Naturdagbok för år 2024. Betraktelse varje vecka.

Naturintresserad ålänning

Användarnamn: jättensinger

Intressen: Fågelskådning, musik, litteratur, sport, skrivning

Mer på profilsidan


Lökholmen, Geta, Åland

3.3.

Igår kom våren till Åland med de första sånglärkorna och tofsviporna. Idag sitter jag här på lastbryggan på Lökholmen bredvid en lång spricka i isen, som nog också den vittnar om vårens framfart. Ser att isen i sprickan är en fyrtio centimeter tjock. En motorsåg vrålar i skogen, talgoxarna filar på sin vårmelodi. Fyrgradigt, mulet och nästan vindstilla. Jag spanar ut över fjärden med kikaren. Spridda trutar. För över hundra år sedan var Lökholmen en plats som sjöd av liv. Det fanns såg och båtbyggeri, båtar lastades och lossades här. Det fanns tillochmed en handel. Inne i Bonäsviken fanns Bonäs fiskeläger. Spåren finns kvar idag i form av sjöbodarna och bryggan, men aktiviteten har stillnat av. Nu sjunger en grönfink bakom mig i strandsnåren. På isen långt borta vid Dånöstranden sitter en havsörn, ivrigt uppvaktad av en kråka, som gillar att retas med örnen. Till slut får den nog och ger sig av med stora vingslag. En flock kråkor och kajor skränar en femhundra meter österut. Jag såg att de hade sällskap av en ormvråk när jag gick hit. En avlägsen korp stämmer in i kråksången, och tillsammans med skatorna så har vi nästan hela kråkfamiljen engagerad. En spillkråka ropar, knappt hörbart, att det är dags för mig att bege mig hemåt. Jag tar den på orden och ger mig iväg.

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2024-03-03 18:19   OBD
Tack för dina blogginlägg.
Väldigt trevliga naturbeskrivningar.
 
Svar 2024-03-17 08:45   jättensinger
Tack. Jag brukar försöka vara närvarande och notera allt jag ser och hör.
 

Läs mer i bloggen

Lökholmen, Geta, Åland

28.4.

En underbar vårmorgon. Fjärden ligger blank som ett nybonat golv, för att citera Evert Taube. Ett antal plusgrader. Solen har just kommit upp över sjöbodstaken och värmer mitt ansikte, där jag sitter på bryggan. På väg ner hit flög den första ladusvalan förbi. Bergfinkarna håller sig kvar på samma ställe som för två veckor sedan. Mest knipor i vattnet. De drakar som ännu inte fått sig en partner spelar. Det verkar gå vilt till när flera hanar uppvaktar samma hona. De dyker, flyger och plaskar omkring. Ett par skäggdoppingar drar långa silverslöjor efter sig. Precis som om de vore på slottsbal. Ute vid Måsskäret ser jag den första tärnan landa på en sten. Storskrakshonor ropar sitt kännspaka pra-pra-pra. Alla ljud färdas lätt över vattnet. Drillsnäppan har kommit och sitter plötsligt där och niger för mig på en sten vid strandkanten. Den sitter där en god stund och är inte det minsta intresserad av att flytta på sig. Precis som jag då, tänker jag. Det är skönt i solen på jorden en morgon som den här.

Lökholmen, Geta, Åland

21.4.

Vintern har kommit tillbaka igen. Ovanligt med längre perioder med snö och kyla i slutet av april. Det är påfruset och för kallt och blåsigt att sitta ute på bryggan. Det kalla vädret lägger sordin på morgonkonserten. Någon bofink varnar i alskogen, sädesärlaparet flög bort från under bryggan när jag kom. Kanske de planeras sitt bo där. Solen kämpar med gråa molnskyar, ibland bryter den igenom och lyser upp vinterlandskapet. Det börjar snöa lätt. Någon skrattmås flyger skrattande förbi. Tomt i fjärden, bara någon enstaka knipa och vigg. Bofinkarna börjar sjunga och ackompanjeras av vågornas kluck, svirret från knipvingar och en hackspett som trummar avlägset. Skäggdoppingarnas vita halsar lyser som vita utropstecken i det grågröna vattnet. Så driver mera gråa skyar in från norr och täpper igen alla solluckor i molntäcket. Vinden friskar på och fågelsången tystnar.

Lökholmen, Geta, Åland

14.4.

Våren har kommit halvvägs. Gick ned hit i en konsert av rödhake, taltrast, koltrast, bofink och gulsparv. Såg ett hundratal bergfinkar på flytt. De brukar dra förbi just vid den här tiden. Vi har de finaste fågeltiderna framför oss nu. Det är isfritt vid Lökholmen. Alla fåglar utspridda och fullt upptagna av sina häckningsbestyr. Gudingar aoo-ar i väster, några unga havsörnar försöker hitta på bus vid Måsskäret, två tranor drar iväg norrut över Bonäsfjärden. Sädesärlan kommer och hälsar godmorgon. Det är lugnt här, förutom en avlägsen motorsåg. Plus sju grader. På fjärden vigg, knipor och skrakar. Ett par skäggdoppingar som imiterar varandras dansrörelser. Salskraksparet från förra veckan håller sig kvar - simmar vid Finnöudden i sydväst. Snart ska de ändå dra vidare norrut, där de häckar. Vädret mulnar på från söder, och det börjar falla ett stilla regn. Jag söker skydd under taket till den största sjöboden, och väntar på att det ska upphöra.


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.