Vandringskänslor

Funderingar över varför jag år efter år återvänder till något som ibland är så krävande och svårt.

Av: Karolina P

Regnet smattrar mot tältduken när jag vaknar. Klockan säger att det är dags att krypa ut ur sovsäcken, bort från den härliga värmen. Kroppen vägrar. Stel efter natten rör jag på benen, känner ömheten i musklerna. Det kommer att gå över, det vet jag. Så fort jag fått upp värmen så kommer stelheten att försvinna och inte återkomma förrän nästa morgon. Jag ligger kvar och lyssnar på regnet. Ett svagt ljus strilar genom den röda tältduken och ger allt i tältet en mjuk och varm ton. Kliar på ett myggbett på handryggen. Funderar. Varför åker jag hit till myggen, kylan, vätan? Vad driver mig att gång på gång göra om samma resa?

 

Jag har inget exakt svar på frågorna men jag antar att något behov uppfylls i fjällvärden. Hos mig är det en salig blandning av känslor. Vissa av dem kan man få andra att förstå eftersom de upplevt det samma, känt samma känsla de med. De som aldrig gjort det står utanför. Andra känslor är ens egna, de som inte har några beskrivande ord.

 

Första dagen är då jag långsamt lägger ifrån mig alla måsten från livet jag lämnat där bakom mig. Då och då blixtrar tankar förbi om vad jag borde göra. Bestämt försöker jag skjuta bort dem och lyckas ibland. Jag slappnar av efter resan i tåg, bil eller buss men stressas fortfarande upp av hurtiga snabbvandrare som ska komma fram. Vart då? Vadå fram?

 

Andra dagen kommer funderingarna om varför, varför i år igen? Dag två på min allra första vandring bestämde jag mig för att aldrig mera utsätta mig för den här frivilliga tortyren. Blodtörstiga små djävulskap stora som stridsflygplan letade sig in genom minsta lilla glipa i kläderna. Obekväma kängor och fuktiga strumpor som skavde och gav blåsor. Ryggsäcken som tyngde mot axlarna. Stenar som kändes genom liggunderlaget och gav sömnbrist och ömma höfter. Aldrig mer!

 

Men så kommer då tredje dagen, dagen då allt börjar. Då jag börjar att bara existera. Att glömma allt det där som var så viktigt. Långsamt ersätts det av andra viktiga saker, saker som är närmare och mer påtagligt. Basala kroppsliga behov; mat, rörelse, värme, vila. Men även ett behov av att upptäcka saker, runt omkring och inuti.

 

Så går dagarna. De ljusa timmarnas vandring byts mot kvällens mörkare timmars tid för vila. Tältet är uppslaget och magen är full och varm av mat. Solen har nästan försvunnit bakom berget framför mig. De sista strålarna lyser upp molnen underifrån. Jag blåser på det varma teet i kåsan jag håller mellan mina händer. Smaken av chokladbiten nyss dröjer sig kvar på tungan. Det är helt tyst. Till och med myggen håller sig undan. Här och just nu är livet bra. Ensam utan tankar men tillsammans med känslorna. Stillhet i sinnet. Bara vara, just här och nu. Så enkelt... Lycklig.

 

Bilden förändras inte till det värre, bara annorlunda. Vinden sliter i kläderna, blåser håret mot ansiktet. Frusna fötter i blöta kängor hittar fäste på klipporna, kalla fingrar fumlar efter minsta ojämnhet i stenarna. Bara en liten bit kvar. Snart så. Där! Det måste vara den där klippan som är den översta. Trötta muskler tar mig ytterligare uppåt. Plötsligt så finns det inget mera uppför. Jag är uppe. Lika lycklig men av helt andra känslor. Ingen stillhet utan ett hav av känslor lika virvlande som vinden runt omkring. Jag klarade det!

 

Så kommer då stunden som man både vill och inte vill nå. Kartan visar att det inte är långt kvar nu. Snart är jag framme. Vadå framme? Nej, jag vill inte! Huvudet strävar emot, vill inte tvingas tillbaka. Kroppen påminner om känslan av strilande varmt vatten istället för isande kallt glaciärvatten.  Påminner om smakerna som kommer från en tallrik mat som lagats utan gränser istället för den något enahanda torrmaten. Påminner om att man kan förflytta sig utan att röra sig istället för att bära med sig allt över höjder och vidder. Hjärnan funderar. Var det så det var? Kanske. Okej då, men bara för ett kort tag. Nästa år, då du! Då är vi här igen...

