Fredrik Sträng ska bestiga världens tuffaste berg!

Äventyraren Fredrik Sträng har bestämt sig. Nu är han redo för K2. Den fruktade bergstoppen är ett av de farligaste och mest skoningslösa berg. Varje säsong skördas många liv i kampen för att nå toppen av ”The Mountain of Mountains”. Fredriks Strängs kamp är ett led i den brinnande ambitionen att hjälpa barn.

Av: ulindh

Äventyraren Fredrik Sträng har bestämt sig. Nu är han redo för K2. Den fruktade bergstoppen är ett av de farligaste och mest skoningslösa berg. Varje säsong skördas många liv i kampen för att nå toppen av ”The Mountain of Mountains”. Fredriks kamp är ett led i den brinnande ambitionen att hjälpa barn.

2006 genomförde Fredrik under stor dramatik som förste svensk och på Guinness världsrekordtid den så kallade Seven Summits; den högsta toppen på varje kontinent. Nu är han redo för den Ultimata Utmaningen: K2.

K2 är ett av de mest fruktade bergen och tuffaste man kan utsätta sig för. Det är mer avlägset, det är brantare, mer tekniskt, jobbigare, farligare med stenras och laviner och klättringen sker utan extra syrgas och sherpas.

På frågan ”Varför?” svarar han:
- Jag som alla andra vill utvecklas och bli bättre i mitt yrke. K2 har en dramatik och historia som gör att det lockar. Men främst är det ett sätt att hjälpa barn runt om i världen. Under mina resor runt jorden har jag upplevt mycket, och tyvärr sett hur fruktansvärt många barn har det. Mitt försök att besegra K2 är ett led i min ambition och kamp för att skapa resurser för barn som har det ännu jävligare än vad jag kommer att ha det på vägen upp mot K2:s topp, svarar Fredrik Sträng.

Fredrik har tidigare bland annat aktivt deltagit i en insats för gatubarn i Nepal genom organisationen Watabaran och i ett forskningsprojekt på Uppsala Akademiska Sjukhus att bekämpa KOL.

Nu pågår diskussioner med världsomspännande hjälporganisation, med avsikten att Fredriks eventuella framgång ska skapa resurser för barn att överleva och utvecklas. Samarbetet går ut på att för de berg som Fredrik bestiger så bidrar förtetag och privatpersoner med x-antal kronor till förmån för utvalda hjälpprojekt.

Bestigningen av K2 är första steget i en expedition där Fredrik ska besegra ett flertal specifika berg över världen. Det handlar om näst högsta berget på varje kontinent på planeten, något som ingen människa gjort förut. Fredrik preparerar sig nu psykiskt och fysiskt genom ett näst intill omänskligt träningsprogram.

Avfärden mot K2 inleds den 10 juni. Ett försök att nå toppen är planerat till början av augusti.

Till Fredriks hemsida. 

 

 

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2008-05-14 23:27   Persson.F
Alla lyckönskningar till Fredrik. Hoppas det går bra och att pengarna rullar in!

Bara två kommentarer om artikeln. Känns väldgt mycket lidande, umbärande och besegrande av berg.

Även en intressant definition av vilka han avser att hjälpa. Hoppas att det blir minimalt med lidande så att så många som möjligt kan kvalificera sig för hjälpen:). Kan bli en klurig avvägning sedan,, vad motsvarar tex en förfrusen tumme i lidande är det en vecka utan mat för ett barn eller...
 
2008-05-15 23:28   The_Lost_Cyclist
all cred till Fredrik men texten luktar praoelev... Övergången ifrån "Skoningslös farligaste alla dör" till ett försök att sätta en gyllene gloria på Fredrik (första stycket) är så pinsam så håret på armarna reser sig...

Och varför skulle det i hela fridens namn finnas sherpas i Pakistan? Och utan EXTRA syrgas? :-)) jaha? Han har inte med sig EXTRA syrgas.

Men lycka till iaf!!
 
2008-05-18 16:37   Warewolf
Lycka till,

Detta är en utmaning som ger respekt.
Bergens berg!!!

Tycker dock de andra låter som ett dåligt sätt att skaffa uppmärksamhet sju näst högsta bergen....... sådant tycker jag du borde hoppa över. Det du gör är för mig insperernde nog utan att var först med något krystat..

Keep on rocking
 
2008-05-20 07:47   sfrge
Ambitionen att klättra kontinenternas näst-högsta berg kan ju kanske framstå som lite skum men ändå. Att försöka sig på K2 utan syrgas är ju riktigt strongt.
Nån som förövrigt har koll på hur många svenskar som varit upp på K2??
Kroppen, Jensen & Bidner?? Finns det nån mer??
 
2008-08-07 15:26   flying_c
Här kommer en del intressant läsning som sätter det hela i perspektiv. Döm själva.
http://www.mounteverest.net/news.php?id=17472
 

Läs mer

Efter långa diskussioner kring ämnet avgifter och allemansrätt kommer här en sammanfattning av tråden och även en omröstning. Vad tycker du i frågan?
Vi önskar God Jul med det klassiska receptet på Runekakor. En riktig favorit i repris.

Att bygga broar

Common Values United jobbar för att öppna upp den svenska naturen för "barn från tredje kulturen". 7 kommentarer
Tävla om ett exemplar av ”Barnens fjällbok – En handbok för unga fjällvandrare”.
Norrskensentusiasten Carl Bergstrand ger sina bästa tips för att se och fota det färgstarka ljusfenomenet.

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.