Det finns inget dåligt väder...bara dåligt Wi-Fi

Under oktober månad kommer vandrare längs Kungsleden att kunna koppla upp sig mot Haglöfs Weather-fi - ett Wi-Fi som bara fungerar när det regnar.

Av: ulindh

Det svenska vädret visar sig inte alltid från sin bästa sida och Haglöfs har underlättat för människor att stå ut med väder och vind sedan 1914. Nuförtiden tycks dock en fungerande internet-uppkoppling vara lika viktigt som att hålla sig torr när det regnar. Enligt en undersökning gjord 2014* är fungerande Wi-Fi en av de saker vi värderar högst när vi reser. Maslows berömda behovstrappa har med andra ord fått sällskap av ett nytt behov: ständig uppkoppling.

­– Vi vill uppmuntra människor att ge sig ut oavsett väder. Men även om våra produkter är gjorda för att trotsa elementen så är det inte alltid motiverande att vandra vidare när regnet öser ner. Därför känns det roligt att få bjuda folk på lite underhållning när vädret är som värst, säger Peter Fabrin, VD på Haglöfs.

Ett Wi-Fi placerat någonstans längs Kungsleden ger vandrare uppkopplingsmöjligheter på platser där det normalt sett inte finns någon täckning alls. Men det finns en hake - det fungerar bara när det regnar.

Om Weather-fi:

För att bäst kunna planera sin tur kan man på www.haglofsweather.fi ta del av den senaste väderleksrapporten för Kungsleden och även se om Weather-fi kommer vara tillgängligt. En vandring i vildmarken kan med andra ord numera även innehålla lite maratontittning av favoritserien. Weather-fi drivs av solenergi och är tillgängligt när det regnar under hela oktober 2016. Ju mer det regnar- desto starkare är signalen.

Vad tycker du om detta?

Här är en liten film om projektet.

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2016-10-06 18:33   niklaz
Utvecklingen går väl framåt och kan inte kan stoppas men personligen är det skönt att vara helt bortkopplad från mail och Facebook när man är i fjällen. Får hoppas att det inte blir tillgängligt i fjällstugorna.
 
2016-10-06 18:42   lorenzr
Helt onödigt. Dessutom ytterligare ett steg mot att införliva äve fjällen in vardagslivets uppkopplade stress.
En stor del av glädjen i fjällen är väl att kunna fokusera på "här och nu" och vara sig själv.
Har man behov av att regelbundet kolla Facebook-kontot eller titta på TV-serier, så kanske man ska hålla sig till stadslivet.
I mina ögon ett klart minus för Haglöfs!
 
2016-10-06 21:41   Hattmakaren
I naturen kan man lämna nätet hemma. Skärmåldern är en "utveckling" mot en primitiv kultur som glömt hur man kopplar av. Ständigt denna skärm rätt upp i ansiktet. En skärm som blockerar varseblivningen. Virtuell värld istället för naturupplevelse. Är det utveckling?
 
2016-10-06 22:16   ludvig_svensk
En fördel att man kan kolla vädret när man är ute. I övrigt så tycker jag att det bara är negativt, vi behöver inte exploatera fjällen till att likna en stadsmiljö...
 
2016-10-06 22:21   Tobbe C
*suck* Det här är lika dumt som Länsstyrelsen Jämtlands ouppkopplade wifi-hotspot i Sododalsstugan på Sonfjället... En viktig anledning för mig att vandra i fjällen är att slippa wifi och mobiltäckning. Inte bara för att slippa att vara online utan p.g.a. att jag tillhör kategorin som får ont i huvudet av wifi och därför undviker detta så gott det går (och jag är långt ifrån ensam om detta). Den här tekniken är inte hälsosam (på flera vis) så är det någonstans jag tycker att folk borde träna på att vara offline så är det på fjället... Som tur är lär det här inte vara något allvarligt försök att koppla upp fjällvärlden utan ett reklamjippo av det sämre slaget. Även jag ser det här som ett klart minus för Haglöfs del...
 
2016-10-07 06:32   Jonne1970
Det var bland det dummaste jag har hört!!!
Instämmer med tidigare kommentarer; att kunna vara nedkopplad är att kunna koppla av. Vädret kan du höra på radio om det kniper.
 