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2007-11-19 14:29   bjonil
Betygsätt gärna: 4
En välskriven och korthuggen text. Fjällens dubbla intryck förmedlas väl. Kärvheten kontra det omfamnande. Stillheten i kvällsstunden kontra euforin vid avklarandet av en krävande toppbestigning. Tack för lässtunden!
/Björn
 
2007-11-19 15:35   Håkan Friberg
Betygsätt gärna: 4
För oss redan frälsta finns mycket av igenkännandets glädje i din text. Jag gillar den lite sträva tonen och den melankoli man anar. Jag undrar verkligen hur "andra" tänker... Lockas de eller avskräcks de?
 
2007-11-19 17:50   Fredrik Högberg
Betygsätt gärna: 4
Det är många gånger svårt att hitta en förklaring, men kan inte annat än konstatera att du lyckas ringa in många av de saker som driver en vandrare ut på vandring gång på gång. Fint skrivet!
 
2007-11-19 22:56   POA9
Betygsätt gärna: 4
Det är starkt att så konsekvent skriva om den inre resan. Att inte trampa utanför och börja rabbla avstånd och platser och dagsetapper.
Du har väcka frågor inom mig. Och min egen längtan. Fint avvägt med bilder som förstärker berättelsen.
 
2007-11-20 14:00   Wolf25
Betygsätt gärna: 4
Bra skrivet.
 
2007-11-20 16:19   thegedd
Betygsätt gärna: 4
Rent evolutionsbiologiskt är vi ju mer vandrare än stressade stadsbor, inte så konstigt att man blir sjuk om man ej får ge sig av då och då......
 
2007-11-20 17:36   thomalin
Betygsätt gärna: 4
Man känner igen mycket i det du skriver... bra formulerat, med mycket känsla.
 
2007-11-21 01:50   rand
Betygsätt gärna: 4
Jag sitter här klockan 02 på natten på jobbet och efter att ha läst din berättelse, får jag energin, viljan att planera och en stunds klarhet över vad som egentligen är viktigt här i livet. Mycket fina bilder också.
 
2007-11-21 13:39   Jennieovi
Betygsätt gärna: 4
Jag fick gåshud av läsningen och en innerlig längtan ut! Tack! /Jennie
 
2007-11-21 18:05   tunsta
Betygsätt gärna: 4
Ja, som fjällvandrare så är det precis så här man känner.Man går där och har ont och det är vått och skavsår och allt. Men när man sista morgonen ska packa och ge sig av hemåt har man tårar i ögonen,man vill inte hem. Bara vara kvar där i evighet. Jättefint och träffande skrivet.Och fina bilder.
 
2007-11-22 09:24   brigas
Dåligvädret och ömma fötter har jag lätt att förtränga när jag kommit "i mål", tanken på nya vandringar och härligt väder återkommer snabbt.
På hemväg från turen är man redan inne på vart och när det ska bli nästa gång.
 
2007-11-23 12:41   Warewolf
Betygsätt gärna: 5
Jag brukar ochså undra varför...alla dessa gånger det är jobbigt. Har inte heller några svar men efter en dag inne i stan längtar jag redan tillbaka
 
2007-11-23 15:06   Cederqvist
Betygsätt gärna: 5
Underbar berättelse. Man känner ju igen sig i de tankarna.
 
2007-11-24 16:05   Hrafnahnef
Ungefär sådär känner jag över att vandra i Skånes låglänta skogslandskap också.

Bra skrivet!
 
2007-11-24 20:12   Campse
Betygsätt gärna: 5
Ooo, jag längtar ut. Härligt skrivet. Precis så känns det där ute i ingenstans och så sorgligt när man ser "målet".
 
2007-11-27 15:30   Islusen
En jättefin betraktelse... och trots beskrivningarna av de blodtörstiga djävulskapen, ömma fötter med mera så längtar man bara uuuut!
 
2007-11-28 09:14   Bulingen
Betygsätt gärna: 4
Fint skrivet och beskrivet! Det är ju till stor del det jobbiga som ger krydda och kontrast åt de fina stunderna på en vandring.
 
