Epilog: Tian Shan


Tillbaka till de himmelska bergen. Resans avslutning.

sponsorfriends.jpg (56878 byte) Nadines däck var slut. Då vi lämnade Korla letade vi efter cykelaffärer och till slut hittade vi en. Vi fick däcket gratis, för att vi var "friends".
Underbart!
greenfeather.jpg (47009 byte) Det var Kinas nationaldag, vilket vi inte hade en aning om förrän vi blev inbjudna till ett stort torg där det dansades och sjöngs i timmar.
redfeathers.jpg (59638 byte) Solfjädersdans.
redscarvesinthteair.jpg (39850 byte)
redscarvesmen.jpg (54618 byte)
curious.jpg (29716 byte) Nyfikenheten var stor.
666.jpg (40388 byte) Vi var åter på väg mot Tian Shan. Tyvärr fanns det inget val i fråga om väg då vi lämnade Korla - vi blev tvingade att cykla längs National Highway 314. Det är i hård konkurrens med GTR (Grand Trunk Road, Indien/Pakistan) den värsta väg jag cyklat då det gäller vansinnig trafik.

 

chilli.jpg (84628 byte) Allt har ett slut och så även vår tid på 314/666. Lämnade helvetet bakom oss och njöt av små tysta vägar som tog oss närmare Tian Shan.

Chilli i överflöd. Yummy!

corn.jpg (74103 byte) Majs i mängd...
sheep.jpg (85865 byte) ...och får.

Det var helt underbart att cykla som "normala" långfärdscyklister. Nästan hela resan hade var lite i expeditionscyklingens tecken, från det ena hårda området direkt till nästa. Nu hade vi en halv dag med lugn härlig cykling, där vi kunde stanna och äta oss mätta vid små restauranter. Skönt som omväxling.

punished.jpg (64004 byte) Vi närmade oss bergen och överallt såg vi skyltar som denna. Vet inte vad den betyder, men den avskräcker.
tree.jpg (29792 byte) Efter två veckor i värmen var det återigen dags för lite kyligare trakter. Temperaturen minskade allteftersom vi klättrade högre upp i bergen.
nadiuphill.jpg (75261 byte) Resans näst sista cykeldag blev också resans i särklass längsta klätterdag. Över 1900 vertikala meter på bitvis riktigt dåliga grusvägar, mestadels i snöstorm - vad mer kan man önska sig!?
inthesnowdrift.jpg (50851 byte) Nadine närmar sig det 4000 meter höga passet. Hård vind, kallt och isigt.
throughthepass.jpg (37995 byte) Shankou, betyder pass på kinesiska, ordagrant; Shan=berg. Kou=port, öppning. I det här fallet passar det verkligen. Passet är ett av de mer spektakulära jag sett i Kina eller någonstans i världen. Många branta serpentiner upp till en port uppe på en skarp bergsrygg.
euphoria.jpg (32801 byte) Cykeln stulen?
Nadine försvunnen i snöstormen?
Snöblindhet?

Nope.
Eufori som fick sitt utlopp i en teatralisk show, som Nadine lyckades fånga på kort. I det här fallet uttrycker jag mina känslor för hur tråkigt det känns att inte få uppleva något liknande på ett bra tag framöver. Sista passet på den här resan.

nadidownthepass.jpg (43327 byte) Otroligt isigt då vi kom över på andra sidan. Vi ville helst ner fort, eftersom man alltid börjar frysa då man ska ner från ett högt pass. Den fysiska ansträngningen är över, svetten börjar torka och man fryser ibland in i märgen. Det tog lång tid att leda cyklarna ner för de första 8-10 riktigt branta isiga serpentinerna, där vägen var täckt av ett lager av is.
downtoloweralt.jpg (57455 byte) På väg ner mot Urumqi och de varma slätterna på låglandet.

Sista cykeldagen i Asien på den här resan. 3200 meter utför från toppen av passet. Då jag susade utför de långa svepande backarna kände jag som vanligt sorg över att det var slut för denna gången, men jag var säker på att vi skulle vara tillbaka i Kina inom en mycket snar framtid. Nadine var också nöjd med sin resa, men liksom jag, grämde hon sig över att vi en en gång inte lyckats med att ta oss över centrala Chang Tang. Vi lovade varandra att vi skulle göra ett nytt försök år 2003.

Till ett ruttdiagram av Tian Shan   
Tillbaka till huvudsidan om Xinjiang 2002