Bärarna behöver vår hjälp

Bärarna som hjälper expeditioner att förflytta material är ofta dåligt skyddade. IPPG - är en organisation som ska hjälpa bärare runt om i världen.

Av: Per Nyberg

Bärarna behöver vår hjälp

Av Per Nyberg

IPPG – International Porter Protection Group – grundades 1997 då en ung nepalesisk bärare omkom efter att ha blivit sjuk och avskedats. Den är aktiv i större delen av världen. Nu startar IPPG i Sverige och fortsätter arbetet med att hjälpa bärare runt om i världen.

IPPG är en frivillig organisation som satsar på minimal byråkrati, så att alla bidrag går direkt till bärarna. Man kan inte bli medlem i IPPG, men vem som helst är välkommen att gett bidrag eller att propagera för IPPG:s mål.

IPPG:s mål är att stärka hälsan och säkerheten för bärarna som jobbar i bergen samt att reducera antalet skador och dödsfall. Detta görs genom att öka medvetenheten om problemen bland reseföretag, ledare, vandrare, samt regeringar och beslutsfattare runt om i världen.

IPPG har startat ett utbildningsprogram som utbildar bärare i bl.a. höjdsjuka, miljömedvetenhet och baskunskaper i alpinism. En klädbank har också startats i Nepal och där kan bärare få låna kläder, skor och annan utrustning som finns till hands.

IPPG rekommenderar att den som besöker ett land och kommer att använda sig av bärare, följer dessa riktlinjer eller ser till att den trekkingfirma man anlitar följer dessa riktlinjer:
- Att lämpliga kläder finns tillgängliga för att ge skydd i dåligt väder och på hög höjd. Detta inkluderar rätt fotbeklädnad, mössa, vantar, vindtät jacka och byxor, solglasögon och tillgång till en filt och liggunderlag ovanför snögränsen.
- Att ledare och trekkingdeltagare förser bärarna med samma mediciner som de själva skulle vilja ha om de blir sjuka.
- Att bärare som blir sjuka inte permitteras och sänds iväg utan att ledaren och trekkingdeltagarna informeras.
- Att en sjuk bärare aldrig skickas ner ensam utan någon som förstår hans språk och problem.
- Att tillräckliga belopp ges sjuka bärare för att täcka kostnader för räddning och behandling.

Det finns många trekkingfirmor som lever upp till ovanstående punkter och IPPG menar att det är resenärens skyldighet att se till att de följs.

För att IPPG skall kunna finnas kvar och se till att utvecklingen går i rätt riktning är den beroende av bidrag i form av pengar, kläder och annan utrustning. Om du vill hjälpa till, så kontakta ditt lands representant. Kontaktinformation finns på http://www.ippg.net.
Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2002-03-26 10:29   masc
Betyg: 5
-Bärare bör användas när man är i t.ex. Nepal för att bidra med hans lön etc. Det är för oss som turister oerhört billigt, samtidigt som det bidrar till "lite" nytta för en annan människa (och hela hans familj).
En bärare är för mig en medlem i gruppen, och inte bara en resurs. Jag har sett skillnaden i synsättet av bägge varianter, -Och att inte utnyttja den möjligheten att lättare lära känna lokalbefolkningens seder och bruk samt övriga tipps och råd en bärare/guide kan ge är dumt.
 
2002-07-28 10:46   pajaflow
Man kan innan man ger sig iväg med en grupp diskutera bärarnas villkor. Det är bara att fråga hur mkt dom får i lön, vilka kläder som har osv. Genom att ställa frågor och protestera om förhållandena inte är bra så kommer man långt. Arrangörerna ser att turisterna vill att alla ska ha det bra och kanske förbättrar sin attityd gentemot bärare.
 

Läs mer

Vandring på Island. Lederna som vandrades var Laugavegur och Fimmervörduhls. Bergsklättring och glaciärvandring. 3 kommentarer
Lägret är ett samarbete mellan Matilda Söderlund och Haglöfs för att göra klättring mer jämställt.
2020 skrev Karl-Johan Piehl här på Utsidan denna guidebok på engelska. Nu kommer en uppdaterad och rejält utökad version på svenska. Var med och ... 1 kommentar
Visst är det smidigt med färdiga frystorkade rätter på turerna men att torka och göra sina egna rätter är inte särskilt svårt. Planera lite och prova ...
Sommaren 2013 gjorde André tillsammans med en god vän ett försök att bestiga Pik Lenin i Pamirbergen. Dåligt väder tvingade dem att avbryta ... 1 kommentar

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.