Hjälptelefoner utbytta.

Av: raderad04

Hjälptelefonerna i Norrlands fjällvärld kommer snart att var utbytta. Arbetet påbörjades i november och avslutas i dagarna i Gällivare området. Fler telefoner kommer att placeras ut kommande år kanske 20-30 telefoner. Det handlar inte bara om att få ny teknik utan även om att effektivisera polisens arbete genom att flytta fjällräddningen från Gällivare till Luleå. Fjällräddarna får direkt information var de skall leta och var andra har letat.
Jag har använt telefonerna flitigt för att meddela förseningar, ändrade färdplaner för att undvika onödiga sökningar. Det har varit en trygget när de svarat från Polisen i Gällivare eller Jokkmokk. Jag antar att de haft mer lokalkännedom än någon som i framtiden kommer att svara i Luleå. Men det är kanske inte det som är avgörande vid fjällräddning, de som är ute och letar har i alla fall lokalkännedom.

Kommer fler telefoner att öka antalet fjällvandrare eftersom de ger en känsla av trygghet? Jag lägger upp mina vandringar så jag kan passera en eller flera telefoner eller har en väg hem där jag passerar en telefon så mina rutter kommer i viss mån att anpassas. För de som söker känslan av vildmark avtar den känslan med alla telefonkiosker, men fjällen har aldrig varit en vildmark.

NSD - Norrländsk Socialdemokraten

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer

Efter långa diskussioner kring ämnet avgifter och allemansrätt kommer här en sammanfattning av tråden och även en omröstning. Vad tycker du i frågan?

Att bygga broar

Common Values United jobbar för att öppna upp den svenska naturen för "barn från tredje kulturen". 7 kommentarer
Tävla om ett exemplar av ”Barnens fjällbok – En handbok för unga fjällvandrare”.
Glaciärvandring, klättring och balansgång längs en smal kam. Att ta sig till Sveriges två högsta toppar är inget för den höjdrädda. 4 kommentarer
Föreningen Hej främling och STF arrangerade förra helgen en fjällvandring för att ge fler möjlighet att må bra och hitta nya vänner.

Fjälledarens tips: Så packar du lätt och når längre

Ibland får man ut mer av naturupplevelser när man tar ut svängarna. Fjälledaren Oskar berättar hur han hittar en större frihetskänsla utomhus.