Nya guider till S:t Olavsleden

Två helt nya guideböcker släpps om S:t Olavsleden, en på norska och en på svenska. Pilgrimsleden går från Selånger till Trondheim och guiden beskriver de olika etapperna.

Av: ulindh


Foto: Staffan Söderlund

Oavsett om du vill vandra, cykla eller rida pilgrimsleden från Selånger till Trondheim finns utförliga beskrivningar av etapperna i boken. Det finns också åtskilligt att läsa om historia, kultur- och naturupplevelser utmed leden.

– Det är en milstolpe att S:t Olavsleden får två egna guideböcker. Det är en bekräftelse på att det här är en seriös satsning och en led som väcker intresse. De båda böckerna kan bidra till att både svenskar och utländska gäster får möjlighet att upptäcka en okänd och mycket vacker del av Sverige, säger Putte Eby, projektledare för S:t Olavsleden.

Den svenska boken S:t Olavsleden - pilgrimsfärd från hav till hav, en guide ges ut av bokförlaget Vildmarksbiblioteket och är skriven av Staffan Söderlund och Marie Sjöström. Paret har tidigare skrivit en lång rad böcker om vandring i olika delar av Sverige.

– S:t Olavsleden bjuder på en fascinerande mix av historiska miljöer och starka naturupplevelser i Sverige och Norge. Längs hela leden finns spår efter pilgrimstiden med S:t Olavskällor, vackra kyrkor och historiska platser. Man fylls av ödmjukhet och en stark gemenskap med alla som vandrat längs S:t Olavsleden före oss under århundraden. Det är en mäktig känsla att färdas under en längre tid genom två länder, från ett hav till ett annat, säger Staffan Söderlund, författare till svenska guideboken.

S:t Olavsleden - pilgrimsfärd från hav till hav, finns i tryckt version och än så länge endast på svenska, ambitionen är att översätta den även till engelska.

Norsk kartguide
Medan den svenska guideboken är en traditionell guidebok med vackra bilder och informativa kartor så har den norska guiden Kartguide S:t Olavsleden mer fokus på kartor. Kartboken ges ut på norska, engelska och tyska av Kjentmann förlag som drivs av Roar Valstad.

– Jag har lagt mycket energi på att kartorna på båda sidor gränsen ska få ett gemensamt uttryck eftersom om Norge och Sverige har olika kartsystem. Även om jag har lagt fokus på kartorna finns även information om lämpliga övernattnings-, mat- och rastplatser samt tips på sevärdheter, säger Roar Valstad, författare till norska guideboken.

Den svenska boken kan köpas hos boenden och butiker utmed leden, i bokhandeln och på www.vildmarksbiblioteket.se

Mer information om norska kartguiden

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer

Efter långa diskussioner kring ämnet avgifter och allemansrätt kommer här en sammanfattning av tråden och även en omröstning. Vad tycker du i frågan?
Vi önskar God Jul med det klassiska receptet på Runekakor. En riktig favorit i repris.

Att bygga broar

Common Values United jobbar för att öppna upp den svenska naturen för "barn från tredje kulturen". 7 kommentarer
Tävla om ett exemplar av ”Barnens fjällbok – En handbok för unga fjällvandrare”.
Norrskensentusiasten Carl Bergstrand ger sina bästa tips för att se och fota det färgstarka ljusfenomenet.

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.