Casström Lars Fält KnifeRejäl fastbladare med läderslida


Tillverkare: Casström
Tillverkarens produktsida
 


 
Visar recensioner från      | Sortera efter    

Plus: Gedigen och säkert råstark.

Minus:Tung, osmidig och väl högt prissatt, ofärdig slida.

Kommentar: Casström släppte för några år sedan Lars Fältkniven, en rejäl fastbladare. Har under några månader brukat och funderat över den. Greppet är rejält och bekvämt trots mina stora händer. Men det ligger plastskrollor under den vackra masurbjörken, varför? Greppet har fångremhål, två genomgående mässingnitar. Totallängden är 230 mm, fulltånge, bladlängd 118 mm, 2 mm ricasso, bladhöjd 29 mm, bladtjocklek 3,7 mm, scandislipning med droppoint så att bladspetsen hamnar närapå mitt. Stål Uddeholm Sleipner (Ej rostfritt), 59-60 HRC. På mitt ex var skaftänden inte jämnputsad utan tångänden skavde en smula. Lätt avhjälpt med grovt och fint bryne. Kniven väger 191 gram. Med slida 265 gram. Läderslidan i rejält läder väger 74 gram. 45 mm bälte bör rymmas. Slidan är inte kantskuren utan 11 mm tjock vid eggsidan. Den känns rå och ofärdig. Rejält dropphål i botten på slidan. Sydd med syntettråd och nitad. Knivskaftet sticker upp ur slidan 40 respektive 35 mm, vilket ger ett gott draggrepp.
Det finns en slida höger respektive vänsterhängd, en med plats för eldstål och en dangler att köpa till. Dagspriset är 1850:-
Kniven levereras vass och med en stump till tumrem samt garantiregler och skötselanvisning i en enkel wellpapplåda. Fullt adekvat.
Det är en grov och rejäl slidkniv, men ändå inget bräckjärn. Eggen garanteras inte mot kvist, men bladet får batongas. Skaftskador faller inte inom garantin. Varligt och rätt för verktyget.
Den skär inte lika nära som en 18 mm hög Mora vars bladtjocklek är 2 mm. Men fullt adekvat.
Men den väger 2 hg mer. Man får många Mora Nummer 2 för de pengarna.
Hanterar man Lars Fältkniven rätt har man en rejäl kniv som säkert varar länge och duger till mycket.
Bladryggen är 90 grader slipad för att göra bra gnistor med eldstålet. Skaftet är bekvämt att hålla även med handskar på. För fodrade vinterhandskar krävs dock ett längre tumsnöre. Bladlängden är i kortaste laget för att skrapa undersidan på lössnöskidorna med tvåhandsgrepp.
Köksbestyren klarade den av med ett godkänt men inte som med Holmbergs Sjömanskniv vilken får Mycket väl godkänt.
Är då Lars Fältkniven värd att ta med på färden? Ultralättviktarna kommer inte att ta med den. Men vid skogsturer och jakt har den givetvis sitt berättigande. Min 135 mm Pukko med en vikt hektot lättare kommer att fortsatt följa med mig ut. Och står inte skidskrapning på repertuaren duger säkert min 68 grams, bladlängd 75 mm Lars Semb till det mesta.
Visst var det roligt att få en fin produkt som Lars Fältkniven och visst var det roligt att pröva den, men för mina bruk passade den inte fullt och helt. Jag tar hellre yxan med ut.

Liknande produkter: Massvis

Kundservice: Ej behövt.

Så blir höstutflykten en barnlek

En höstvandring på hemmaplan är en perfekt start när man vill ta med sig barnen ut de första gångerna. Här är våra tips för lyckade uteaktiviteter.