Små och stora äventyr i hemlandet Norge och över hela världen

Jag drömmer ständigt om små och stora äventyr. Är glad i det mesta som har med friluftsliv, resor och äventyr att göra. Arbetar till vardags med på Skandinaviens ledande arrangör av expeditioner och äventyrsresor - Hvitserk.

Några av favoritturerna har gått till Japan, Nepal, Centralamerika, Ecuador, Malaysia, Svalbard och Kina. Bland de framtida resedrömmarna finns att upptäcka NordNorge, en lång skidtur och resor till vackra berg.

Skicka mig gärna ett mail om du vill ha resetips
maria.sellfors@hvitserk.se

Användarnamn: Maria S

Intressen: Alpinism, Friluftsmat, Expeditioner, Vandring, Turskidåkning, Mountainbike, Löpning, Utförsåkning, Resor

Mer på profilsidan


Tips: Så gör du för att uppleva Afrikas bästa safari

Drömmer du om att resa på safari? Läs vidare för här får du tipsen för den bästa safari-upplevelsen!
Reser du på safari, får du garanterat en fin upplevelse. Soluppgången på savannen, den första gången du får syn på lejonen, masajernas berättelser och att sitta vid elden under stjärnorna, en upplevelse du sent glömmer.

Hur är en typisk dag på safari?
En typisk dag på safari börjar tidigt på morgonen. Innan solen dyker upp över savannen dricker du kaffe med den lokala, engelskspråkiga guiden och gör dig klar för «gamedrive» - en körtur i jeep på savannen där ni spanar efter djuren. Vanligtvis gör man detta i ett par timmar på morgonen (när solen går upp) och varje eftermiddag (rätt före solnedgång). Det är dessa timmar djuren är mest aktiva. Efter morgonens gamedrive, åker ni tillbaka till campen, äter en god frukost och tar det lugnt några timmar i campen. Därefter väntar en god lunch och tillsammans med guiden bestämmer ni eftermiddagens tur efter önskemål om vad ni vill uppleva och vilka djur ni vill se.

Kanske avslutar ni körturen med en «sundowner» - där ni stoppar med bilen, går ut på savannen och tänder brasa och ser på solnedgången med något gott att dricka i handen. Tillbaka i campen, har masajerna tänt upp elden och ni blir troligtvis sittande en god stund framför flammorna för att uppsummera dagens höjdpunkter. Därefter väntar en god middag, och när du lägger dig, kan det hända att det ligger en värmeflaska under täcket så att du inte ska frysa om natten. Kanske vaknar du upp av ett lejon, eller ljuden av en leopard – och har ni tur, kan guiden morgonen efter visa er spåren från djur som besökt campet på natten.

Vilket camp väljer du?
Safari-upplevelsen hänger i hop med vilket camp du väljer att övernatta på. Här är möjligheterna många. Vi rekommenderar camper som ligger inne i själva nationalparkerna och skyddsområderna – då är avståndet till djurlivet kortast. Vi väljer safaricamper där du kör med bra bilar, och har duktiga guider. För om du tillbringar mycket tid i campen mitt på dagen,tycker vi att det är viktigt att campen har god utsikt – så att du kan observera djurlivet när du vilar dig mellan safariturerna. Vi rekommenderar därfor att du väljer ett camp som ligger med utsikt till vattenhål, en älv eller på en liten höjd. Det är en speciell upplevelse att sitta och läsa bok, njuta av solen och se en antilop eller elefant i fjärran!

Vi rekommenderar vanligtvis små tältcamper - då vi tycker att det ger den bästa safariupplevelsen. Även fast du bor i tält på campen kan du räkna med att de liknar ett fint hotellrum med stora rum, behagliga sängar, dusch och toalett. Vi rekommenderar också att du väljer ett safaricamp som erbjuder möjligheten för vandrings- eller nattsafari. Det är spännande alternativ till turerna med jeep. Att under en eftermiddag vandra på savannen och spana efter djur och djurspår är något som du kommer att minnas länge. Du kommer också att komma ihåg de lysande ögonen på leoparden du möter på nattsafari.

De flesta safaricampen vi jobbar med, har starkt fokus på hållbar turism och fokus på miljö- och naturvärn. Några av camperna vi samarbetar med, som till exempel Basecamp Eagleview i Naboisho vid Masai Mara driver också en guideskola som utbildar lokala masajer.