2016-10-07 08:21   såg
Nog är det dumt att göra fjällen till en plats där internet är uppkopplad. Hellre fria från it i fjällen och skogen.
 
2016-10-07 09:01   snurte
Överlag positivt tycker jag i motsatts till de flesta kommentarerna här. Trist för de liknande Tobbe C som får hälsoproblem av tekniken naturligtvis. Men för oss övriga är det ju bara att stänga av eller lämna mobilen hemma om man vill koppla ner. Bara för att det finns måste man inte nyttja det.
 
Svar 2016-10-07 10:38   lorenzr
Tror inte att det är så enkelt. Finns det internettäckning, så förväntas man använda den. Familjen förväntar sig att man hör av sig för att meddela hur det står till. Kunder och företagspartners mm förväntar sig svar på mail/förfrågningar etc.
Så länge det inte finns internetuppkoppling i fjällen är det helt godtagbart för de flesta att man inte är tillgänglig - för då har man inget val. Finns det däremot uppkoppling är det inte längre lika godtagbart att inte svara/vara tillgänglig - då har det nämligen blivit ett val man själv gör. Och det uppskattas sällan av folk när någon VÄLJER att inte vara tillgänglig.
 
Svar 2016-10-07 17:08   snurte
Problematiken ligger i just hur man ser på det här med val och förväntning tycker jag. Familj och kollegor måste helt enkelt acceptera att du gör valet att "koppla ner". Familjen gör det normalt sett också om jag förklarar läget och kunderna kan få svar från någon annan som är på jobbet.
 
2016-10-07 15:09   Hattmakaren
Väder kan man kolla genom att kolla på himlen uppifrån en höjd.
 
Svar 2016-10-07 16:20   ludvig_svensk
Försöker du säga att du aldrig kollat på en väderprognos till förmån för att titta ut genom fönstret?
 
2016-10-08 08:20   ulfhe
Om det inte var oktober så kunde man säga april, april, ...
 
2016-10-08 14:13   hansnydahl
Ha! Jag får citera det RitOla en gång skrev i DN:

Den mänskliga dumheten består, men de tekniska möjligheterna att sprida den förbättras.

Vad Maslow´s Behovstrappa anbelangar, så kan ju WiFi ha viss relevans för de tre översta av de fem trappstegen. Men som ensamvandrare brukar man vara fullt nöjd med delar av de två nedersta stegen ...
 
2016-10-09 12:03   Almgren
Så utomordentligt fånigt, och mysko pr-stunt. Men visst, kör på. Man måste ju inte använda det. Om man inte slår på sin telefon under vandringen märker man ju inte ens av att det finns wifi.
 
2016-12-19 22:06   viktorpettersson
Personer mellan 16 och 25 år ägnar i genomsnitt 40 timmar i veckan åt internet. Jag tycker det finns ett extremt intressant perspektiv om vår världsbild här. Vad är "verklighet" och vad är inte det? Det jag gör/skapar i den virtuella världen får avtryck på den fysiska och tvärt om.

Den som inte kan "motstå" frestelsen att surfa, är totalt ointressant eftersom att det bygger på en förlegad världsbild. Vad säger att en inte kan koppla av i den virtuella världen? Teknik anser jag aldrig är intressant om vi inte ser till hur vi väljer att använda den, därför är jag också positiv till det här initiativet. Blir jag fast två dagar i ihållande spöregn i mitt tält tycker jag faktiskt inte det är hela världen att hala upp telefonen och ta del av mina vänners tillvaro, istället för att räkna regndroppar mot duken. Uppkopplingen fungerar ju trots allt inte när jag vandrar i strålande sol och vill ta del av naturen som mest :)
 

Läs mer

Efter långa diskussioner kring ämnet avgifter och allemansrätt kommer här en sammanfattning av tråden och även en omröstning. Vad tycker du i frågan?

Att bygga broar

Common Values United jobbar för att öppna upp den svenska naturen för "barn från tredje kulturen". 7 kommentarer
Tävla om ett exemplar av ”Barnens fjällbok – En handbok för unga fjällvandrare”.
Glaciärvandring, klättring och balansgång längs en smal kam. Att ta sig till Sveriges två högsta toppar är inget för den höjdrädda. 4 kommentarer
Föreningen Hej främling och STF arrangerade förra helgen en fjällvandring för att ge fler möjlighet att må bra och hitta nya vänner.

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.