Rune berättar om Runekakornas ursprung

Av: peppe_malmqvist

Kort efter att artikeln om Runekakorna publicerades hade jag turen att komma i kontakt med Rune Larsson via email. Rune bekräftade att receptet mycket riktigt kommer från honom ursprungligen, även om namnet ”Runekakor” antagligen uppkommit på forumet på marathon.se. Han berättade också om hur han tog fram kakorna för några år sedan då han arbetade som lärare på Artilleriets Officershögskola.

”Jag såg att soldaterna behövde någon sorts mat som de kunde bära med sig. Mina kriterier var att det skulle vara billigt, gott att äta, innehålla en relativt hög andel sammansatta kolhydrater, kunna hållas färskt länge oavsett hur man lagrar det, vara lätt att tillverka och så skulle vilken fältkock som helst kunna få tag på ingredienserna och laga ihop dem på sitt kök i skogen. Efter en del kokande och provande kom jag fram till att havregryn som limmas ihop med knäck uppfyllde alla kriterierna. Jag körde tester med soldaterna först, sedan med mig själv när jag sprang några 25-mila lopp. Produkten fungerade utmärkt. Man blev dock törstig och kunde få en motvilja mot den söta smaken efter ett dygn eller så. Jag lät även olika fallskärmsjägargrupper prova kakorna på ett repmöte och de var nöjda.”

Undertecknad har bara provat kakorna på 3-mils löpträningspass så det känns betryggande att veta att de håller minst i 22 mil till. Man kan allt betrakta Runes egna tester som riktiga fälttester! Undrar om de kommersiella produkterna med en 10-faldig kostnad ens är i närheten av sådana tuffa tester?

Rune passade också på att ge några bra förslag på smaksättning. Man kan blanda ner sönderklippta fikon i havregrynen eller göra som Runes amerikanska fru – blanda ner hackade jordnötter.

Se där, nu har vi ännu mera roligt bak att göra inför julen – tillbaks till grytorna!

Till Småländskt julbak

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer

Några veckor framöver kommer vi att lägga ut veckans macktips som förhoppningsvis kan inspirera till helgernas matsäcksinnehåll. Ut och njut!
Visst är det smidigt med färdiga frystorkade rätter på turerna men att torka och göra sina egna rätter är inte särskilt svårt. Planera lite och prova ...
Det går att göra många matiga smörgåsar med varierande pålägg som passar bra för dagsturerna. Här är några tips! 2 kommentarer
Eric Tornblad har kommit ut med en ny bok - Snabblagat på tur - utgiven på Calazo förlag. Här kommer ett recept ur boken. 2 kommentarer
Det är hög tid att ta tillvara säsongens svamp och grönsaker. Torkning är en bra konserveringsmetod som ger lång hållbarhet och tar lite plats.

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.