80100 "steg" på en dag...

En beskrivning hur man kan få till 80100 "steg" under en dag i fjällen, vi kollegor är på väg till Berlin med tappa.se :-)

Av: pzac

Påskafton, Strålande sol och måttlig motvind... en underbar dag att pressa sig det lilla extra...

Vaknar i tältet halv nio i en dalgång i Grövelsjöfjällen, stadig frukost, matsäck och snösmältning för dagens dryck...
När lägret är brutet och jag spänner på mig skidorna och pulkan märker jag att jag borde satt klockan för att vara iväg i gryningen, snön börjar redan bli mjuk.

Välpackad pulka!

Startar med ca en timmes varierad skidåkning i skogsterräng, inga stighudar på, varför pulsen stiger direkt, dock inte mer än behagligt. Efter ca en timme väntar dagens riktigt tuffa arbete, ett antal branta höjdmeter skall avverkas upp genom björkskogen, en missräkning är att jag verkar vara först att gå upp på denna sida dalen.
Detta innebär att spåra i ca 10 cm blöt sockersnö, då och då och brister den och man står fast upp till knäna, ett djupt andetag, ett leende och sedan ett ryck med höften för att få fart på pulkan och förhoppningsvis komma igång igen (tills nästa gång).
Slag för slag upp genom skogen, utsikten över dalen breder ut sig och trädgränsen närmar sig. Lite stressad över värmen och den allt mjukare snön tillåter jag mig bara korta andhämtningspauser under de två timmar stigningen tar. Pulsen är hög och benen brinner men de många timmarna på spinncykeln har trimmat både ben och lungor att tåla det.
Äntligen! vid trädgränsen planar terrängen ut en aning och vidderna breder ut sig även framåt. Upp genom skogen har en tunn tshirt varit fullt tillräckligt men nu tilltar
vinden varför en tunn vindtät jacka åker på. Här uppe är snön fastare men då och då bryter man igenom och får ta i ordentligt tills man når "fast" mark igen. Stigningen
tilltar igen och strax innan lunchen klipper jag de sista höjdmetrarna fram till några klippblock som får tjänstgöra som vind och solskydd, tänk att man får sätta sig
i skuggan så tidigt på året. På med förstärkningsplagg och en timmes välförtjänt lunch med underbar utsikt...  tittar drömmande på alla sluttningar men har lovat mig
själv (och alla andra) att ta det lugnt och inte utmana med ett långt telisåk i blötsnö.  Toppturandet får vänta ett par veckor.
Efter lunchen följer några timmars avslappnad åkning på skrå in i nästa dalgång, fantastiska vyer. Börjar titta efter tältplats men det visar sig att dalen är precis slät
och vinden har tilltagit, vill inte behöva gräva ner tältet och eftersom vädret fortfarande är stabilt fortsätter jag även genom nästa pass. Där dyker en fin bäckravin upp, dock en bit upp på sluttningen och jag lämnar pulkan för att reka om den verkligen är så fin som den ser ut. Det är den och det är bara att vända ner och hämta pulkan.
Benen börjar protestera men nu är det nära...
Väl uppe igen trampar jag till en yta för tältet och jag hinner lagom bli klar med lägret innan solen går ner bakom topparna, nu blir det pastamiddag som avslutas med sill, ägg och en kall öl.

Tältet i motljus!

Behöver jag tillägga att man somnar gott?                           

Steg 300, avslappnad skidåkning 180min, moderat skidåkning 120min, hård skidåkning 180min

mvh Zacke

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2009-04-21 12:17   pzac
Upphovet till artikeln var några samtal kring vår "stegtävling" på arbetsplatsen... Vad är det som gäller osv. Därav den något lustiga vinklingen ;-)
 
2009-04-30 21:18   lwalla
Kul artikel. Hinner du till paris innan utmaningens slut? ;-)
 
2009-05-05 15:25   anna@paues.com
Underbart! jag är också med i tappa.se och åkte längd vid skalstugan, i Jämtland, nära gränsen till Norge. Det blev 49 700 steg denna dag. Stegräknare 3500 och
Skidor moderat tempo, 330 min.
Inte i närheten av din prestation, men en enormt fin dag i strålande sol! /
Anna Paues
 
2009-05-05 22:29   gmg
mitt rekord i antal steg på en dag ær ca 65.000.
først jobbade jag frokost och lunsj på hotellet, deretter gikk jag en lång tur med hunden før att så avslutta med ett kvællspass i restauranten.
robert
 

Läs mer

Efter långa diskussioner kring ämnet avgifter och allemansrätt kommer här en sammanfattning av tråden och även en omröstning. Vad tycker du i frågan?
Fler kvinnor än någonsin har anmält sig till nästa års Vasaloppet. Nu fortsätter arbetet för att få fler kvinnor att även anmäla sig till cykelloppen.
Frågor angående ”rätt” vildmarksutrustning ökar. Vissa föremål är “nödvändiga” men de finns massa varianter! Hur lång turen är spelar roll men det ... 7 kommentarer

Vasaarenan på turskidor

7 dagars tur i februari vid Vasaloppets spår. 5 kommentarer

Dramatisk vintertur

Den senaste tiden har det blåst mycket, och det kommer så att fortsätta några dagar till! Ni som känner för att läsa om stormar i den trygga ... 4 kommentarer

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.