Hilleberg Saivo



Geodesiskt kupoltält för 3 personer


Tillverkare: Hillebergs
 


 
Visar recensioner från      | Sortera efter    

Plus: + Stabilt + Bra ventilation +Enkel uppslagning +Bra innerutrymmen

Minus:- Vikten

Kommentar: Saivo är enkelt att slå upp. Fyra lika långa bågar placeras i halvmeterlånga fickor. Sedan knäpps tält bågarna fast i plastspännen som sitter i taket. De två absiderna spänns ut varpå tältet står bra. Naturligtvis krävs att staglinorna används för optimal funktion. När det är dåligt väder med nederbörd är det skönt att slå upp inner och yttertält samtidigt. Vävarna i inner och yttertält är sträckta och hänger inte. Ventilationen är bra med två stora ventiler i taket samt möjlighet att ventilera genom dörrarna. Tältet har bara använts under höst och vinter och kondens problemen har varit minimala. Savio är högt i tak med stor golvyta och två personer behöver inte trängas. Jag saknar myggnät i ingångarna till absiderna, nätet
behövs t.ex. om hunden sover i en absid sommartid. Det är gott om fickor i innertältet. Savio är verkligen gjort för tuffa tag. Behöver man ett extremt vindstabilt tält och står ut med vikten är det här tältet man söker. Saivo är tältet jag vill vänta ut en vinterstorm i!

Liknande produkter: Mountain Hardwear Trango 3:1 , The North Face VE25 samt Helsport Svalbard 3

Kundservice: Hilleberg har varit tillmötesgående och svarat på alla mina frågor både före och efter köp.

Köpplats: Team Sportia

Pris: 8500

Plus: Stabilt, rymligt, snabbt och enkelt att sätta upp, fantastisk kvalite och detaljlösningar.

Minus:lite tungt, men det ör ok

Kommentar: Hejsan, mina föregångare har redan sagt allt som är viktigt. Efter några år med Helsport Rondane 3 villa jag helt enkelt ha något med mera plats, även om det väger mera. Tittade på tunneltält men ville ha ett som gick bra för havskajak och skärgård ochså, och Saivo står fenomenalt bra där ochså.

Mycket, mycket nöjd med det!

Liknande produkter: Helsport Rondane 3, Mountain Hardwear EV 2 föregångaren, Hilleberg Keron GT

Kundservice: ---

Plus: Fullständigt utrustat, verkligt allväderstält. Visar sin klass i riktigt riktigt busväder och går att öppna upp till "tarp"känsla i vackert väder.

Minus:Priset. Och funktion kostar vikt.

Kommentar: Två personer som delar ett Saivo 2004 får bära 2,350 gr/person vilket lämnar ca 8 kilo att spela på för övrig basutrustning, om man vill ha en startvikt på ca 15-16 kilo för en 7-dagars vandring.

Staglinorna sitter nu fast monterade och viras ett varv kring stängerna innan de spänns. Detta är en klar förbättring jämfört med tidigare och snabbar på uppsättning och nertagning.

Absiderna kan öppnas på både höger, vänster sida som i mitten. De kan också rullas undan helt. Med undanhängda absider liknar Saivo mer ett vindskydd än ett tält och jag gillar verkligen möjligheten att få (nästan) fri sikt fast jag vindskyddad i tältet. De många möjligheterna gör också att det alltid går att laga käk i lä. De små krokarna som säkrar blixtlåsen är också en förbättring som hindrar att vinden sliter upp absiden i extremt väder.

Innertältet är nu något högre på högsta punkten och har brantare gavlar vilket ger mer rymd. Ventilationen har också blivit (ännu) bättre genom ytterligare en stor ventil. Dörrarna kan nu öppnas även på "tröskelsidan" och hängs undan på sidan på samma sätt som t ex vissa av Marmots tält.

Tältet är 3 hg lättare än den äldre modellen, trots att det nu levereras med de kraftigare stängerna som standard. Mitt tält levererades med fel pinnar (Viper istället för Pro Peg). Det var enkelt att åtgärda men visar att kvaliteten till trots kan mindre fel slippa igenom kontrollen.