2007-12-31 22:22   Sussie84
Betygsätt gärna: 5
Härlig vandringsberättelse!
 
2008-04-06 15:11   vmemam
Betygsätt gärna: 5
Underbart, livskvalitet satt i skrift!!!!! Inspererande!!!!
 
2008-05-09 13:29   Mr Ardbeg
Betygsätt gärna: 4
Härligt, jag blir aldelse varm av den inre resa du beskriver. Jag kan känna samma sak när man bryter vardagens måsten mot något som är självvalt, även om det är jobbigt rent fysiskt eller psykiskt. Det ger en skön trötthetskänsla som belönar.
/Robert
 
2008-06-10 18:21   djwalle
Betygsätt gärna: 4
härlig du fick verkligen med allt! man blir riktigt sugen på att gå ut! =P
 
2008-08-22 22:57   terhop
Betygsätt gärna: 4
Texten är underbart bra. Men det som klack till i mig var när jag såg den första bilden. Den är mästerlig som illustration till vad fjällvandring handlar om. Inget existerar utanför dig själv - och fjället.
 
2009-02-23 23:29   peter1959
Betygsätt gärna: 4
Känslan av kliande myggbett, doft av fuktiga sockor, tältduksregn och de där tankarna som far fram i huvet på de flesta, men som inte hörs...
Bra Karolina !
Peter1959
 
2012-06-17 23:05   Chilkoot
Sitter här med ett stort leende på läpparna efter att ha läst igenom denna text. Enastående underhållning i ett kärt ämne. Man får tacka.

Svaret på din första frågeställning – ”Varför åker jag…”, besvaras möjligen genom en motfråga, nämligen ”Varför inte?”

När får vi nöjet att läsa uppföljaren :)
/Jonas
 
2013-10-11 18:43   fowwe
Väldigt mänsklig och äkta artikel om vad som drar oss att uppleva fjällen. För något är det, en stark kraft och längtan inom oss som får oss att övervinna besvärligheterna och återvända. Dessa tankar behövs. Skriv gärna mer!
 
Svar 2013-10-12 22:51   Karolina P
Oh, jag önskar tiden fanns att plita ner tankar och idéer! Just nu känns det som om dygnet skulle behöva ha 28 timmar för att få några minuters lugn och ro.
 
2014-07-14 13:15   veni
Betygsätt gärna: 4
Väldigt bra skrivet. Det är så också jag känner men jag kan aldrig klä det i ord när någon frågar mig varför jag vandra ensam i fjällen...
 
2014-08-15 13:32   Dania
Bra skrivet, underbar läsning.
Vet att jag tänker tanken "varför" varje gång jag är uppe men jag kan aldrig minnas slitet/omaket/tortyren, de minnesbilderna lagras aldrig hos mig men de borde ju finnas där. kanske är det för att upplevelsen är så enorm hela tiden att jag inte hinner registrera omaket.

tack för att du delar med dig av din inre resa
 
2020-11-05 09:34   Kilsbergarn
Betygsätt gärna: 5
Jättefint skrivet!
 
Svar 2020-11-05 19:13   Karolina P
Tack! Ja, det är några år sedan jag skrev det här men jag tror att det fortfarande stämmer för mig. Det som tillkommit är två barn och det har väl tvingat mig till att ändå tänka lite mer på ansvaret att ta med någon ut på vandring. Som tur är verkar lite av ”vandringsgenerna” ha gått i arv...
 

Läs mer

Efter långa diskussioner kring ämnet avgifter och allemansrätt kommer här en sammanfattning av tråden och även en omröstning. Vad tycker du i frågan?

Att bygga broar

Common Values United jobbar för att öppna upp den svenska naturen för "barn från tredje kulturen". 7 kommentarer
Tävla om ett exemplar av ”Barnens fjällbok – En handbok för unga fjällvandrare”.
Glaciärvandring, klättring och balansgång längs en smal kam. Att ta sig till Sveriges två högsta toppar är inget för den höjdrädda. 4 kommentarer
Föreningen Hej främling och STF arrangerade förra helgen en fjällvandring för att ge fler möjlighet att må bra och hitta nya vänner.

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.