Min blogg handlar om allt som har med friluftsliv att göra. Det lär bli mestadels om fiske men även lite olika projekt, foto samt lättpackning.

Gillar uteliv på alla sätt och vis och är alltid nyfiken på nya upplevelser. Ägnar en hel del utetid i min hängmatta. Gillar all typ av vandring men Muddus är en personlig favorit.

Har egen webshop där jag säljer bl.a paracord.
www.paracordshop.se

Användarnamn: peter1969

Intressen: Expeditioner, Fiske, Vandring, Turskidåkning, Litteratur, Navigering, Bär & svamp, Paddling, Foto, Sover gärna i hängmattan. Gillar att elda.

Mer på profilsidan


Sytt om tarpen!

Nu har jag äntligen sytt om tarpen så att den har så kallade "tie-outs". Vet inte vad det heter på svenska men här kommer lite bilder:


En av totalt 4 tie-outs, 2 på vardera långsidan. Jag har monterat shockcord på den gula linan så att tarpen ska vara lite flexibel i kraftig blåst.


På insidan har jag sytt fast en rund förstärkning. I och med att den är rund så blir kraften jämnt fördelad. Däremot är det lite besvärligt att sy fast runda objekt på en stor tarp. Det blir mycket tyg som ska snurras...


Här är tarpen i utspänt läge men med kortsidorna infällda i sk "storm-läge". Det funkar bra att vika in kortsidorna så när tarpen är såpass stor som min (3x3 m). På mindre köpestarpar finns det dörrar att köpa till men på min går det att göra så här.


Insidan av tarpen där man tydligt ser att det blev betydligt bättre med utrymme med tie-outs. Man ser även ena kortsidan där jag har ett spännfäste längst ner för att spänna ihop kortsidorna vid dåligt väder. det orangea tyget längst ner (4 i bild) är fickor där jag stoppar in linorna från respektive fäste. På så sätt slipper jag en massa tingel-tangel.

I morgon kväll sitter det en hängmatta där under och i den ligger jag!

Hoppas att det blir rejält kallt!

Ha det!

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2010-12-10 08:52   äventyrssugen
tie-outs = utsideslipsar ???
Nej någon översättare blir jag aldrig. Men din tarp ser väldigt proffsig ut. Samtidigt verkar gränsen mellan tält och tarp flyta ihop allt mer.
När du syr i sådana material antar jag att du använder speciell tråd och nål men hur gör du efteråt? Tätar du sömmarna med något?
 
Svar 2010-12-10 10:18   peter1969
Som jag spänt upp den på bilden blir det ju ganska likt ett tält men med skillnaden att det hänger 2-3 decimeter ovanför marken. Däremot så behöver jag ju inte vika in kortsidorna och då blir det ju betydligt luftigare. Det finns ju massor av olika möjligheter att spänna upp tarpen på. Hmm, kanske jag skulle ha gjort ett litet bildcollage över olika uppsättningar....

Tråden jag använder är Gutermann Polyester av den anledningen att det går så bra att sy med den. Nål spelar mindre roll, jag kör med oftast med en mellanstorlek. Tätningen gör jag med en blandning av badrumssilikon och ren bensin som jag blandar i en glasburk till lämplig konsistens och penslar på sömmen.
 
2010-12-10 20:46   BrittMarie
...och den här gången ska du väl inte ramla i backen... Ser faktiskt ganska mysigt ut för att vara en tarp. Sov gott!
 
Svar 2010-12-10 22:00   peter1969
Jo, den här gången har jag tänkt få ligga kvar.
Jag har fått låna lite bättre grejer av en "hängar"-kompis så i natt blir det till att testa igen. Prognosen lovar -19 som kallast i natt men fram mot morgonen ska det bli varmare, bara -16.........
 
2010-12-10 22:20   dHANScan
Vackert experiment! Hoppas du fick de runt 20 minus (glöm inte ditt karnevalskostym!) - här i DK fick vi tyvärr just lite plus efter det 16 dagar varit minus.
Tror att tie-out är mycket bra svenska. Andra förslag: Dra ut, utspännare, extra linfästen, you name it.
Tror jag villa ha använt bomullstråd, därför att det utvidgas när det blir fuktigt och därför borde tättna själva.
Här i början behövar du nog inte de där finesser till att spänna ihop kortsidorna - det blåsar förhoppligen inte inne i den "granskog" som syns på bilden. Bra att se du har tänkt allt så mycket igenom i tarpen
 
Svar 2010-12-11 12:07   peter1969
Jag fick -24......., reportage kommer under dagen.
Jag kör med Gutermanns polyester av den enkla anledningen att det funkar så bra att sy. Testade olika trådar från början men efter att ha testa Gutermanns så lär det dröja innan jag byter igen.
Jag skulle inte ha behövt spänna igen sidorna i natt heller men jag gjorde det ändå bara för att kolla hur mycket kondens det blir. Och det blir en hel del kondens.....
 

Läs mer i bloggen

Väl begagnad Segebaden pulka inköpt, behöver tips!

Idag köpte jag en väl begagnad Segebaden träpulka på blocket. I köpet ingick även moderna skaklar med sele. Skaklarna är nästan oanvända, i glasfiber med förstärkningar av metall och bara det gjorde köpet väl värt.

Pulkan är inte alltför sliten men den har ett par ganska rejäla sprickor i botten.
Nu är jag ju ingen pulkexpert men behövcer man åtgärda dessa sprickor eller kan man använda den som den är? Naturligtvis kommer jag att tjära in den, precis som med Tegsnäsarna, men räcker det?

Vinterplanering!

I februari bär det iväg till Muddus. Äntligen!

Jag har länge längtat att göra en vintertripp till Muddus och i mitten av februari bär det äntligen av. Jag har hittills lyckats locka 3 andra hängmattesovare att göra mig sällskap.

Projekt Stigfinnare!

Jag älskar stigar! Punkt!

Men det är ju inte alltid så lätt att hitta stigar och många av dom ser man inte heller på kartor.


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.