Lista senaste kommentarer från alla
Sida: 1 2 Nästa Sista 
Artikel/Blogg:
Olika danska intryck från vandringar i Sareks NP och omgivningar
2018-06-18 06:23 från hansnydahl :
Här fanns det mycket intressant och värdefull information att ta del av för Sarekvandrare - tack för det! Tänker främst på vad vid olika tider och passövergångar, men även fågellivet. Man läser som sagt inte allt i en sittning då man måste konsultera kartan frekvent. Tre veckor är en lång tid och ryggsäcksvikten är inte hög med tanke på det. Jag brukar vara ute i 14 till 15 dagar och hamnar numera på 26 till 28 kg, men då är 3 kg kamerautrustning. I år ska jag försöka mig på två stycken 14-dagars vandringar med bara 4 vilodagar emellan. Då får jag nog anamma din intressanta filosofi med två vandringsdagar och en vilodag. Min filosofi har varit att vandra/göra dagsturer när det är fotoväder och vila när det regnar, vilket kan vara jobbigt rent fysiskt när ett två veckors högtryck parkerat över Laponia. Sedan undrar jag vad "päronvälling" betyder ...
Artikel/Blogg:
Mitt andra stora besök i Sarek – juni 1994
2016-03-11 07:15 från hansnydahl :
Tack för en fascinerande turbeskrivning! Du var då verkligen ute tidigt - 12:e juni. Blev lite nostalgisk när jag läste om din vandring över Áhkájiegna. Jag gick över den i juli 1990 tillsammans med en kamrat. Vindkanalen var då gigantisk. På flygfoton ser det ut som om glaciären dragit sig tillbaka mycket sedan dess. Jag vill minnas att jag fick gå en bit över glaciären när jag var upp på Kanalberget år 1981 - vi kom från Sarvesvagge. Numera behöver man inte det. När jag hinner så ska jag - som du - försöka digitalisera gamla diabilder, färgnegativ och svartvita bilder. Sedan gäller det ju även att MINNAS allt man varit med om...
Artikel/Blogg:
Vacker vandring under Suottasjiegna
2016-02-08 23:09 från fowwe :
Att "Gássaláhko" syftar på gås måste vara helt säkert. Det finns på slätten - enligt Grundsten - mycket vadare och sjöfågel, bl a skärsnäppa som är sällsynt så långt österut (om den nu finns kvar, men varför inte?). Men det är intressant att samerna tycks ha ytterligare ett namn på slätten.
Artikel/Blogg:
Vacker vandring under Suottasjiegna
2016-02-06 19:57 från fowwe :
Det är alltid en intressant och vacker upplevelse att följa med på dina vandringar, och jag upptäcker glädjande tips i varje artikel. Den här Gássaláhko har jag funderat mycket över, som fågelskådare. Namnet antyder att den har härbärgerat fjällgås, men detta är inget jag har kunnat få bekräftat. Däremot har jag läst att det funnits andra områden i och utanför Sarek som har gjort det. Efter en fjällvandring kom jag i samtal med en äldre same i Änonjálmme. Han hade ett annat namn på slätten, jag tror det var det samiska för "Lådslätten". Detta skulle då syfta på att de många stenarna liknade lådor som var utlagda.
Artikel/Blogg:
Vacker vandring under Suottasjiegna
2016-02-05 17:10 från hansnydahl :
Tack för en fin beskrivning av din vandring med den extra dimensionen av att kunna jämföra olika "årgångar". Blir extra intressant när man gått delar av sträckan själv. Jag gick över Gassalahko runt 1990 och mindes att det var som en labyrint med alla stora stenblock och småsjöar. Det var svårt att välja väg minns jag. Gick vidare in i Vuoskelvagge - men din väg över Skanatjåhkkå såg mer givande ut. Undviker att vandra i juli pga myggen.
