Mina strapatser och äventyr

Har livat upp mitt friluftsintresse på sistone. Rör mig främst i min närmiljö i Finland men funderar även på turer utomlands i framtiden. Nu i höst tänker jag mig en längre tur i skärgården. Island intresserar mig också eftersom jag bott där 2 år som yngre och gärna vill tillbaka. Jag vill också gärna till sjöarna i östra Finland och fjällen i Sverige.

Användarnamn: handske

Intressen: Friluftsmat, Fiske, Vandring, Turskidåkning, Litteratur, Bär & svamp, Resor

Mer på profilsidan


Kategorier:


2016:
Juli

Ruovesi, Finland

Ruovesi ligger norr om Tammerfors. Ganska i mitten på Finland. Här ligger Helvetinjärvi nationalpark. Åkte dit på en vecka. Nu i juli var det rätt mycket folk på lederna. Men ospårat fick man vara för sig själv.

Här är lite bilder.

Nationalparken är främst känd för Helvetinjärvi ("Helvetessjön")

Första kvällen. Jag kom med bussen till Ruovesi centrum och vandrade ca 4 timmar ut i skogen. Här har jag kommit fram till sjön Luoma och det börjar bli sent.

Det är djupa skogar, varvat med kärr och sjöar.

Ute på ett kärr hittade jag det här. En ställning med nån form av torkad mossa eller nåt. Vad är det??

Sjön Haukkajärvi.

Beslöt mig för att runda sjön. Det är spännande med alla vikar, strandängar och kärr som når ända ner till vattnet.

Här blev det tältplats mitt i en fd skogsbrand! Försökte kolla om det var blixten som slagit ner men hittade ingen orsak till varför det brunnit.

Nästa dag hade jag nåt halvvägs runt sjön. Här fanns ett gammalt torp eller gård. En förvildad trädgård med bärbuskar. Plockade hallon och vinbär.

Klippor vid Haukkajärvi.

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2016-07-30 14:28   Nyingen
Ser ut att ha varit en trevlig tur! Intressant med Finland. Ett oskrivet blad i min mentala kartbok. Men det fina med det är ju att det finns så mycket mer att fylla på då!
 
Svar 2016-07-31 10:01   handske
Ifall du bor i Sverige så har du ju redan det mesta i naturväg i dina hemknutar. Det som Finland kan erbjuda som är mer unikt är framför allt stora ödemarker i norr (Kaldoaivi, Vätsäri etc), och så t.ex. naturen i insjöarna vid Saimen i öster.
 

Läs mer i bloggen

Äntligen är maten färdig

Sist när jag var ute för några veckor sen var jag så urbota dåligt förberedd med maten. Åt i princip samma mat 10 dagar. Vis av misstaget har jag nu tillbringat de senaste dygnen framför spisen med att torka min mat för att få mera variation i födan.

Kilpisjärvi juni 2016

Hoppas bilderna syns nu.


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.