Tältet har använts på fjället under barmarksförhållanden och vinterförhållanden. Det står som en klippa i hård vind och skitväder...det är heller inget problem att sätta upp eller ta ner tältet i hård vind..Toppklass!

Plus: Väl genomtänkt och stadig konstruktion. Fantastisk ventilation.

Minus:Omständligt med lösa staglinor. Krånglande dragkjedja.

Kommentar: Saivo är definitivt ett tält i absolut toppklass. Hilleberg har inte sparat på några detaljer vilket märks på tältets fantastiska kvalitet såväl som på priset. Saivo är ett geodesiskt tält och jag recenserar det därför jämfört med andra liknande konstruktioner. Välj ett geodesiskt tält om du uppskattar ett självstagande tält som är extremt stadigt och tyst eller om du helt enkelt vill att det skall se lite fräckare ut.

Hillebergkatalogen och tidigare recensioner på Utsidan beskriver tältet ingående varför jag går direkt in på mina omdömen.

Det här är mycket bra:
+Takventilen och den fantastiska ventilationen.
+Innertältets rejält tilltagna golvyta. Den är 240*170 cm vilket gör att utrustning kan förvaras inne. Detta i kombination med de för denna typen av tält stora absidytorna gör att tre personer bor bekvämt och det även på vintern.
+Det är på vanligt Hillebergvis enkelt att göra absidytan större genom att koppla loss lite innertält. På Saivo är det ännu smidigare. Innertältsgaveln lutar inåt varför bara några få hakar behöver lossas för att frigöra en stor absidyta. Den kan användas utan att man störs av innertältets överdel.
+Tältet är lättare än flera andra geodesiska konstruktioner i samma storleksklass. Men, det är också lägre. Jämfört med t.ex. TNF VE25 är det 1/2 kg lättare och en dryg decimeter lägre. Som gammal "tunneltältare" på 180 cm tycker jag att takhöjden på 105 cm räcker.
+Konstruktionen med ihopkopplade inner- och yttertält samt krokar fungerar bra.
+Genom att ta bort den stora absiden och takventilen helt samt öppna lilla ingången blir det ett bra tält även för varma dagar. Möjligheten att bara sätta upp innertältet tror jag aldrig behöver utnyttjas.

Detaljer som kan förbättras:
-Yttertältet har endast fyra permanenta fästen för staglinor. Den stora absiden saknar permanenta fästen. Det är tänkt att du skall stå och plocka med en liten påse med extralinor vilka fästs direkt på stängerna. Trassligt, kallt och stökigt. Visst, alla linor behövs inte jämt men den stora absiden tycker jag borde ha linfästen.
-Dragkjedjan vid stora absiden fastnar ibland i "täckfliken" vilket gör att du då behöver båda händerna för att komma in.

Mina användartips!
-Märk upp den korta stången till absiden med t.ex. färgglad tejp så du sätter den rätt direkt.
-Låt ventilhättan sitta kvar i ena kanten av tältet när det packas så den inte blåser bort.
-Se på dina fötter när de översta krokarna skall på plats så du inte trampar på yttertältet.
-Tre personer sover bäst skavfötters. Har man rimligt med packning kan alla få varsin ingång genom att den stora absiden delas i två ingångar.

Plus: Enkelt och säkert att sätta upp i alla väder. Bekvämt boende. Tyst.

Minus:Priset

Kommentar: OBS avser gamla modellen före 2004.

Hanterbarhet:

Saivo sätts upp i tre moment. 1) tältet fästs i marken. 2) tältstängerna reses. 3) tältet hängs upp i stängerna med hjälp av plastkrokar. Sist sätts ventilhättan på plats. Om det vräker ner vatten kan man kroka i de sista krokarna från insidan och därmed behålla hättan på under nästan hela resningen. Rivning i omvänd ordning.

Att sätta upp och staga Saivo är mycket enkelt eftersom varje delmoment görs för sig. Skillnaden märks framför allt i blåsväder. Med en konventionell konstruktion måste man då trä i stängerna i bågkanalerna samtidigt som tältet hålls på plats och (kupoltält) samtidigt som man försöker hindra vinden från att ta tag under tältet och slänga omkring det. Med Saivo slipper man oroa sig för att tältet ska blåsa iväg eller slingra sig. Stagning kan t.o.m. ske redan i fas två (stångresningen) om det blåser mycket hård vind. När tältet väl står upp finns det nära nog obegränsade möjligheter att skräddarsy den stagning som passar bäst för tillfället.

