Fjället brinner!

En betraktelse över en ensamvandring på det sena höstfjället.

Av: bjonil

Solen bryter fram över Endalshöjden

Solen silas effektfullt genom det skiftande molntäcket. Det ser ut som om någon uppe i skyn använder sig av en jättelik strålkastare, för att belysa olika områden på de stora fjällvidderna. Luften är klar men fuktig och det doftar höst. Om man kisar med ögonen kan de vackra höstfärgerna misstas för att vara lågor i en enorm brand. Det klarröda blåbärsriset går över i de illgula björkarnas lövkronor, som lyser i kontrast mot den mörka himlen. Jag är själv men inte ensam. Min kamera och mina tankar gör mig sällskap på min färd över höstfjället.

Sprakande höstfärgerSprakande höstfärger i närheten av Handölan

Några dagar tidigare hade min vandring startat i Storulvån i nordvästra jämtlandsfjällen. Delvis på grund av mina vänners mer inbokade vardagsliv, delvis på grund av min nyfikenhet på ensamvandring och det sena höstfjället, hade jag begett mig hit utan sällskap. Fyra dagars vandring låg framför mig då jag glad i hågen begav mig upp på kalfjället. Färden gick i ett raskt tempo mot foten av Sylmassivet. Då och då mötte jag olika vandrare med varierande utstyrsel. Många gick i gympadojor och enklare vindjackor, vilket gjorde att jag kände mig lite överklädd i min ”Sarekkostym” i gore-tex och i mina grova cellgummikängor. Det höga tempot gjorde att blodsockret sjönk och humöret med det. Trött och ensam började jag misströsta, och den vältrampade stigen på ”Jämtlandstriangeln” gav mig inte något speciellt. En något slentrianmässig känsla infann sig och dagsetappen avklarades snabbt trots en allt kraftigare vind och en del regnande. Väl framme förvandlades mitt trygga tält snabbt till en sovkuvös för en trött och nedslagen ensamvandrare.

Forsande vatten i Handölan

Tretton timmar senare vaknade jag stel och mosig i mitt gröna fjällhotell, och en utdragen morgonprocedur inleddes. Med humöret var det fortfarande lite si och så, men gröten smakade bra. Gårdagens hårda väder gjorde att jag efter en del karttittande, och en del överläggande med dem därhemma bestämde mig för en ny rutt. Min kosa skulle styras mot Gåsen, Stensdalsstugan och slutligen Vålådalens turiststation istället för att via Helags nå Gåsen, och avsluta vandringen i Storulvån. Långsamt packade jag ihop tältet, och sneglade surmulet på de mörka molnen som vällde nedför Sylmassivets branter. När jag sedan inledde dagens vandring kom kameran fram allt oftare. Jag stod på knä, låg på mage, rygg och använde andra löjeväckande fotoställningar för att fånga de starka höstfärgerna. Aktiviteten gjorde att mungiporna så sakta seglade uppåt och jag började komma in i den berömda ”lunken” som brukar infinna sig i fjällen. Vädret blev bättre likaså och temperaturen var mycket över det normala. Dagen avslutades med kvällsfika invid Gåsenstugorna. Solen gick ner och jag kände mig tillfreds med tillvaron. Det kanske skulle bli en lyckad vandring i alla fall.

Solnedgång på GåsenSolnedgång vid Gåsenstugorna
Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2006-10-11 13:18   fnöskticko
Betyg: 5
Mycket bra och välskriven (jämfört med många andra artiklar här). Hade dock velat ha den MYCKET längre.
 
2006-10-12 02:11   johlu
Betyg: 5
Det måste vara Björn från ATS Östersund 2002 lr vad det nu var. Jag minns dig som den enda i sällskapet som hade uppnått en försvarlig mognadsgrad. Haha. Hursomhelst har du skrivit en trevlig artikel. Om du vill utbyta erfarenheter om vandring lr nått liknande nån gång kan du höra av dig. /Johan Lundström(johlu) ("dendär syten från Boden")
 
2006-10-17 21:16   bjonil
Kul att några uppskattat min text. Vill verkligen rekommendera jämtlandsfjällen i slutet på september. Det är väldigt folktomt (såg inte en kotte på tre dar) och mobiltäckningen är god vilket gör det hela till ett bra område för att börja med ensamvandring. Hård vind är dock ett problem. Det blåste storm första dagen då jag gick. /Vänliga hälsningar
 
2006-10-18 09:19   Ahkká
Betyg: 4
Ja du... :-) Visst har det sina sidor att vara ute ensam! Men man måste väl bara komma över det tråkiga i att inte ha nån med som peppar en när man inte e på topp, och sedan börja njuta av lugnet, friheten och känslan av att klara sig helt själv. Har faktiskt aldrig gått helt ensam, hund måste ju räknas som sällskap. Ett av de bästa sällskap man kan ha när man är ute enligt min erfarenhet. (förutom kanske när det regnar...blöt hund i tältet är sådäär... ;-)Lånade en kompis hund när jag gick Ramundberget-Storulvån (via Helags, Sylarna och Blåhammaren) i somras, kolla mitt album på en hund som också diggar Hilleberg :-)
Lycka till med vandringarna!
 
2006-10-18 10:36   bjonil
Hej Ulrika! Texten är ett försök till att beskriva den övergång i inställning och humör som ofta sker i alla fall för mig då jag är ute i naturen. För att öka dramatiken har jag lekt lite med starka ord. Det var kul att skriva, det kommer kanske mer....
 
2006-10-23 19:27   Nilsson.J
grymt fina bilder!
 
2006-10-27 16:09   tinchen
bilderna är snygga!
 
2006-11-23 22:19   jps
Betyg: 4
Hej! Har själv ensamvandrat längs HK-leden, men även Väretsfjället söder om Ammarnäs. Min erfarenhet är att man ser och kommer extremt nära inpå djurlivet utan att direkt smyga. Jag passerade en fjällabb på mindre än 10 m, höll på att kliva på en jorduggla när den lyfte framför fötterna mm. Mycket känns igen av det du skriver. Roligt att det är fler som ensamvandrar. /Jon
 
2006-12-23 10:51   Håkan Friberg
Betyg: 5
Hej Björn.
Jag tänkte egentligen mejla till dig, men upptäckte att du inte skyltar med din mejladress. Vill bara tala om att jag dels uppskattar ditt sätt att formulera dig - i texten ovan men också i foruminlägg, och dels att jag gillar de åsikter du någon gång visar att du har.
HåkanF
 
2007-02-16 09:07   Eleuthera
Hallå Björn! Bra läsning men dina bilder är lite missvisande med så mycke tid på sig borde du fått bättre bilder.Kontraster /Färjer bara ett tips
 
2007-02-20 11:03   bjonil
Håller med dig om att bilderna aldrig är lika vackra som sina förlagor. Men som du kanske förstår komprimeras dom ganska kraftigt när man laddar upp artikeln här på utsidan. Att lägga till mitt försvar ;) är jag något av en lättpackare, och har bara en liten digital kompaktkamera med mig då jag vandrar. /Björn
 
2007-03-14 11:22   Mattias Bernhardsson
Betyg: 3
Bra text - insprirerande aspekt. Tips: använd stativ, trådutlösare och diafilm (velvian är bäst) när fotar under hösten. Även med lite ljus kan det sagolikt vackert!
 

Läs mer

Efter långa diskussioner kring ämnet avgifter och allemansrätt kommer här en sammanfattning av tråden och även en omröstning. Vad tycker du i frågan?

Att bygga broar

Common Values United jobbar för att öppna upp den svenska naturen för "barn från tredje kulturen". 7 kommentarer
Tävla om ett exemplar av ”Barnens fjällbok – En handbok för unga fjällvandrare”.
Glaciärvandring, klättring och balansgång längs en smal kam. Att ta sig till Sveriges två högsta toppar är inget för den höjdrädda. 4 kommentarer
Föreningen Hej främling och STF arrangerade förra helgen en fjällvandring för att ge fler möjlighet att må bra och hitta nya vänner.

Fjälledarens tips: Så packar du lätt och når längre

Ibland får man ut mer av naturupplevelser när man tar ut svängarna. Fjälledaren Oskar berättar hur han hittar en större frihetskänsla utomhus.