Hilleberg Muddus

» Ladda upp produktbild

Muddus är ett av hillebergs Modultält, det mest flexibla i0 kategorin flexibla tält. Muddus är ett ryggåstält som består av olika delar som kopplas samman med blixtlås och kan användas som lätt solotält eller stort grupptält med teoretiskt sett obegränsad storlek.


Tillverkare: Hillebergs
Tillverkarens produktsida
 


 
Visar recensioner från      | Sortera efter    

Plus: Flexibelt, lätt när man behöver det, rymligt när man behöver det. Billigt.

Minus:Kanske inte det första valet i en vinterstorm, men inget jag skulle få panik över heller.

Kommentar: För er som inte orkar läsa hela:
Genomsnittsbetyget är 5 med kommentaren ”Strålande!”
Förutsatt att man lär sig hantera systemet så kommer det att fylla i princip varje behov, inget system jag hört talas om förmår klara alla de uppgifter som Muddus klarar.

Så till recensionens helhet:

Muddus är ett ryggåstält med allt vad det innebär, ifs ett ryggåstält med moderna detaljlösningar och moderna material, men likväl ett ryggåstält, detta är viktigt att ha i sinnet när man använder det.

Det går att se på denna produkt på två sätt, antingen som ett tält som vid behov kan användas på lite andra sätt eller som delar som kan kopplas samman till ett tält.

Hör tror jag Hilleberg har gjort en marknadsföringsmiss då de i sin katalog i princip förklarar det som en ryggåsvariant av Stalon combi 2 och jag tror att detta medfört att det inte sålt så bra som det skulle kunnat. Men mer om hur jag tycker det bäst används längre ner.
Att köpa ett Muddus och använda det som ett vanligt tvåmanna tält 70% av tiden skulle jag tycka var lite bortkastat, detta är ett tält för de med mycket varierande behov och som ständigt vill optimera sina upplevelser av naturen. För att komma på hur man får ut det mesta av det här systemet krävs det att man tänker till lite gran, men det betalar av sig!

Jag kommer att recensera delarna var för sig till att börja med så som jag tycker de borde ses, en bidragande anledning är att det blir mer överskådligt för läsaren och risken för att jag missar någonting blir mycket mindre.

Absiddelarna:
Mått: Romb med alla sidorna 210 och korta diagonalen 180.
De har en dörr mitt på ena ”sidan”, ett blixtlås som går nästan ända upp till nocken, blixtlåset har två löpare och kan öppnas både uppifrån och nerifrån. Blixtlåset saknar spärr/avlastning i botten. Det finns fäste för stormlina mitt på romben men ingen stormlina sitter monterad som standard.
Två sidor som delar ett trubbigt hörn har dragkedjor, en sidan en hona, andra en hane. De andra sidorna har fem markfästen tillsammans.

Takdelarna:
Mått: 420*140
Det finns mitt på båda långsidorna ett ”nockskydd” monterat, en tygflik som delvis är skydd stormlinefäste och dubblar som skydd över nockanslutningen mellan olika delar.
Långsidorna har vardera ett honblixtlås och ett hanblixtlås, kortsidorna har tre marfästen vardera och 40cm ovanför/innanför det mittersta har ett stormlinefäste placerats i vilken det som standard sitter en enkel (ej dubbel/slinga) stormlina monterad. Längs långsidorna på 40cm och 105cm avstånd från kortsidan sitter fyra dubbelmonterade stormlinor. Från varje nockskydd löper en enkelmonterad stormlina. (dvs. totalt 4+2+2 stormlinor/takdel).

Innertältet:
Mått: Golv: 280*130 Höjd: 113cm
Innertältet har möjlighet att öppna 2/4 dörrar med myggnät, en i varje ända av tältet. Dörrarna täcker hela gaveln på innertältet (förutom uppdraget för golvlådan) och kan samlas upp för att inte vara i vägen när de inte används.

Markspik: Hillebergs standardpinne i aluminium som är bockad till ett v och har ändstopp / är hattbockad med ett hål med snöre i. 24st / muddus.

Tältstänger: 16*1300mm i aluminium, tredelad. 2st / muddus.

Tältpåsen:
Påsen är i samma material som yttertältsdelarna och rymlig nog att rymma två kompletta muddustält med lite vilja. Dragskostängning.

Extragolven är skapade en för varje del i systemet, dvs. att ett muddus i grundutförande skulle vara fullt utrustat men 3st delar extra golv. Jag har ingen erfarenhet av extragolven dock.

Hur är det ställt med funktionen hos Muddus då?

Tja till att börja med är det några få brister i konstruktionen som jag känner att jag måste ta upp, helt enkelt för att förklara på vad jag baserar min recension. De brister som jag kommer räkna upp är alla ganska lätt åtgärdbara själv hemma och mina erfarenheter kommer sig framförallt från tiden efter modifieringarna.

