Hyra kajak

Saker att tänka på när du hyr kajak.

Av: Karin Mentzing

Hyra kajak

Deltar du i en arrangerad tur där kajak inte ingår, eller du paddlar tillsammans med vänner som har kunskaper och erfarenhet, eller du har hunnit skaffa dig tillräckligt med erfarenhet själv, för att paddla i egen regi, så hyr du lämpligen kajak hos en klubb, en kanotcentral eller annat ställe.

Hos Svenska Kanotförbundet finns broschyren "Kanotvåg" som bl.a. listar "Godkända Kanotcentraler". Där kan du finna många kajakuthyrare, men det finns även högvis med kajakuthyrare som valt att inte ansluta sig till Kanotförbundet. 

Kajakmodell

Vad uthyrarna har för kajakmodeller varierar en hel del och det är svårt för en förstagångspaddlare att bilda sig någon uppfattning om vilken sorts kajak som passar en bäst. Tala om för uthyraren vad du har för storlek och vikt på kroppen, så kan denne i allmänhet rekommendera en passande kajakmodell.

Vad ingår

I kajakhyran ska ingå paddel, passande kapell samt en flytväst som är lämpad för kajakpaddling (se under rubriken "Utrustning" – "Säkerhet"). Finns i gruppen du ska paddla med, ingen som har reservpaddel eller pump, så be att få med även dessa ting. Kanske får du hos några uthyrare betala extra för detta, men det är det värt!

Ska du paddla i uthyrarens närområde, så kan du oftast få med en karta över vattnen inom åtminstone ett par dagars paddling. Fråga också uthyraren om tips för området, bra lägerplatser, ställen som kan vara svåra att paddla på, fågelskyddsområden, om eldningsförbud råder o.s.v.

Ansvar

Kajakuthyraren har ansvar för att kajak och utrustning fungerar säkert och är i bra skick. Du har ansvar för att kajaken och utrustningen kommer tillbaka till uthyraren vid utsatt tid och i det skick du kvitterade ut den.

Säkerhet

Vad jag än säger om att du inte ska hyra kajak och ge dig ut på eget bevåg eller tillsammans med kamrater som inte har kunskap och erfarenhet, så vet jag att detta inte är ovanligt och att några av er alltid kommer att göra så. Därför hoppas jag innerligt att det snarast kommer till stånd en överenskommelse bland åtminstone de större och seriösare uthyrarna att alla som hyr kajaker, först ska genomgå åtminstone en kort introduktionskurs eller visa att de har kunskaper som motsvarar innehållet för en introduktionskurs. Annars kommer det snart att börja hända olyckor med den enorma kajak-boom som är nu. Detta kommer att medföra inblandning från myndigheter, en inblandning som verkligen inte är önskvärd, då politiker i allmänhet inte har särskilt mycket kunskap om kajaking!!!

Jag hoppas också att dessa sidor och andra liknande websidor, böcker, tidningar o.s.v. ska bidraga till att öka och bredda medvetandet och kunskapen om säkerhet, sjövett m.m., så att olyckor undviks i det längsta.

 

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2003-06-02 19:41   s_rosvall
Betyg: 2
Vad kan man räkna med för kostnader??
 
2003-10-31 02:02   michaelolsson
Betyg: 4
Säkerhetets aspekter bör man ju som uthyrare ta särskilt hårt på, svårt dock att se hur man på bästa sätt skall ordna med detta.
 
2006-07-19 11:18   Magnus_74
Betyg: 4
Jobbar själv med uthyrning. Vi brukar fråga vad de har för vana och vad de har för planer. De mest stolliga ideérna brukar vi kunna avstyra. Skulle egentligen behövas en Nationell standard på en kortare introkurs med tillhörande intyg.
 
2008-06-11 17:41   erike160
Betygsätt gärna: 4
Att gå in och styra med certifikat anser jag utgöra ett stort hinder för en utveckling inom branchen. Att hyra ut kajak ger ingen stor inkomst och vi som håller på är ofta entusiaster som ogärna vill att människor ska råka illa ut.
 

Läs mer

En damgrupps färd med kajak från Pielavesi i mellersta Finland ner till Lahtis, det blev en långtur på 17 dagar och 398 km. 1 kommentar
Är man ute och rör sig i naturen regelbundet så är det klart att man då och då stöter på djur. En del av dessa möten är mer minnesvärda än andra. Här ... 4 kommentarer
Vattensportare använder ofta torrdräkter. Dräkterna behöver ses över ibland. Sömmar kan läcka, dräkten kan ha skador och latextätningarna behöver ...
En efterlängtad tur i tvåmanskajak tillsammans med barnen fyra och åtta år gamla. 2 kommentarer
Anna Björnström har skrivit och illustrerat boken "Brisk och havskajaken" som handlar om en dag i kajaken på havet ur ett barns perspektiv. Här är ...

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.