Artikel/Blogg:
Vacker vandring under Suottasjiegna
2016-02-05 07:22 från Håkan Friberg :
Det är alltid intressant läsa dina texter. Håller mez Bertil om att det tillför en extra dimension nör man jämför två vandringar med flera pr emellan. När det gälker mtgg så försöker hag förstås undika dem - antingen med val av tidpunkt eller färdväg. Det är egentligen bara sommaren 1998 i Sarek som jag upplevt ett långvarigt mygghelvete. Den vandringen har jag inte sjruvut om på Utsidan... än. :-)
Artikel/Blogg:
Vacker vandring under Suottasjiegna
2016-02-04 23:56 från OBD :
Jag kom just på att jag har en bättre bild på Suottasjiegna här: http://www.utsidan.se/cldoc/suorva-kvikkjokk-augusti-2011.htm
Artikel/Blogg:
Vacker vandring under Suottasjiegna
2016-02-04 22:51 från OBD :
Intressant läsning, speciellt intressant att jämföra bilder från samma plats tagna med flera års skillnad. Jag var i närheten av Suottasjiegna i augusti 2015. Du kan se bild här: http://www.utsidan.se/cldoc/fran-suorva-till-ritsem-2015.htm Tack för att du skriver om tidigare vandringar och erfarenheter från Sarek.
Artikel/Blogg:
Mitt andra stora besök i Sarek – juni 1994
2015-11-17 22:59 från fowwe :
Meget godt att följa med dig på denna vandring och läsa dina initierade funderingar om vadställen, färdvägar och glaciärövergångar. Det som överraskade mig allra mest var att du gick över Áhkájiegna. En glaciärövergång är ingen barnlek, och jag skulle själv vilja ta denna passage vid tillfälle. Andra intressanta detaljer är dina iakttagelser och råd om vadställen. Vadställen i Sarek får man ju inte grepp om första eller andra gången, de kan vara så olika från gång till gång. Dina erfarenheter är nyttiga att läsa.
Artikel/Blogg:
Mitt andra stora besök i Sarek – juni 1994
2015-11-07 14:13 från Håkan Friberg :
Helt underbara bilder! Tack för nostalgitrippen.
Artikel/Blogg:
Mitt andra stora besök i Sarek – juni 1994
2015-11-06 23:13 från OBD :
Mycket intressant läsning med alldeles utmärkta bilder! Det var ju en tur tidigt på säsongen och många av bilderna visar ett "vinterlandskap". Du kanske skulle ha gjort turen som en skidtur.:-) Din väg från Állgavágge till Sarvesvágge måste ha varit riktigt ansträngande men för mig framstår hela turen som en ansträngande tur. Jag ska snarast gå in på din Picasa-länk och titta på dina bilder. Tack för att du skrev den här artikeln. Den väcker en del nostalgiska tankar.
Artikel/Blogg:
Olika danska intryck från vandringar i Sareks NP och omgivningar
2015-10-30 00:02 från Örnsätrarn :
Du har stor erfarenhet av att vandra i Sarek och du har mycket intressant att berätta. Det tar lång tid för mig att läsa den här artikeln eftersom den ger så många olika associationer som jag vill kolla upp. Det räcker inte med bara en kväll för att ta sig igenom den. Har nu kommit fram till vaden av Njoatsosjåhkå som jag finner speciellt intressant eftersom jag vadade den för drygt en månad sedan vid punkt 638, 80 cm djupt. Jag skulle gärna läsa mer om dina tidigare turer. Jag får fortsätta att läsa en annan kväll för nu har det just växlat till en ny dag.