1. Ventilationen:
Muddus är ett ryggåstält, den konstruktionen medför att det har mindre volym upptill i jämförelse med ett kupol eller tunneltält, detta innebär att det snabbare samlas varm och fuktig luft i de över delarna av tältet, så länge man inte ventilerar ut denna luft innebär detta ett kondensproblem. Hilleberg har i sin grundkonstruktion valt att bara ha marknära ventilation, man rullar helt enkelt upp kortsidorna på takdelarna. Detta duger ingen vart enligt min erfarenhet! Man kan lösa det genom att och spänna ut med en pinne ed. (i fint eller halvfint väder öppna en liten del överst i dörren men det känns mer som ett provisorium)
Jag mailade till hilleberg och förklarade problemet om de var goda nog att skicka mig de material jag behövde för att sy nätpaneler i översta delen av absiderna och täcka dessa med ventilhuvar. Detta gjorde verkligen susen och nu är ventilationen strålande.

2. För lite fokus på ”minimuddus” (två sammankopplade absider):
Detta är nog en av de bästa sakerna med muddussystemet, att man kan koppla ihop två absider till ett litet UL(?)-skydd. Tyvärr har man sett det som en väldigt perifer sak i konstruktionen då man inte gett absiderna några stånghållare eller nockskydd. Detta får till följd att en stång/vandringstav kommer att spänna upp direkt och tränga på ett ganska dåligt sätt på dragkedjorna.
Avsaknaden av nockskydd gör att det inte går att fästa stormlinor från toppen, någonting som gör konstruktionen lite mindre vindsäker. Det gör även att dragkedjorna ofta är blottade för regn osv.
Avsaknaden av stånghållare har jag avhjälp på den ena av mina absider men fnular fortfarande på hur jag ska lösa nockskydden för att de ska kunna fungera på alla sätt och samtidigt skydda och avlasta dragkedjorna.

3. Stånghållarnas konstruktion:
De är konstruerade rymliga för att ta även vandringsstavar och detta är bra, det som kommer av det är tyvärr även att det blir lite mer obalanserat när man har mindre doningar i dem som inte fyller ut stånghållarna, jag har löst det med en liten extraficka utanpå stånghållaren som precis rymmer 16mm stången, tog inte många minuter och skillnaden är märkbar om än inte stor då det bara var ett marginellt problem till att börja med.

Nog med brister, fler har jag inte upptäckt.

Hur beter sig Muddus i dess olika konfigurationer i olika lägen då?

Vi börjar nerifrån:

Endast en absid kan användas som en minitarp bara man har någonting att spänna den kring/vid/under/på. För en normalstor person borde detta ge ett tillräckligt regnskydd så länge det inte blåser, detta är inte jag testat men storleken tillåter den typen av användning.
En absid kan även spännas och bilda ett vindskydd men då krävs antingen stånghållare av egen tillverkning eller lite provisorium (inge krångligt, bara 50cm snöre behövs förutom den vandringstav/gren man använder).

Två absider blir ett strålande litet tält, sk ”minimuddus”. Storleken är inte så mini som man kan tro på namnet, det blir nästan samma golvyta som innertältet på nallo 3! Jag har använt denna konfiguration en hel del och måste säga att det är en av de trevligaste sovlösningar jag någonsin sovit i. Det får två dörrar, räknar man sedan in de två kopplingsdragkedjorna så får man fyra öppningsmöjligheter. För den som nu är lite kvick betyder ju det att man kan ställa upp minimuddus och rulla undan SAMTLIGA väggar. Varför göra så? För att det finns ingen anledning att ha skydd om man inte behöver det men på detta sätt finns det lätt tillgängligt, bara zippa igen om det skulle börja blåsa eller regna obehagligt mycket under natten, allt utan att krypa ur sovsäcken.
Minimuddus rymmer två personer som tycker om varandra, för mig (160cm) och en lika stor person är det inget problem att få in var sin 50 liters rygga också.
Minimuddus är också vindstabilt då det har liten del som sticker upp långt, den mesta av volymen/vindfånget är placerad långt ner.

Takdel som används för sig själv som en tarp är inte heller fy skam, en takdel erbjuder sovplats för en eller två personer beroende på hur man gör. Här finns det ju gott om färdiga stormlinor som kommer väl till pass.
Två takdelar blir en mycket bekväm tarp för fyra, går att tränga in så många som 6 eller 8 skulle jag tro men max jag testat är fyra,.

