Nyheter > Point 65 slutar med glasfiberkajaker

Point 65 slutar med glasfiberkajaker

Sedan 1994 har Point 65 Sweden tillverkat glasfiberkajaker liksom kolifiber/kevlar -kajaker (komposit-kajaker). Inför säsongen 2017 har bolaget beslutat att helt upphöra med denna tillverkning och enbart tillverka kajaker i återvinningsbar polyeten.

Främsta anledning är att kompositkajaker inte kan återvinnas. Men även de hälsorisker tillverkningen innebär för fabrikspersonal samt den miljöpåverkan denna tillverkning har spelar stor roll i beslutet.

Kompositkajaker är, till skillnad från polyetenkajaker inte återvinningsbara. De hamnar i bästa fall i förbränningsanläggningar för att bli fjärrvärme. I sämsta fall ute i naturen där nedbrytningstiden är mycket lång.

Polyetenkajaker återvinns redan i stor omfattning och blir nya polyetenprodukter. Point 65 Sweden, liksom flera andra kajak- tillverkare, använder redan återvunnen polyeten i sin tillverkning. Gamla uttjänta kajaker blir alltså nya.

Därtill är själva tillverkningsprocessen av kompositkajaker en, ur miljösynpunkt, tveksam process. De partiklar (silica) från glasfiber som uppstår när man skär och slipar den härdade fiberprodukten kan orsaka hälsoproblem. Den mycket starka epoxy/polyester som används i tillverkningsprocessen är också hälsovådlig och skadlig för miljön.

Under tillverkningen krävs omfattande skyddsutrustning, som ofta inte används då den kan upplevas hindra arbetet. Likaså är det viktigt att spill från tillverkningen sköts på ett klanderfritt sätt. Vilket ofta inte sker då detta är både kostsamt och omständligt.

Tillverkning i polyeten är däremot helt ren.
Vare sig hantering av råmaterial eller själva tillverkningsprocess kräver speciell skyddsutrustning. Kraven på ventilation är likställda med hushållsutrustning och spill från tillverkningen återvinns naturligt då denna ersätter råvara som annars måste köpas in. Alltså en kostnadsbesparing för tillverkaren.

Richard Öhman, grundare hos Point 65 Sweden "Det här är ett beslut som känns riktigt bra. Kompositkajaker är otroligt läckert ögongodis men när det, ur miljösynpunkt, finns ett så mycket bättre alternativ tycker jag inte att vi har ett val."

Ett fåtal aktörer i Sverige och Europa fortsätter ändå med tillverkning i kompositmaterial.

"Tyvärr finns det till och med aktörer som använder sig av kompositmaterial men laminerar in lite trä, bambu eller andra naturmaterial och kallar kajaken för miljövänlig. Det är ju grovt vilseledande när det i verkligheten är precis tvärt om", fortsätter Richard Öhman

Mer information på engelska.

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
2017-04-11 11:14   MarkusF
Fantastiskt! Imponerande att de vågar det beslutet. Hoppas bara fler vågar följa efter.
 
2017-04-11 11:52   Calexico
Jag tror inte på den idén eller ens argumentet. Det handlar nog mest om att på den stora amerikanska marknaden efterfrågas det mest plastlådor. Deras kompositkajaker säljer väl inte så bra och är olönsamma.
 
2017-04-24 08:32   4623
Nja. Känner mig inte helt övertygad, faktiskt. För mig kvarstår den viktiga frågan; ger materialet en bra kajak? Plastlådor upplever jag ofta som tunga och med dålig slutstyvhet. Då är det givetvis viktigt att de går bra att återvinna, man tröttnar ju snabbt. Mina handbyggda trä/epoxi kanoter däremot, dem kommer mina barnbarn att paddla! Dessutom behöver man ju inte strunta i säkerhetsföreskrifter eller använda marknadens giftigaste epoxi, det finns alternativ!
 
» Visa även betygsättningar utan kommentar

 

Logga in

Tips!