Hur länge är du på safari?
När du reser till Afrika, är dygnen på safari vanligtvis de dyraste semestertimmarna på turen. Det är billigare att vara på stranden eller att vandra i bergen. Ska du till en nationalpark, kommer du att hinna uppleva mycket under tre-fyra övernattningar. Ska du till två olika nationalparker, rekommenderar vi att du lägger till ett eller två dygn till. Det är ofta lite avstånd mellan nationalparkerna, och därför att naturen och djurlivet är skiljer sig åt i olika områden är det fint att ha lite mer tid tillgodo. Väljer du att bo på två olika camper (många väljer till exempel ett dygn eller två på ett litet mobilt-tältläger för att få «Out of Africa»-känslan).
När du ändå är på plats i Afrika rekommenderar vi att du kombinerar safari med några dagars strandsemester vid kusten, eller bestiger Kilimanjaro eller Mt. Kenya. De fleste som väljer att kombinera strandliv med safari, startar oftast med safari och reser därefetr ut till stranden. Här är Zanzibar, Kenya-kusten eller Seychellene goda alternativ. De flesta som kombinerer tur till Kilimanjaro eller andra berg och safari, startar oftast med turen i bergen och åker på safari efteråt.

Hur och var reser du på safari?
Kenya och Tanzania är våra safari-favoriter. Ofta är flygbiljetterna från Europa lite billigare till Nairobi i Kenya än till Kilimanjaro-flygplatsen som är utgångspunkten för safari-turerna i Tanzania. Från Nairobi är det möjligt att flyga eller köra ut till Masai Mara. Körturen tar vanligtvis drygt sex timmar. Flygen ut på savannen är små – och det kan vara en fin start på safariäventyret att landa på en gräsklädd landningsbana där du ser zebror från fönstret på flyget!
Tarangire är en nationalpark du når på ett par timmar med bil från Kilimanjaro-området i Tanzania. Till Serengeti är det längre och ska man hit, bör man överväga att flyga en av vägarna. Eller att lägga in en övernatting vid Ngorongoro-kratern eller Lake Manyara nationalparken på vägen. Är ni två som reser tillsammans på ett skräddarsytt safari, behöver det inte kosta något mer att flyga än att köra. Är ni många som reser tillsammans kan totalpriset för att flyga bli högre. Samtidigt gör det att ni flyger t/r till exempelvis Masai Mara att ni kanske hinner med ett safari eller två extra (ni hinner exempelvis med ett eftermiddags- eller morgonsafari extra) – och därmed behöver ni inte betala för en extra övernattning för att hinna med allt som ni önskar.

Hur reser du och när?
De allra flesta av Hvitserks gäster reser på safari i Kenya eller Tanzania. I Masai Mara i Kenya kan du ha fina upplevelser hela året, men det regnar vanligtvis mest i april och mai. Allra bäst är safarit under The Great Migration, den stora djurvandringen med zebra och gnuer som vandrar mellan Masai Mara och Serengeti. Djuren är vanligtvis i Kenya mellan juli och oktober, och de är i olika delar av enorma Serengeti i Tanzania resten av året. Tarangire Nationalpark i Tanzania, som är lätt att kombinera med Kilimanjaro, är också möjligt att besöka stora delar av året, men är allra bäst mellan juni och oktober. Bergsgorillaspaning i Uganda eller Rwanda kan göras stora delar av året, men det regnar mest i mars, april och maj.

Vill du uppleva ännu mer?
Vill du göra något alldeles speciellt, är det i flera nationalparker i Öst-Afrika möjligt att flyga över savannen med luftballong. Du kan också resa på gå-safari i Laikipia i Kenya, där du vandrar med kameler och masajer från tältläger till tältläger. Du kan även starta safarituren i Rwanda för att hälsa på bergsgorillorna och därefter dra på traditionellt safari i Kenya eller Tanzania.

Läs mer i bloggen

INTERVJU: Pål Røsrud som är guide på Hvitserks expedition till Ama Dablam.

Intervju med Hvitserkguiden Pål Røsrud som är guide på Hvitserks expedition till Ama Dablam.

Det bästa av Peru - Dessa platser får du inte missa att besöka

På toppen av Mt.Damavand 5610m, Mellanösterns högsta berg

Iran är en av de lite mer ovanliga destinationerna som Hvitserk har i turprogrammet. I höstas var jag med på den superspännande turen till Iran och Mellanösterns högsta berg Mt. Damavand.

-Är ni från Sverige? Har ni åkt till Iran på semester!? På ett berg i närheten av Teheran möter vi en svensk-iranier som blev väldigt överraskad för att han sprungit på semesterfirande svenskar i Iran, vi var de första av det slaget som han någonsin mött.


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.