Sveriges 12 2000-meters toppar på 7 dagar

Vårt mål är att bestiga Sveriges 12 st. 2000-m berg inom 7 dagar. Vårt färdmedel är våra fötter. Vi bär vår egen utrustning och bär i stort sett all mat som vi kommer att äta på vägen.

Av: ulindh

Fredrik Sträng är professionell äventyrare, fotograf och uppskattad föreläsare. Under sina 10 år som fotograf så har han klättrat några av världens högsta berg, seglat i Antarktis med sin kollega Ola Skinnarmo och tagit sig igenom de vilda forsarna i Nilen. Hans senaste äventyr blev kulmen på sex års förberedelser. Han satte ett nytt Guinness världsrekord att som snabbaste personen i världen och som föste svensk klättrat det officiella 7 Summits, det högsta berget på varje kontinent på planeten.

Niklas Hallström jobbar som projektledare och marknadsförare på Saab i Huskvarna. En stor del av fritiden tillbringas dock i bergen klättrandes och åkandes snowboard. Han har bla. roat sig med att stilrent åka snowboard från några av världens högsta berg. Detta äventyr är genrepet inför höstens expedition. Med Saabs hjälp kommer han att testa teknisk och medicinsk säkerhetsutrustning i samarbete med en brittisk armé expedition som har som mål att åka skidor från världens 14:e högsta berg, Shishapangma, i Tibet.


Varför?
Mitt och min kollega Niklas Hallströms semesteräventyr hyllar siffran 7. Det kommer att bli blött, kallt och massor av mygg. Det kanhända att solen kommer glimta fram då och då när jag och Niklas springer över de svenska fjällen i norr i jakten på de 12 högsta bergen i Sverige på sju dagar. Varför denne hysteri kring siffror? Sju är ett heligt tal, och det härrör från antikens grekland då det endast var möjligt att se sju himlakroppar och de var: solen, Merkurius, Venus, Mars, Månen, Saturnus och Jupiter. Lördagen den 7 juli 2007 inträffar något som jag tycker är lite speciellt. Sifferkombinationen blir 7/7 2007. För mig vars äventyr numera ofta spinner på tal så är denna dag extra helig. Det är väl ingen nyhet att extra många kommer att gifta sig och att folk kanske går så långt att de utfärdar en millennium stämpel dagen till ära. Vi har sju veckodagar, regnbågen har sju färger, vi har sjustjärnorna, vi talar om att vara i sjunde himlen, snövit och de sju dvärgarna o.s.v. Vad kommer du att göra denna heliga dag?
Den 7:e juli 2007 väcker också andra minnen hos mig. Förra året genomförde jag med hjälp av mina kollegor ett stort äventyr. Målet var att bestiga det prestigefyllda 7 Summits – det högsta berget på jordens sju kontinenter – och att göra detta på världsrekordtiden sju månader. Mitt äventyr ”7 Berg 7 Kontinenter 7 Månader” blev en vild jakt mot tiden och ibland var det lite väl spännande då vädrets makter, politiska oroligheter, krånglig byråkrati, sjukdomar och hiskeliga räddningsaktioner blev påfrestande motståndare. Äventyret slutade lyckligt och den 13:e december förra året kom jag hem som förste svensk efter att ha bestigit 7 Summits och senare fick jag även ett nytt Guinness World Record tilldelat, att som snabbaste personen i världen klättrat 7 Summits. Nu är rekordet slaget med 4 dagar, men rekord är till för att slås!
Så med den heliga siffran 7 som bakgrund så drar jag tillsammans med min kompanjon Niklas ut på en trevlig semester! Vi kommer springa i snitt ett maraton per dag över eländig blockstensterräng, vada över bäckar, korsa glaciärer, vandra över bergskammar och tejpa våra stackars fötter. Vi bär allt med oss enligt mottot ”light is right”! Vi funderade länge på om vi skulle ligga på bubbelplast då det ändå är 50 gram lättare än det liggunderlag som jag släpar på. Vi sprätter bort tvättlapparna, vi filar på stavarna och varje gram som kan lämnas hemma blir också kvarlämnad. I snitt kommer ryggsäckarna att väga som mest 10 kilo per person, då är maten inräknad. Vikten är avgörande för hur snabbt vi kan röra oss, och tro oss, vi kommer att behöva röra oss snabbt om vi ska hinna. Så medan du förhoppningsvis ligger på en solstol eller njuter av en sommarskön klippklättertur och för en gång skulle tar dig välbehövlig vila så kan du följa vår fight mot elementen och mygg i de svenska fjällen! Poängen är att jag och Niklas ska ha kul och vi ser det även som bra träning inför kommande bravader.

Vilka är de 12 st. 2000-m topparna?
Topparna Höjd i meter Planerad ordning
Kebnekaises sydtopp 2110 Dag 1 – 8 juli
Kebnekaises nordtopp 2097 Dag 1 – 8 juli
Sarektjåkkås stortopp 2090 Dag 5 – 12 juli
Kaskasatjåkkå 2076 Dag 1 – 8 juli
Sarektjåkkås nordtopp 2056 Dag 5 – 12 juli
Kaskasapakte 2043 Dag 1 – 8 juli
Sarektjåkkås sydtopp 2023 Dag 5 – 12 juli
Akkas stortopp 2016 Dag 3 – 10 juli
Akkas nordvästtopp 2010 Dag 3 – 10 juli
Buchttoppen 2010 Dag 5 – 12 juli
Pårtetjåkkå 2005 Dag 7 – 14 juli
Palkattjåkkå 2002 Dag 7 – 14 juli


Utrustningslista kommer vi att delge senare.

Tack Per Lindberg samt Robert Tellvik för inspirationen för er 13 toppar 13 dagar äventyr!

Till er alla från mig och Niklas
Nå toppen och må toppen!

Här kommer Fredrik och Niklas att blogga

Till Fredriks hemsida

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2007-07-11 15:52   Staffan Andersson
Betyg: 3
Kul grej, men gräslig blogg att försöka följa via kvällsblaskan eller direkt via hemsidan... rörigt och plottrigt.
 
2007-07-22 12:06   brandmansmicke
Betyg: 3
Alltid intressant att läsa om klättring. Men varför inte topp 13 Kaskasapakte, när Kaskasatjåkka räknas med?
 
2007-07-29 15:30   avslutat medlemskap 151207
Betyg: 1
Dessa gossar var nog ändå lite mesiga som inte simmade över stora lulevatten, roddbåt, Pah!
Sen, varför flåsa runt som galna råttor i fjällen? När man kan njuta?
 
2008-02-14 13:57   Leech
Lycka till! Brukar inte Sarektjåkkås stortopp vara 2089?
 
2008-03-22 08:54   robert_tellvik
Lycka till grabbar, det är en fin tur!
Kul att få ha inspirerat er :-)
 

Läs mer

Efter långa diskussioner kring ämnet avgifter och allemansrätt kommer här en sammanfattning av tråden och även en omröstning. Vad tycker du i frågan?
Vi önskar God Jul med det klassiska receptet på Runekakor. En riktig favorit i repris.

Att bygga broar

Common Values United jobbar för att öppna upp den svenska naturen för "barn från tredje kulturen". 7 kommentarer
Tävla om ett exemplar av ”Barnens fjällbok – En handbok för unga fjällvandrare”.
Norrskensentusiasten Carl Bergstrand ger sina bästa tips för att se och fota det färgstarka ljusfenomenet.

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.