Kroksystemet har även andra fördelar. Om en stång bryts kan den lagas utan att stången först måste tas ur kanalen. Lagningen kan ske direkt och den brutna stångdelen lokaliseras snabbt innan den hinner gnaga sönder t. ex. tältväv.

Att resa Saivo i lugnt väder eller någon vind tar ca 6-7 minuter om man gör det ensam. Väl värt att notera är att alla moment inklusive krokningen kan göras enkelt med tjocka hanskar på fingrarna. När det gäller krokningen kan det t. o. m. vara enklare att göra det med handskar än utan (plastkrokarna kan nypa fingrarna). Resning i hård vind tar lite längre tid eftersom man då gärna vill fästa fler staglinor.

Vikten är också något som påverkar hanterbarhet. Saivo är tungt. 4.9 kilo med standardstänger och drygt 5 med 9.5 mm stänger (dessa väger ca 30 gr. mer/stång). Ökad stabilitet ger här en högre vikt än vad tunneltält i samma storlek erbjuder.

Boende:

Saivo är rymligt och ger tillräckligt utrymme för tre. Som alltid är nog tältet ändå skönast om man delar det på två personer. Innertältets sidor är branta, ungefär som på ett tunneltält. Ingångarna lutar inåt och golvet är extra långt för att kompensera den lägre takhöjden vid fot- respektive huvudändan. Mitt i tältet är det riktigt luftigt och gott om plats även för långa användare.

Tältets konstruktion gör att yttertältet är spännt som ett trumskinn. När det blåser hörs därför, som brukligt är på geodesiska konstruktioner, mycket lite fladder. Tysnaden i jämförelse med ett tunneltält är påtaglig. Det slitna uttrycket "man måste gå ut ur tältet för att förstå att det blåser" gäller faktiskt. Naturligtvis förutsätter detta att tältet även i övrigt (absider och ventilhätta) är väl spänt.

Ventilationen är mycket god. Den mindre absiden har en Nalloventil och i taket på motstående sida finns en rejäl ventil som kan öppnas helt. Även bågabsiden kan naturligtvis öppnas. med alla luckor öppna sov jag i minusgrader och i dimma i kombination med regn utan tillstymelse till kondens. Bara när temperaturen vid ett tillfälle sjönk snabbt till 1+ och det dessutom regnade kom kondensen krypande. Tyvärr måste man nog räkna med kondens i alla tält under sådana förhållanden.

Den mindre absiden rymmer utrustning men är för låg för att man ska kunna klä sig eller laga mat i den. Vintertid är det naturligtvis annorlunda. Den större bågförsedda absiden är rymlig och kan bekvämt användas för att laga mat eller ta av sig leriga kläder innan man kryper in i innertältet. Båda absiderna kan öppnas åt olika håll och en läingång kan därför alltid ordnas på Saivo.

Stabilitet:

Det stormade inte när jag testade Saivo. Några rejäla körare fick tältet i alla fall vid tältning i Ekorrdörren men dessa märktes bara som tillfälliga ruskningar.

Ett tält, även en geodesisk konstruktion, är dock inte starkare än dess stagning, materialsammasättning och den aerodynamiska utformningen tillåter. Jag har ingen anledning att tro att Saivo skulle vara sämre eller bättre än andra geodesiska tält i samma storlek. Mig veterligen är dock Saivo den enda geodesiska modell som är riktigt enkel att resa även i hård vind och den enda modell som tillåter nästan obegränsat antal staglinor att fästas.

Jag tycker att Hilleberg har lyckats mycket bra med Saivo. Det tysta och bekväma boendet tillsamman med den ytterst enkla uppsättnngen i alla väder gör att jag är beredd att ta den ökade vikten.

/Johan


Njutvandringar att längta till

Platåberget Billingens unika natur och fina vandringsleder lockar vandringsentusiaster året om.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg