Gas på hög höjd?

Har precis läst boken Göran Kropp 8000+ av David Lagercrantz. I boken nämns det hur Kropp lagar mat med gas som bränsle, vilket också framgår av hans packlista, då han inte har bensin eller fotogen med sig.

Av vad jag har förstått, så ska gaskök inte fungera bra alls på hög höjd. Dock verkar det ju fungera utmärkt för Kropp. Ni som har erfarenhet av höghöjdsklättring: hur ligger det till med detta? Fungerar gas lika bra, eller rekommenderar ni t.ex. bensin ändå, och varför?

Kan väl nämna att jag har höghöjdsplaner samt ett Primus Omnifuel, så frågan är vilket bränsle jag ska satsa att ta med mig.

Mvh /Joel
 
hallå

har testat både gas och flyttande på højd: hadde en msr xkg och en markill snøsmæltingsystem
gasen funka bra vid plussgrader men nær det det krøp ned under minus 10 så var man tvungen att værma gasen med tændare under boxen. msr dæremot funka som f! helt ned i minus 35 har jag testat och flyttende brænsel ær klart ting som jag upplevt.

robert
www.geilomg.com
 

Lästips

De liftar och ploggar igenom Europa: ”Alla hjälpsamma får oss att orka”

Utsidan mötte upp Michaela och Jiří Dolan under deras Stockholmsbesök, och plockade skräp på ett lite annorlunda sätt – från kajak.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.
Tack för ditt svar! Precis det du beskriver har jag fått mig berättat från olika håll. Dock kvarstår faktum att Kropp endast använde gas, och jag är ganska säker på att det kröp ned under -10 under hans expedition. Förmodligen förvärmde han gasen på något sätt som inte beskrivs i boken :)

Mvh /Joel
 
Gas

Jag har bara lagat mat upp till 6200 meter men då funkade gas bra. Lite bökigare att tända dock så komplettera ev piezo och tändstål med mycket tändstickor. Men det var inte så kallt, som mest några minus och gasen mådde mycket bättre när man värmde den. Det är mycket smidigt och rent med gas. /Magnus
 
Tricket med gas på hög höjd borde (teoretiskt sätt) vara att den tryckförlust man får i tuben vid låga temperaturer kompenseras av det låga lufttrycket utanför tuben på hög höjd. Som bekant så kokar ju vatten vid lägre temperatur på hög höjd (runt 70 grader C på Mt Everests topp). Precis som vatten förångas lättare så gör även gasen (vätskan) i tuben det.

/Tor
 
I boken "Kokbok för friluftskockar" säger Fredrik Sträng följande på frågan vilket kök han använder:

"Jag har ett Primus Gravity, ett gaskök som är modifierat enligt mina önskemål. Jag brukar ha en variant som hänger i vajrar.

Det kan vara bra att veta pietzotändaren inte går att använda där uppe (mount everest camp 3, 8260m), det är för liten gnista. Man måste använda ett kraftigt tändstål eller tändstickor. Men det kan vara svårt att tända även med dessa.

Gasen jag använder har en blandning av 30/70(butan/propan). Jag brukar göra allt som man inte ska för att öka effekten - skaka eller lägga hela gasbehållaren i det vatten som jag värmer upp. Det är naturligtvis inget som jag kan rekommendera någon att göra under en vanlig tur. På hög höjd är allt inriktat på överlevnad."

Gas verkar alltså fungera bra på hög höjd. Tyvärr har jag inga erfarenheter själv än så länge, antar att Kebnekaise inte räknas ;)
 
Tack för era inlägg!

Lite intressant att både Kropp och Sträng använder sig av gas på hög höjd. Kan det vara en logistikfråga, dvs. att det är enklare att portionera ut gasbehållare i de olika lägren än att ständigt bära med sig en flaska med bensin/fotogen och tillhörande pump. Eller är det en säkerhetsfråga, dvs. att förvärmning med bensin är alltför riskfyllt i ett enväggstält uppe på 8000+? För säker matlagning måste de sitta utanför tältet (de små på hög höjd brukar inte ha så stor absid), vilket kan vara en omöjlighet i vissa lägen.

Summa summarum, man kanske ska med sig både bensin och gas till Aconcagua. Bensin i baslägret där man kan brassa på i absiden, medan man har några gasbehållare som man placerar i anslutning till andra läger högre upp.

Mvh /Joel
 
Gas på Aco

Kör med gas på Aconcagua, det är absolut smidigast. Det funkar att värma gasen i sovsäcken eller med händerna. I de högre lägren lagar man gärna mat inne i tältet. I alla fall när det blåser så mycket att man knappt kan stå upp ute. /Magnus
 
Gas/bensin- kallt/hög höjd

Detta ämne har diskuterats tidigare...

Bensin har mest energiinnehåll, oftast högst effekt, KRÄVER MYCKET SYRE, relativt temperaturoberoende främst pga att många bensinkök har FÖRVÄRMNING av bränslet kontinuerligt när köket körs. Bränsleledningen passerar lågan innan den går till dysan som sprutar ut bränslet. Alla bensinkök har inte denna funktion.

Då bensin kräver mycket syre blir det mindre effektivt på hög höjd där det är betydligt lägre syrenivå.(märkbart över 4000m) Om du har lite tryck i flaskan blir förbränningen mer fullständig men då tar det längre tid att smälta snö och du förlorar bränsle med tiden.

Gas är lättare att använda(slipper förvärmning av köket) men väger mer(behållarna), är mycket dyrare än bensin(1kg motsvarar ca 0,5kg bensin och är flera ggr dyrare), gas är ineffektivt vid låga temperaturer vilket avhjälps med förvärmning av bränslet i köket(vilket väldigt få GASkök har) eller så använder man ren propangas. En del kök har även en slang till gastuben så denna kan placers över/ovanpå kastrullen och värms upp av värmen som stiger upp eller leds genom kastrullen.
Fredrik använde alltså en 30/70-blandning. Vanligaste är 30propan/70butan för att butan är billigast men propan har en kokpunkt på -45 vilket ger betydande fördel vid låga temperaturer. Tyvärr finns inte 100% propan att köpa till vanliga gaskök för att trycket är högre och köken inte godkända för det. BLÅ CAMPINGGASBEHÅLLARE är 100% propan så ta med ett litet, lätt campingkök och blå behållare för hög höjd.

Alternativt så skaffar du ett kök med förvärmning av BRÄNSLET så som Primus Multifuel eller Gravity och använder bensin under 5000m och gas på samma kök över 5000m när syrenivån påverkar mer.

Snart kanske primus inser att ett lätt kök för propangas är högt eftertraktat av alla världens höghöjdsklättrare och tillverkar ett? Som kuriosa kan nämnas att de gjorde ett fåtal till den svenska everestexpeditionen 1991 just av denna anledning!!!!! Den enda nackdelen bortsett från priset på propan är att propanbehållare är tyngre än butanbehållare pga det högre trycket i gasen som kräver högre hållfasthet i behållarna. Kan nämnas att USA och andra länder utanför EU har lägre krav på propanbehållare varför de även är lättare än motsvarande inom EU.


Själv har jag 8 kök för olika ändamål..... men ett Primus Gravity som körs på bensin på lägre höjd i alla temperaturer samt 30butan/70propan på hög höjd. (30butan/70propan finns att köpa på Globetrotter i tyskland,www.globetrotter.de)
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips