Vandring!

En vandring genom delar av Sverige

Av: ET

Hej!

Här i landet långtbortibort är det är varmt. Mycket varmt. Nu är klockan 10.00 och tempen närmar sig 34 grader. Lägg till en duktig luftfuktighet som grädde på moset och det är lite som en bastu. Vi hade faktiskt ett par veckor under Januari/Februari med temperaturer runt 22 grader. Och jag frös! Huvva.

Vilket ju är lovande med tanke på att jag ämnar återvända till Sverige inom kort för att göra något jag drömt om sedan mycket länge. Nämligen att vandra i fjällen. Tja, tänkte börja i Göteborgstrakten och traska till Grövelsjön som första stora delmål. Därefter vidare till Treriksröset. F-n tro’t. Stupar förmodligen i Borås.

Jag har under en tid surfat runt ganska mycket och blivit alltmer förvirrad vad gäller utrustningsvalet. Bomull nära kroppen är ett no-no. Aha. Vitlökskapslar är bra som motamygg. Hmm. Slaktar man ryggsäcken kan man minska vikten med ett par hekto. Sedär. Det här tältet är det bästa på marknaden. Oops, den recensionen var från 2001. Osv i oändlighet. Kan inte ta in all denna information om stort och smått. Men ni ska alla ha stort tack!!! Utan er hade jag verkligen varit utan aning.

Hur som haver har jag via email kontaktat några butiker i Sverige som säljer vandringsutrustning och bett om råd och hjälp med val av pryttlar men de verkar inte ta mig på allvar. Vilket är lite trist då jag hade tänkt mig att ha den saken ordnad till största delen innan ankomst.

Jag kan förstå dom. Gubbe utomlands, kontakt via email, ingen egentlig erfarenhet av vandring, nuvarande utrustning tshirt, shorts och flipflops, som vill ha ett förslag på ett komplett vandra-omkring-paket. Kanske låter lite väl skumt/udda.

Nu får det väl bli som så att jag dimper ner i Sverige någon gång under April, iförd ovan klädsel, traskar iväg till närmsta friluftsbutik, lägger upp ett lämpligt antal tusingar på disken och säger till personalen att fixa ihop en komplett utrustning inom 2 timmar under vilka jag avnjuter en pizza ciao-ciao och en kall öl på en restaurang i närheten och hoppas på det bästa. Hehe, det låter ju inte helt bra. Kanske jag tillbringar ett par timmar i butiken och därefter avnjuter pizza och öl.

I dagarna planeras avyttring av allt bråte jag samlat på mig under de 2 år jag vistats här. Inklusive datorn. Vilket innebär att mina möjligheter att använda mig av Internet avsevärt begränsas.

Vad som än händer blir detta ett litet äventyr.

Gunnar(ET)


_____________________________


Uppdatering (22-Mar-2007 läggdags):

Bara timmar efter mitt inlägg så hörde en butik av sig med ett utrustningsförslag som vid en hastig granskning/surfning (kollat era recensioner!) verkar bra. Att få grundbultarna på plats har högsta prioritet. Och förslaget innehåller just det: ryggsäck, sovsäck, tält och kängor. Och kläder. Resten av vad man behöver kan införskaffas utan alltför mycket bryderi. Inbillar jag mig.

Så nu lutar det åt en pizza i Göteborg!

Dags att boka biljett med andra ord. Makalöst hur man med ett par snabba knapptryckningar kan boka en tripp från hit till dit med hela kitet flyg, tåg och taxi!

Vidare måste jag ta itu med ett nageltrång. Stötte i stortån häromdagen och det ömmade duktigt. Ahh, ser inte fram emot det här. Men jag antar att ett smärre nageltrång atgärdat nu är bättre än ett akut på fjället. Den 24:e ligger jag under kniven. Därefter ett par dagar av ojojoj och sedan är det bra igen. Minns så väl nar jag som yngling spelade fotboll med ett kraftigt nageltrång vilket givetvis gjorde att jag undvek bollkontakt så mycket som möjligt. Sadisten till tränare valde dock ut mig att lägga en straffspark vilket jag gjorde. Minns inte mycket därefter utom själva operationen....


ET

Uppdatering 23 April:

Ja, då var väl det mesta klart. Började resan till Norr från landet långtbortibort den 18/4. Hade lite strul med biljettbokningen; namnet felstavat 2 gånger. Hmm. Vidare räknade jag om första delsträckans längd från km till miles och hamnade på 666.6666666666666. Inte bra.

Så framme i Sverige. Temperaturen inte de runt 20 som rapporterats tidigare, typ veckan innan ankomst, utan mer runt 0. Märkligt dock hur fort kroppen anpassade sig.

Tåget till Göteborg gick fort och klanderfritt. In på hotel och vidare till Skattemyndigheten för registrering. Det är nämligen så att om man som jag vistats utomlands längre än ett år så avförs man från folkbokföringen och tappar därmed alla sociala förmåner, typ "fri" sjukvård. Blev lite strul där också. Inte direkt öppna famnen, men till slut så blev jag accepterad. Hmm.

Besök i friluftsbutiken. Vi hade kommit överens om det mesta i utrustningsväg via email men pga olika orsaker så saknades vissa delar. Främst beroende på att jag är "ganska mager om bena, tillika om armar och hals". Inte! Man har blivit grov, minst sagt, under utomlandsvistelsen. Det mesta består givetvis av muskler som tyvärr koncentrerats sig runt magtrakten. Felaktig träning?

Hur som haver så fick jag vänlig, proffsig, personlig hjälp med att sätta ihop utrustningen och kånkade glatt iväg med en fylld bautasäck och ett antal tusenlappar fattigare. Butiken är Fjällsport och rekommenderas varmt.

Igår packade jag och det var en lustiger dans. Men till slut fick jag igen locket. Säcken känns tämligen tung men innehåller egentligen ingenting onödigt. Inbillar jag mig. Jag kan med viss möda lyfta den med en arm så det ska nog gå bra.

Idag börjar vandringen. Hindåsgården nästa. Lite regn och rusk just nu men det hör till.

ET
Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2007-07-30 02:38   Skipper_
Hur gick det?
 
2007-08-05 17:56   Walker 13
Igår läste jag denna artikel för första gången, idag träffade jag upphovsmannen. Värden är liten... Hur det gick/går får han själv berätta.
 
2007-08-10 11:10   marclars
Ja, hur går det? Mycket underhållande att läsa din text!
 
2007-08-14 07:28   seobserver
Kul och välskrivet så här långt med vad hände efter Delsjön?
//J
 
2008-05-06 09:47   SussiTuss
Betygsätt gärna: 4
verkar tufft det här men stort lycka till/Suss
 

Läs mer

Efter långa diskussioner kring ämnet avgifter och allemansrätt kommer här en sammanfattning av tråden och även en omröstning. Vad tycker du i frågan?

Att bygga broar

Common Values United jobbar för att öppna upp den svenska naturen för "barn från tredje kulturen". 7 kommentarer
Tävla om ett exemplar av ”Barnens fjällbok – En handbok för unga fjällvandrare”.
Glaciärvandring, klättring och balansgång längs en smal kam. Att ta sig till Sveriges två högsta toppar är inget för den höjdrädda. 4 kommentarer
Föreningen Hej främling och STF arrangerade förra helgen en fjällvandring för att ge fler möjlighet att må bra och hitta nya vänner.

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.