Torkning av mat hemma?

Guest

Gäst
Har hört att man kan torka mat ex pytt i panna hemma i ugnen för att sedan fylla på med vatten, steka och äta ute. Någon som vet ngt mer om detta? Vilka rätter kan det funka på?
 
Sök och du skall finna... Man kan i princip torka allt. Men man skall hålla sig under 50 grader och torkningen skall ändå gå fort så att man inte odlar bakterier istället, så man måste ha bra luftväxling=fläkt.
 

Lästips

Helgelandskusten – Tio äventyr längs Norges dolda pärla

Helgelandskusten räknas till världens främsta destinationer för havskajak. Här är tio höjdpunkter för dig som vill utforska den norska kustskatten.

Ryggsäcken för långa fjällturer – testa deuters toppmodell Aircontact Pro

Aircontact Pro är byggd för ambitiösa vandringar med tung packning och varierad terräng. Slitstark, bekväm och genomtänkt in i minsta detalj. ...

Månadens fråga: Värmebölja under vandringen - hur gör du?

Hur tänker du om höga temperaturer väntar under din planerade långtur: genomför vandringen, planerar om – eller ställer in?

Paddla i sommar: Tips och inspiration från Utsidans medlemmar

Utsidans redaktion tipsar om fem bloggar och forumtrådar som får oss att längta efter att färdas fram på vattenytan.
KLAGER; sa:
Men man skall hålla sig under 50 grader och torkningen

Inte helt sant, det beror på vad man torkar.

Vissa livsmedel behöver initialt rätt hög temperatur (uppemot 60-70 grader). Men det handlar då om några timmar. Men jag vet att i Puhonys bok så är det något som man helst ska torka i tre steg (det är något bär har jag för mig, men minns inte vad). Först hög värme för att torka ytan, sen låg värme för att driva ut det mesta av fukten, och till slut höjer man värmen för att få det riktigt torrt.

Generellt sett är det också alltid svårare att torka färdiga måltider, helst bör ingredienserna torkas var för sig och blandas när de är torra. Olika livsmedel behöver också olika tid för att återfå fuktigheten, så ska man vara riktigt petig så kan man i en del lägen faktiskt behöva blötlägga de olika ingredienserna olika länge.
 
Jag torkar sedan ett antal ar, i princip all min mat själv. Torkar grönsaker och bönor var för sig och komponerar sedan ihop diverse maltider. Smakar som nylagat! Skär grönsakerna i inte alltför stora bitar, kokar dem nästan färdiga. Sedan in i ugnen 70°C över natt. Viktigt är att ugnsluckan star pa glänt. Bönorna blötlägger jag och kokar enligt anvisning, sedan torkning enligt ovan.
Ute pa fjället lägger jag sedan allt i blöt vid lunchen. Pa kvällen behöver det da bara koka ngn minut och smakar underbart.
Exempel pa rätter är, vegetarisk paella, böngrytor, asiatisk wok med pulverkokosmjölk, orientalisk paprikagryta, rotsaksgryta mm, samt kokt potatis som omväxling till snabbmakaronerna.
Det är bara att expremintera. Lycka till!
 
Torka köttfärs...?

Är principen 70 grader i ugnen med luckan öppen över natten för att torka mat? Gäller det även köttfärs?
Tänkte pröva detta till sommarens tur.
 
Vi har torkat både stekt köttfärs och färdig köttfärssås och det blir mycket bra. I såsen har vi kryddat ordentligt och använt tomatpuré istället för krossade tomater - stekt den färdigt och sedan torkat över natt i ugn med luckan på glänt.
Annars håller jag med att det är bra att torka olika ingredienser var för sig, så kan man blanda ihop det man är sugen på på fjället. Ett bra tips är att ta med soltorkade tomater - alltså den varianten som verkligen är torr, inte i olja. De ger mycket smak och piffar till det mesta.
 
Torka kyckling

Jag har trokat kycklinglåt i småbitar över natten. När jag tar ut dem är där små fettprälor på det torkade bitarna, trots att jag ej stekt det i något matfett. Tror ni att det kommer att härskna (det ska använda inom två veckor)? Skulle jag valt att torka filén istället?
 
Torkad köttfärs

Har nu under natten torkat köttfärs i ugn på bakplåt med bakpapper.

Igår stekta jag köttfärsen i olja vilket kanske var fel...

Nu känns själva köttfärsen torr men det finns det finns fortfarande fett..

Vad göra? är allt som det ska eller
 
Re: Torkad köttfärs

salgo60; sa:
Har nu under natten torkat köttfärs i ugn på bakplåt med bakpapper.

Igår stekta jag köttfärsen i olja vilket kanske var fel...

Nu känns själva köttfärsen torr men det finns det finns fortfarande fett..

Vad göra? är allt som det ska eller

Har man bara torkat bort vattnet så är det OK. Innehåller det fett så kan det visserligen härskna, men det är en process som tar många månader.
 
Re: Torka kyckling

Sarala; sa:
Jag har trokat kycklinglåt i småbitar över natten. När jag tar ut dem är där små fettprälor på det torkade bitarna, trots att jag ej stekt det i något matfett. Tror ni att det kommer att härskna (det ska använda inom två veckor)? Skulle jag valt att torka filén istället?

Lite sent att svara nu kanske...

Allmänt sett bör man använda råvaror av hög kvalite med lite fett, som kycklingbröst, biff mm.
Men som sagt det tar ett tag för fettet att härskna så det är inga problem om du ska äta dom snart.

/Ulf
 
Re: Torka köttfärs...?

whoisbob; sa:
Är principen 70 grader i ugnen med luckan öppen över natten för att torka mat? Gäller det även köttfärs?
Tänkte pröva detta till sommarens tur.

Har torkar köttfärs i 50 grader och i 70 grader (av misstag), och i 70 grader blev den bränd. 50 grader perfekt.

Har också läst att man *inte* skall blötlägga köttfärs innan tillagning ute på fjället. Jag vet dock inte varför.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips