STF lockar med mat, äventyr och familjeskoj i vinter

Det sprudlar inom Svenska Turitsföreningens (STF) fjällvärld i vinter. Bland nyheterna hittar man aktiviteter med namn som ”Mannen bakom spisen”, ”Skriv dig friare”, ”Telemark swing”, ”Tanter på glid”, ”Kebnekaises sydtopp”, ”100% fjäll” och ”Salto Barock”. Och för att alla barn skall få uppleva Sveriges härliga fjällvärld erbjuds barn till och med 15 år fritt boende i vuxens sällskap på STFs fjällstationer och fjällstugor året runt.

Av: ulindh

Att vistas i vår svenska fjällvärld är något alla bör uppleva. En stor del av STFs fjällvärlden äger rum bortom pisterna och det finns något för alla smaker. Guidade turer längs Kungsleden, kurser i snowboard, telemark, snowkite, isklättring, matlagning, digitalfoto och lavinkunskap. Och för dem som vill finns det veckor reserverade för singlar, tjejer, mor- och farföräldrar, gourméer, tanter och familjer. Men man kan också välja att bara koppla av, äta och dricka gott i restaurangen, njuta av tystnaden och ladda batterierna.

Sportlov i riktiga fjäll – skoj för barnen – ledigt för alla!
Under sportloven finns det massor av roliga aktiviteter för hela familjen på fjällstationerna. Här är det lek, bus och en massa nya kompisar som gäller. När de vuxna vill koppla av eller öka pulsen på fjället har barnen påhittiga ledare som varvar spännande äventyr i trollskogen med upptåg och bus i snön. Här slipper man bekymra sig om tunga matkassar och disk och kan istället njuta av lokala delikatesser i restaurangen tillsammans med nya vänner och lekkamrater. Och som sagt barn till och med 15 år bor och äter gratis i vuxens sällskap på de flesta av fjällstationerna.

Några av vinterns nyheter 2008
Fria barn

Sommarens succé gäller nu året runt. STF erbjuder barn till och med 15 år fritt boende i vuxens sällskap på STFs fjällstationer och fjällstugor året runt. Under alla sportlovsveckor är det extra mycket lek, bus och en massa nya kompisar som gäller.

Mannen bakom spisen
Vänder sig bara till män. Veckan är fylld av gemenskap, matlagning och fjällupplevelser. Antingen kommer man själv eller så drar man ihop kompisgänget och gör en mathelg på Storulvån Fjällstation. Inga förkunskaper krävs. Tillsammans med prisbelönta kockar kommer det att skapas vardagliga och festliga mästerverk. En matkurs med fokus på kul.

Telemark SWING - alternativ för alla
Telemark SWING är dagarna då telemarksåkare på alla nivåer från hela landet träffas på Storulvån och åker telis från gryning till skymning. Varje dag utgår flera fjällguider från stationer som hittar de bästa åken, den bästa snön och den bästa nivån.

Salto Barock
När fjällen runt Saltoluokta är som vackrast i sin vinterskrud kan man uppleva musik av barockens mästare såsom Bach, Telemann och Corelli framförda av trioensemblen Salto Barock. Deltagarna får även njuta av hundspann och fantastisk mat.

Skriv dig friare
Att låta pennan uttrycka känslor och inre funderingar är en inre resa. Här finner man långsamhet och ro både ute på fjällvidderna och inne i fåtöljen. Detta är ingen vanligt skrivkurs, utan här har skribenten huvudrollen och det är dennes berättelse som fascinerar och lär.

Kebnekaises sydtopp
För alla som drömt om att bestiga Kebnekaises sydtopp under vintern. Fyra dagar med god mat och guider som hjälper till med både förberedelser och själva toppbestigningen.

Tanter på glid
Under några sköna vårvinterdagar gör vi tillsammans lagom långa skidturer och njuter av naturens skiftningar. Allt utan att utmana prestationslustan, mäta höjd eller längd.

Cross Country Grund
Alla kan inte åka skidor. Detta arrangemang vänder sig till den som är helt ny på fjället och på turskidor. Här får man lära sig turskidåkning från grunden och tillsammans gör man enkla dagsutflykter ute på fjället.

100 år jubileums Camp
I år fyller STF Kebnekaise Fjällstation 100 år. Detta firas i dagarna fyra med att ett gäng experter kommer upp och tipsar om vad som är bäst på marknaden just nu inom skid- och klätterutrustning Här får man tillfälle att testa utrustningen, lyssna på föredrag och prata fjäll.

100 % fjäll
Ett arrangemang som tar en direkt ut på fjället redan första dagen följt av 6 härliga skiddagar. Skidveckan bjuder på lite annorlunda färdvägar utanför de vanliga lederna, ofta i orörd snö, god mat och trevliga färdkamrater.

ICE weekend - iskallt skapande
Under tre dagar skapas iskalla mästerverk! Här får gästen möjlighet och mejsla, såga, vattna och fila ut perfekta isskulpturer. Proffskonstruktörer lär ut tekniker och hur isens ska formas. Fjället är både ateljé och utställningsrum där fantasin inte har några gränser. Nattetid kommer ljussättning och färger lysa upp mästerverken.


Foto: Bosse Lind

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Läs mer

Efter långa diskussioner kring ämnet avgifter och allemansrätt kommer här en sammanfattning av tråden och även en omröstning. Vad tycker du i frågan?
Fler kvinnor än någonsin har anmält sig till nästa års Vasaloppet. Nu fortsätter arbetet för att få fler kvinnor att även anmäla sig till cykelloppen.
En skildring av öden och äventyr i sydvästra Afrika under nådens år 2017. Om en 3000 km lång irrfärd i främst Namibia och Angola. De efterlämnade ... 5 kommentarer
En nattvandring på 30 km i mörker. Från Landskrona till Helsingborg längs med Öresund. 2 kommentarer
Frågor angående ”rätt” vildmarksutrustning ökar. Vissa föremål är “nödvändiga” men de finns massa varianter! Hur lång turen är spelar roll men det ... 7 kommentarer

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.