Muddus som en ”supertarp” (dvs. takdel med två absider påkopplade) är en mycket trevlig boendelösning de gånger man förväntar sig att kanske bli inregnad eller annat. Det är mycket rymligt, tre personer med packning behöver inte trängas och man kan utan vidare fortfarande laga mat därinne. Lösningen erbjuder måna ut/ingångar om man räknar in ordinariedörrar och kopplingar (2+4), detta gör att det känns ännu mindre trångt då man aldrig behöver ta sig över någon för att ta sig ut och pissa tex. Om man vill kan ena sidan (halva takdelen) fällas ut som en baldakin, eller varför inte bara fälla ut tre kvart av takdelen, det går att lösa lite som man känner för. Åter igen ska man ju inte stänga ute naturen mer än nödvändigt.
Självfallet är detta ett strålade lunchskydd, speciellt om man slår upp det tvärs över en liten bäck!

Muddus I ”grundutförande” är ett tvåmanna tält som i mångt och mycket liknar Keb, Hillebergs första tält. Det är en skön och rymlig tältlösning för två, ev. tre om man kramas.
Erbjuder alla de finesser och liknande man kan förvänta sig av ett Hillebergtält, torklinan är i kortaste laget då den bara är 130cm men det har akademiskt betydelse, jag har sytt i två extra i mitt innertält.

Förlängt Muddus kallar jag en yttertältslösning med två takdelar och två absider. Det är sjukt rymligt, och därigenom även lite svårplacerat. Yttermåtten blir i princip 3x5m utan att stormlinorna är inräknade. Det är att jämföra med ett Keron 4 GT ungefär, i längd dvs. då Keron 4 GT ”bara” är dryga två meter brett medan muddus blir nästan tre meter brett. Som ni förstår bildar detta en enorm golvyta som mycket väl kan rymma 6 personer med packning, (på 2360 g + markpinnvikt är det ett väldigt lätt skydd per skalle) och ännu fler om man bara ska stanna till för lunch i ruskväder.

Om man sedan fyller det förlängda muddus med ett innertält får man ett både komfortabelt och rymligt boende med en väldigt stor absid. Fyller man upp med ytterligare ett till innertält får man en tvårummare med varsin absid. Med ytterligare en takdel får man ett stort gemensamhetsutrymme mellan innertälten…osv.

Sen finns det otaliga andra sätt att koppla ihop det som säkert inte var menade men som kan vara användbara i en specifik situation, som ett exempel kan tas att två eller fler takdelar kan kopplas ihop till ett tubtält

Muddus går att bygga ut i det oändliga i teorin men längre än så finner jag ingen anledning att dra det här.

Den stora golvytan gör detta till ett mycket rymligt tält speciellt om man på vintern tar sig tid att skotta ur absiden/absiderna.

Det är inte konstruerat för att bära stora snömängder i någon konfiguration, det är en av baksidorna med ryggåskonstruktionen. Det är inget problem att skotta över kanterna på det lite gran för att skydda det från drag och att vinden ska få en kant att slita i, men att skotta upp snö längs med väggarna halvvägs till högsta punkten är det nog inte så bra att göra.

Tältet i sina olika varianter är mycket vindstabilt för att vara ett ryggåstält, det är en vida utbredd myt idag att man måste ha kupol eller tunneltält så fort man är ovanför trädgränsen. Tunneltälten har inte funnits i någon större utsträckning mer än 20 år, kupoltälten är ännu yngre. Innan dess var folk uppe på fjället mer ryggåstält och inte var det nämnvärt mycket större risker de tog då än idag, kanske mindre.

Materialvalet i muddussystemet är en silikonbelagd polyesterväv, den har om än väldigt god så inte lika god riv och slitstyrka som Kerlon 1800väven, skillnaden där är vid normal användning av akademisk betydelse. Skillnaden i formstabilitet är däremot en annan femma, där kan man märka att det finns en anledning att polyesterväven Kerlon SP valdes till dessa tält. Polyesterväven slackar inte efter lika mycket som nylonväven gör när det blir blött, någonting som märks mer ju större tält man har. Med de enorma längor sam kan skapas med både muddus och stalon systemen finns det en motivering att ha denna väven tycker jag.

Innertältet är i samma material, både golv och väggar/tak, som i Hillebergs Kerlon1800 tält och lär inte gå sönder i första taget.

Lite vidareutveckling vad gäller detaljer och ventilation skulle vara bra men det motiverar inte att sänka betyget till en fyra.

Priset var för en Grundvariant med extra takdel och extra stång.

Liknande produkter: Stalon combi 2 har vissa (få) liknande drag, men annars är det här systemet ensam i sin klass.

Kundservice: Mycket bra bemötande när jag behövde material för att modifiera tältet.

Köpplats: Hilleberg (outletlistan).

Pris: 4000


Njutvandringar att längta till

Platåberget Billingens unika natur och fina vandringsleder lockar vandringsentusiaster året om.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg