Telemarksfestival

Av: Christer Lindh

Abisko Turiststation (STF) ligger i startgroparna för en vinter med flera spännande nyheter, bland annat nordens största telemarksfestival och två olika typer av lavinkurser. Efterfrågan är stor inför 2002, det år då Abisko firar 100 år, och dessutom öppnar med en helrenoverad huvudbyggnad.

Telemarksfestivalen är den största i sitt slag i Norden, och går av stapeln under en intensiv långhelg (18-21 april). Berget Nuolja med sin opistade terräng utgör basen för aktiviteterna. Det blir offpistguidningar, lavinkurser, isklättring, toppturer och test av nya prylar. På kvällarna utlovas nya skidfilmer, gamla kultfilmer, rockig underhållning och mingel bland glada människor.
- ”Det känns väldigt rätt för oss att arrangera telemarksfestivalen eftersom vi har jobbat med telemarkskurser i över tjugo års tid. Abisko är den självklara mötesplatsen för telemarksentusiaster, och här finns den enda skidpatrullen i Sverige på telemark”, säger Stefan Mårtensson, sport- och marknadschef på Abisko Turiststation.

Prisexempel: 1210:-/person. I paketet ingår logi i tre dygn med självhushåll, festivalpass (4-dagars liftkort och aktiviteter ingår).

Två olika typer av lavinkurser, erbjuds till vintern. Abiskos husberg Nuolja är ett av Sveriges bästa övningsområden för lavinutbildningar med sina branta och snörika sluttningar. De flesta sluttningar är brantare än 25 grader och berget anses vara ett av landets lavinfarligaste områden.
- ”Dagens skid- och brädåkare söker i större utsträckning häftiga upplevelser utanför de trygga pisterna. För att röra sig i brant offpist behövs dock säkerhetstänkande och kunskap om snö och laviner. Detta efterfrågas alltmer och till i år kan vi erbjuda kurser på två olika nivåer med olika förkunskapskrav”, säger Stefan Mårtensson, sport- och marknadschef.

I den helrenoverade huvudbyggnaden har det blivit ”tillåtet att kramas”. Våningssängarna har kastats ut till förmån för dubbelsängar och rummen har fått dusch och toalett. En ny entré och foajé har byggts till med ny butik och sportuthyrning i direkt anslutning till receptionen. Restaurangen är renoverad och sällskapsrummen har blivit trivsammare. En konferensvåning som rymmer tre lokaler har inretts.
- ”Inredningen går delvis i 50-tals stil för att harmoniera med byggnaden som är från 1952. Sen har vi jobbat med att förstärka fjällstationsatmosfären som ska locka till möten mellan människor. Det mest populära utrymmet har vi skapat i den helt ombyggda Storstugan (puben/caféet). Här har vi bland annat tagit fram det gamla rustika trägolvet som fanns kvar från 1952”, berättar Jane Axelsson, platschef på Abisko Turiststation.

Källa: STF

Se mer på hemsidan!

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer

Nu varande fullvärdig medlem i Östersund Telemark Club var det självklart att även delta i årets avslutande topptur den 8/5, vilken återigen ägde rum på en knallvit Åreskuta. 1 kommentar
Den 9 maj hängde jag med ÖTC på säsongens sista utflykt, som gick till den fortfarande övervägande vita Åreskutan. 5 kommentarer
Tips och råd inför köpet av telemarkutrustning. 6 kommentarer
Oscar Fors har hittat på ett sätt att fästa hälen vid skidan 6 kommentarer
Bilder från första puderåkningen i Alta, Nord Norge. 10 kommentarer

Fjälledarens tips: Så packar du lätt och når längre

Ibland får man ut mer av naturupplevelser när man tar ut svängarna. Fjälledaren Oskar berättar hur han hittar en större frihetskänsla utomhus.