Meindl Island Pro som väger ohyggliga 1880g/par, men som för mig ändå är värda sin vikt i guld! De ger nämligen mycket bra skydd och god komfort för mina fötter + aldrig några skavsår!
Det är väl också lättviktstänk, att kunna unna sig något extra om man drar ner vikt på annan utrustning.
 
Det är väl också lättviktstänk, att kunna unna sig något extra om man drar ner vikt på annan utrustning.

Självklart är det, det!
Det är ju lite det som lättviktstänkandet handlar om.
Om du använder något som fungerar till 100% (och lite mer) så skall du inte ta bort det BARA för att minska vikten på din utrustning.
Men jag antar att du är beredd på konsekvensen att det kräver mer energi att framföra dom. Men i det hela så är det kanske ingen stor kostnad med tanke på vad dom faktiskt ger tillbaka.
//Peter
 
en detalj jag inte kan släppa, nämligen mina kängor

Klart du ska behålla kängorna om det är så! :)

...men smaken är som baken. För egen del var nog just att slippa kängorna en av de mest befriande förändringarna som lättpackningen förde med sig. :)

Min egen prick i (lättpackar-) protokollet är att jag unnar mig ett Exped Downmat 7.
 
mer energi

Självklart är det, det!
Det är ju lite det som lättviktstänkandet handlar om.
Om du använder något som fungerar till 100% (och lite mer) så skall du inte ta bort det BARA för att minska vikten på din utrustning.
Men jag antar att du är beredd på konsekvensen att det kräver mer energi att framföra dom. Men i det hela så är det kanske ingen stor kostnad med tanke på vad dom faktiskt ger tillbaka.
//Peter
Min kropp är beredd på det extra energiuttaget:) Har några depåer lite varstans!
 
Ja... kängor eller inte, det har vi ju diskuterat, och kan fortsätta att diskutera i oändlighet... har väl varit lite som bulingen. Tycker att kängor är skönt, men ff a tryggt. Jag är livrädd för att stuka foten, eller ännu värre, att bryta den...

Men jag har tänkt testa att gå i stökig terräng med mina Stromgren ankelskydd, som är utmärkta vid skogslöpning. fast egentligen så tror jag nog att jag behöver komma ner lite till i vikt på ryggen för att det skall vara aktuellt. men jag skall testa iaf.

Stog faktiskt idag (!) och kollade in alla nya välventilerade trekkingskor på Stadium.... funderade då just på combon med mina Stromgren.
 
Tack Jörgen för att du fortsätter skriva. Du har hjälpt många vandrande svenskar med med trötta axlar och värkande knän. Kommer att köpa boken vid tillfälle.
 
Tack även från mig. Efter att ha läst Vandra Fjäderlätt har jag fått tillbaks lusten att fjällvandra igen. Innan dess tänkte jag bara på hur jobbigt det var men nu ser jag fram emot nästa tur med min MYCKET lättare utrustning.
 
Vad är vriststöd?

I artikeln står det om skaft:
"Mer avgörande för en skos vriststöd i praktiken är hur bakkappan, det som omger hälen, är utformad."

Definitionen på vriststöd är mycket märklig.

Det finns ett mellanläge mellan stenhårda slalompjäxor/storskor och typ Lundhagskängor med helt mjuka skaft.

Att t ex ett par Meindel Island inte skulle ge ett påtagligt bättre vriststöd än ett par lågskor oavsett hur bra hälkappa lågskorna har tycker inte jag stämmer med mina erfarenheter.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips