Min blogg handlar om allt som har med friluftsliv att göra. Det lär bli mestadels om fiske men även lite olika projekt, foto samt lättpackning.

Gillar uteliv på alla sätt och vis och är alltid nyfiken på nya upplevelser. Ägnar en hel del utetid i min hängmatta. Gillar all typ av vandring men Muddus är en personlig favorit.

Har egen webshop där jag säljer bl.a paracord.
www.paracordshop.se

Användarnamn: peter1969

Intressen: Expeditioner, Fiske, Vandring, Turskidåkning, Litteratur, Navigering, Bär & svamp, Paddling, Foto, Sover gärna i hängmattan. Gillar att elda.

Mer på profilsidan


Lapland Ultra - Smärtans Väg.......

Årets Lapland Ultra-äventyr är över och det gick väl inte riktigt som jag hoppats att det skulle göra.

Rent prestationsmässigt så var det väl godkänt i och med att jag ändå tog mig till delmål 2 (63,9km) och när jag avslutade mitt lopp där så kändes det alldeles tillräckligt. Då hade jag haft rygg- och knäsmärtor sedan 38km-kontrollen och tagit smärtstillande och en del energitillsatser och annat smått och gott. Stundtals gick det bra att ignorera smärtan men strax efter att jag passerat 60km så kände jag att det inte var möjligt för mig att nå målet i Adak dvs 100km.

Att i det läget plåga sig vidare för att kanske tvingas bryta någon annanstans kändes verkligen meningslöst och jag ville verkligen inte riskera att förstöra den stundande semestern genom att dra på mig någon typ av svårläkt skada.

Där och då kändes det verkligen som ett otroligt vettigt beslut men nu i efterhand är jag inte helt säker på att det var nödvändigt att bryta just där. Jag hade i och för sig väldigt svårt att gå på grund av mina smärtor men jag tänkte överhuvudtaget aldrig på någon alternativ lösning för att kunna fortsätta.

I och med att mina knä- och ryggsmärtor ökade så blev det allt svårare att hålla en vettig steglängd och till sist stelnade mina muskler så att jag hade svårt att ens få fötterna framåt.

Men hade det gått att göra något åt det? Då såg jag ingen lösning men nu i efterhand så grämer jag mig för att jag inte ens försökte att springa korta stunder. Jag visste i och för sig att min rygg inte klarar av långa löpsträckor men ett par hundra meter bara för att lösa upp benmusklerna borde jag åtminstone provat.

Dessa tankar skulle nog aldrig ha kommit om jag inte återhämtat mig så fort som jag ändå gjorde. När jag gav upp var klockan omkring 06,30 på lördagsmorgonen och jag hade då varit ute i drygt 12 timmar. Måndag morgon dvs ungefär 2 dygn efteråt var musklerna bara lite stramande, inga som helst smärtor i rygg eller knän och endast lite besvär med ett par skavsår. Det, dvs att jag nu mår så pass bra, är egentligen den stora anledningen till att jag börjat fundera på om jag kunnat göra något för att få igång benen istället för att kliva av.

Nåväl, gjort är gjort, och nu har jag blivit en erfarenhet rikare. Riktigt 100 på vad den erfarenheten är har nog inte sjunkit in ännu men det kommer väl så småningom att sjunka in.

Vad jag däremot kan säga är att jag hade ett underbart stöd längs banan, framförallt av en annan utsidare; Beatrice Karjalainen. Hade det inte varit för henne så hade jag nog aldrig tagit mig så långt. Hon peppade mig och höll mig vid gott humör trots mina smärtor. Tack Beatrice! Att Beatrice dessutom tog sig hela vägen i mål gör hennes prestation ännu större med tanke på att hon fick sänka tempot dramatiskt den sista biten innan jag gav upp.

Även ett stort tack till Göran, som gav mig medicin, energigel och energibars så att jag kunde fortsätta efter att ryggsmärtorna började vid 38km.

Men, snart så börjar träningen inför nästa års ultra och då jävlar finns det inget annat alternativ än att ta sig ändå in i mål.

Ha det och jag hoppas innerligt att det blir fler utsidare som hittar till Lapland Ultra för det är ett helt otroligt roligt arrangemang.

 

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2010-07-05 22:03   brigas
otroligt roligt,men 100km löpning på asfalt;det låter mer sjuuukt otroligt oroligt.
Ni som ger er iväg på sånt är rätt fantastiska,hur är det fysiskt möjligt?
Jag känner en som genomfört det;han var rätt mör ett bra tag efteråt.
Vasaloppet må vara en rätt vilsam tur jämfört med detta.
Själv har jag en gång kutat Karwendelmarsch i Tirol;Det var 55km tror jag,alldeles nog långt.
 
Svar 2010-07-06 06:14   peter1969
Som Bea skriver så behöver man inte springa, det går bra att gå hela vägen också. Som gångare/långsam joggare får man "tjuvstarta" 4 timmar före löparna. Senast lördag kl 20.00 måste man vara i mål vilket betyder att man har 26 timmar på sig att fullfölja. Dessutom är det inte asfalt hela vägen, ungefär 50% består av grus.

Rent konditionsmässigt är det nog inga som helst problem att gå 10 mil det som är problemet är om kroppen håller eller inte. Det är där agnarna sållas från vetet........
 
2010-07-06 02:15   BeatriceK
Håller med Peter det var ett otroligt trevligt evenemang man måste uppelva minst 1 gång i alla fall. orkar man inte 10 mil så kan man ju alltid dra ihop ett stafettlag.

Britt vi löpte inte vi gick och det är grusväg halva vägen :-) Jag är djupt impad av de som löper de 10 milen. Fattar inte hur de orkar.

Min egen berättelse finns här http://bit.ly/laplandultra om någon är nyfiken.
 
Svar 2010-07-06 06:17   peter1969
Ja, hur löparna pallar är obegripligt. Drygt 8 timmar hade finländaren som vann i år. De allra flesta verkar dock kombinera gång och löpning och det är nog skonsammast för kroppen (tror jag).
 
2010-07-06 02:16   BeatriceK
Peter försökte ju säga till dig flera gånger att tempoökning brukar få igång benen :-) Körde ju själv några snabba gångökningar när jag blev lite stum.
 
Svar 2010-07-06 06:08   peter1969
Det bevisar ju än en gång hur trög man blir under en sån där ansträngning dvs att jag inte förstod vad du sa. I slutet när jag filmade med kameran så tryckte jag på fel knappar så när jag trodde att kameran var på så var den av och tvärtom. Det blev väldigt mysko filmer......
 
2010-07-06 09:20   brigas
Förra sommaren passerade en massa löpare med mycket olika löpstil in mot Jokkmokk.
De såg mycket sega och tränade ut,trots det var det en del som knappt förflyttade benen framåt.
Dessa personer deltog i en löpning som börjat i Italien och nog fortsatte så långt norrut det gick att komma.
Mannen som ledde höll visst en snittfart på 13km/h,dagligen.Vad är de gjorda av?
 
Svar 2010-07-06 10:16   peter1969
Jo, dom löparna är nog inte riktigt "riktiga" om man nu får säga så. Det passerade en fransman omkring Lycksele för ett par veckor sedan och han hade som mål att vara ute i 365 dagar. Han skulle under det året passera 25 länder och springa 7 mil per dag i genomsnitt. Det låter inte heller riktigt friskt....

Men Lapland Ultra är alldeles lagom tokigt, det är inget krav att man måste ta sig 10 mil för att få ett "godkänt" lopp. Det finns 3 delmål längs banan, om man når ett sådant så får man i alla fall ett diplom. Delmålen är Nya Bastusel (38,2km), Slagnäs (63,9km) och Aspnäs (81,1km). Det är tätt mellan vätskestationerna (3,5-7km) och det är glada och peppande människor överallt hela natten. Verkligen ett lopp att uppleva. Dessutom blir det aldrig mörkt......
 
2011-06-25 16:06   BeatriceK
Ser dig inte i anmälningslistan för ultran i år. Blir det inget?
 
Svar 2011-06-26 19:35   peter1969
Nä, det blir inget i år. Jag har haft alltför mycket ursäkter för att inte träna och då är det inte lönt att försöka. Men jag planerar att vara med nästa år men med ett helt annat träningsupplägg.
 
2011-06-26 23:30   BeatriceK
Trist att du inte kommer och tävlar. Jag kör i år igen efter lite velande hit och dit. Får se om jag kan pressa ner mig till 19 timmar. Dock kommer jag ju inte ha någon personlig guide i 6 mil och ingen Göran som kommer med bananer :-/
 
Svar 2011-06-27 22:02   peter1969
OK. Jag ska heja på dig allt vad jag kan och hinner. Jag kommer att stå vid en kontroll efter 9 mil så jag hoppas få se dig där också.
 
2011-07-10 13:11   BeatriceK
Tack för pepp vid 9 mil!
 

Läs mer i bloggen

Väl begagnad Segebaden pulka inköpt, behöver tips!

Idag köpte jag en väl begagnad Segebaden träpulka på blocket. I köpet ingick även moderna skaklar med sele. Skaklarna är nästan oanvända, i glasfiber med förstärkningar av metall och bara det gjorde köpet väl värt.

Pulkan är inte alltför sliten men den har ett par ganska rejäla sprickor i botten.
Nu är jag ju ingen pulkexpert men behövcer man åtgärda dessa sprickor eller kan man använda den som den är? Naturligtvis kommer jag att tjära in den, precis som med Tegsnäsarna, men räcker det?

Vinterplanering!

I februari bär det iväg till Muddus. Äntligen!

Jag har länge längtat att göra en vintertripp till Muddus och i mitten av februari bär det äntligen av. Jag har hittills lyckats locka 3 andra hängmattesovare att göra mig sällskap.

Projekt Stigfinnare!

Jag älskar stigar! Punkt!

Men det är ju inte alltid så lätt att hitta stigar och många av dom ser man inte heller på kartor.


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.