2012-12-23 19:48 från fowwe :
Härlig fjällbild, nu vill jag upp dit igen! God Jul, Hans!

2012-12-23 07:13 från Håkan Friberg :
Tack det samma, Hans!

2012-12-21 20:48 från Tempest :
God Jul och Gott Nytt År Hans!

2012-01-27 09:34 från HotIce_Flash :
Fina historiska bilder på en vandring genom Sarek!
Sarek
Sarek
2011-12-21 16:48 från Olander :
Vackert och med underbart väder.
44444
Sarek
Sarek
2010-12-23 10:00 från BrittMarie :
God Jul och Gott Nytt Friluftsår!
Sarek
Sarek
2010-12-23 08:25 från Erik Barkefors :
Så det är där de har sitt sommarbete!
44444
Sarek
Sarek
2010-12-23 08:02 från peter1969 :
God Jul och Gott Nytt år på dig också! Det ser ut att vara tomtens renar det där, åtminstone kalven......
Artikel/Blogg:
En ”dHANScars” titt i Sareks Nationalpark med omnejd
2010-10-26 23:46 från fowwe :
Jag har återvänt till din artikel flera gånger och hittar nya detaljer att glädja mig över. Håller med BrittMarie, detta är nästan en hel guide med massor av intressant information. Och jag gör mitt bästa för att vara nr 2 efter dig att rapportera fåglar i Sarek, men frågan är om det lyckas? Det är väldigt imponerande att du skriver så bra på svenska, jag lyfter på fjällhatten för detta.
Artikel/Blogg:
En ”dHANScars” titt i Sareks Nationalpark med omnejd
2010-10-02 22:03 från BrittMarie :
Du har ju nästan skrivit en hel guidebok!!! Mycket användbart för kommande turplanering. Men så tungt du bär...tältet på bild ser uttatt vara ett likadant som jag har med på tur med sällskap och jag tycker egentligen att det är alldeles för tungt då också!
Artikel/Blogg:
En ”dHANScars” titt i Sareks Nationalpark med omnejd
2010-09-30 19:09 från sm5jyp :
Hej! Snöbryggor skall man vara yttersförsiktig med att korsa. Jag sprängde snöbryggan över Tjorno för några år sedan. Två ungdommar hade korsat den utan problem vid 18 tiden på kvällen. Jag skulle gå över kl 4 på morgonen efter. Förankrade med min ryggsäck på sydsidan. Med säkrings linan i ena handen och staven i den andra gick jag ut till en större sten. Tog ett steg ut på isen. Kollade med staven om den var säker. Den rasade med ett dån i sin helhet. Tur var att jag hade 30 kg som ankare. Tog mig tillbaka och valde den säkraste vägen istället. Den ligger ca 100 meter nedströms stigen. På nordsidan finns en liten tjärn. Här delar sig jokken i tre armar. Tyvärr så är det en rasbrant från söder som man skall nerför. Där nere brukar jag dela min packning. Tar mina skor och kamera. Med sandaler och neprensockor går jag sedan över och samtidigt kollar hur jag skall gå där det är lättast. Tillbaka och en grundlig koll på botten för nästa vända skall jag ha 30 kg på ryggen. Nu är man säkert över. Nästa jokk som man skall korsa i dalen är inte svär. Men man skall hålla 10-20 meter uppströms om den stora stenen. Här är inte vattnet djupt. Men man skall inte gå nedanför även om det kan verka lockande. För det är ett fall där vattnet stupar brant ner. Har gått denna sträcka 5-6 gånger så jag tror att jag har hittat bästa vägarna. Ingvar Petersson Uppsala
Artikel/Blogg:
En ”dHANScars” titt i Sareks Nationalpark med omnejd
2010-09-27 23:43 från OBD :
Mycket intressant och lärorik text med fina bilder. Jag kommer säkert att gå tillbaka till din berättelse mer än en gång.
Artikel/Blogg:
En ”dHANScars” titt i Sareks Nationalpark med omnejd
2010-09-27 22:50 från gusbo :
Fin tur! Jag uppskattade särskilt att du gjort fina detaljbeskrivningar av magnesitgruvan, flygplanen och annat. Diskussionen kring vägen mellan Saltoloukta och Guhkesvaggebron var också mycket värdefull. Den sträckan är inte rolig. När jag gick där tog den nästan en hel dag. Tack också för översättningen som jag tycker fungerar bra. Tråkigt att du gjorde illa knät och foten. Kanske skulle du kunna banta packningen lite mera. Runt 25kg är definitivt möjligt, även med ganska traditionell utrustning.
Artikel/Blogg:
En ”dHANScars” titt i Sareks Nationalpark med omnejd
2010-09-27 22:25 från thegedd :
Intressant text och fina bilder i albumet....
Artikel/Blogg:
En ”dHANScars” titt i Sareks Nationalpark med omnejd
2010-09-27 20:18 från Håkan Friberg :
Innehållsrikt och lärorikt. Dina texter liknar inga andra. Tack!
Artikel/Blogg:
En ”dHANScars” titt i Sareks Nationalpark med omnejd
2010-09-27 17:04 från QRP :
Intressant läsning!
55555
Artikel/Blogg:
Olika danska intryck från vandringar i Sareks NP och omgivningar
2010-01-09 02:14 från Dag333 :
Tack för en mycket inspirerande artikel! Jag blir sugen på en riktig långtur som Dina!
Artikel/Blogg:
Olika danska intryck från vandringar i Sareks NP och omgivningar
2009-12-25 23:22 från Dryaso :
Fantastiskt spännande och inspirerande läsning. Många väldigt fina bilder. Åhh vad man längtar... Själv känner jag mig väldigt BITEN av fjällen och är mycket SUGEN på att åka dit igen:-)
Sida: 1 2 Nästa Sista 

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.