Slottssprinten

Kanonsnö och isskrap räddar Per Elofssons sprintspår runt slottet!

Av: Christer Lindh

När världseliten i längdåkning kommer till Stockholm för första gången iskidhistorien tas kanonerna till hjälp. Inte de kanoner som vaktar kungliga slottet, där tävlingen arrangeras. Nej, det handlar om de snökanoner, som de senaste veckorna sprutat fram så mycket av den i detta sammanhang så åtråvärda vita varan som krävs för att hela tävlingsområdet ska kunna vara inbjudande vitt på tävlingsdagen.

- Förutom den snö som tillverkats med snökanoner har vi skrapat ihop snö från isbanor i stora delar av södra Stockholm, berättar Karl-Olof Johansson i tävlingsledningen. Totalt rör det sig om 2000 kubikmeter, vilket betyder att vi kommer att köra ut 100-talet lastbilslass till området vid slottet. Merparten av snön hämtas från isskrap på ishockeybanor, ovanpå detta läggs kanonsnö, vilket garanterar en bärkraftig yta som stoppar för de många loppen. Direkt efter tävlingarna kommer de 2000 kubikmetrarna snö att skrapas ihop och forslas bort igen, så att området runt slottet är
återställt till det normala på tisdagmorgonen.

Tävlingen - ett av sex sprintlopp i världscupen denna säsong - går måndagen den 28 februari, dagen efter avslutningen av Svenska Skidspelen i Falun.
Banan mäter 1.200 meter och de åkare som går till final måste dessförinnan avverka fyra, med all säkerhet, tuffa lopp. Från starten på Skeppsbron går spåren - det handlar om klassisk åkteknik - upp till Lejonbacken och vänder tillbaka ned till Skeppsbron för att avslutas uppe på Slottsbacken.

- Nu får stockholmarna ett unikt tillfälle att se de redan legendariska stjärnorna. Hela världseliten finns på plats tillsammans med våra egna svenska stjärnor. Per Elofsson får tampas med världscupledaren Johan Mühlegg, Jari Isometsä, Thomas Alsgaard m.fl och på damsidan återfinns toppkvartetten Kristina Smigun, Bente Martinsen, Stefania Belmondo och Larissa Lazutina i startlistorna, säger Hans Enqvist, Svenska Skidförbundet.
Per Elofssons comeback i världscupen med andraplatser i Trondheim och
Obergoms höjer onekligen temperaturen och bör ha väckt skidintresset i
kungliga huvudstaden ordentligt. Att det dessutom är fri entré till
tävlingarna bör inte göra publikintresset mindre!

Vinnarna i de två loppen kan se fram emot 65.000 kr i prispengar. De 30 främsta i världscuprankingen totalt efter Skidspelen i Falun har en given startposition. Totalt beräknas cirka 60 damer och 80 herrar ställa upp.
Förutom IK Jordbänningarna arrangeras sprintcupen vid slottet av en allians där följande intressenter och klubbar ingår: Svenska Skidförbundet (som ansökt om tävlingarna och som håller i de organisatoriska trådarna), Stockholm Information Service, IF Linden, Turebergs SK, Väsby IK, Sundbybergs IK och Skidveteranerna. Totalt är 200-talet funktionärer engagerade i den stockholmska sprintcupen.

Källa: Svenska Skidförbundet

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer

Efter långa diskussioner kring ämnet avgifter och allemansrätt kommer här en sammanfattning av tråden och även en omröstning. Vad tycker du i frågan?
Fler kvinnor än någonsin har anmält sig till nästa års Vasaloppet. Nu fortsätter arbetet för att få fler kvinnor att även anmäla sig till cykelloppen.
Frågor angående ”rätt” vildmarksutrustning ökar. Vissa föremål är “nödvändiga” men de finns massa varianter! Hur lång turen är spelar roll men det ... 7 kommentarer

Vasaarenan på turskidor

7 dagars tur i februari vid Vasaloppets spår. 5 kommentarer

Dramatisk vintertur

Den senaste tiden har det blåst mycket, och det kommer så att fortsätta några dagar till! Ni som känner för att läsa om stormar i den trygga ... 4 kommentarer

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.