Bergans of Norway 6003 KompaktTremanstält, lagom för två


Tillverkare: Bergans of Norway
 
Betyg: 3.53.53.53.53.5
(betyg 3.5 baserat på 4 recensioner)

Skriv en egen recension

Det finns 1 ägare på Utsidan Lägg till i Min utrustning


 
Visar recensioner från      | Sortera efter    

Plus: Let, enkelt

Minus:For små mål

Kommentar: Dette telt er til 2 personer, der kun skal sove.
Årsager. Gulvbredde er ikke reel, da væggene hælder 30-45 grader indad. Det giver en reel bredde på bredeste sted på ca. 120 cm= 2 personer, enda at den slanke type.
Indvendig højde er ca. 95 cm. Selv en lille person som jeg (165cm) kan ikke sidde oprejst.

Köpplats: Spejder-sport

Pris: 1900

Plus: Stabilt, tåligt, halva priset mot konkurrenterna

Minus:Tungt, trångt, tveksam ventilation

Kommentar: Efter två års användning kan jag våga mig på att recensera mitt tält. Det är tvåmansversionen av 6003 Kompakt och kallas då 6002 Kompakt.

Tältet är ett tvåmanstält av tunneltyp. Konstruktionen är snarlik Hilleberg Nallo 2 och Fjällräven Skule R/S 2, med två bågar och en absid. Man ligger med huvudet mot ingången och absiden, och har den starkt sluttande innertältduken vid fotändan. Denna modell är försedd med två ventiler i yttertältet, en i vardera änden.

Tältet kommer till sin rätt för tvåmansturer utan alltför mycket packning som ska få plats i absiden, dvs inte vinterturer. Det är enkelt att sätta upp, med färgkodade bågar och bågkanaler, och de sex stormlinorna gör att det kan förankras väl i blåst. Jag har använt under alla årstider utom renodlade vinterturer och det har stått pall för alla väder. Kvaliteten på tältet ger ett solitt intryck som inte förändrats med tiden. Konstruktionen, med sluttande innertält i fotändan och låg takhöjd, gör att långa personer nog bör pröva först om man vill vara säker på att få plats med bibehållen komfort.

Ventilationen i innertältet är god i och med att öppningen ut mot absiden är försedd med myggnät och att det finns en mindre myggnätsförsedd ventil i fotänden. Tyvärr verkar dock öppningarna i yttertältet vara för små för att man ska få riktigt bra luftväxling och jag har vid ett flertal tillfällen märkt av kondensen som bildats, även vid ensamövernattningar.

Angiven vikt på min, gamla modell är ca 2,7 kg, vid vägning konstaterade jag att vikten för hela tältet inkl alla markpinnar, packpåse och lagningshylsa landade på 3080 gram. Här får Bergans på fingrarna av Hilleberg Nallo och Fjällräven Skule, som båda är lättare för i princip samma design. Observera att Bergans har sedan dess kommit ut med en lättare (och dyrare) version av detta tält, då kallat Kompakt Light 2, där man anger vikten till ca 2,5 kg.

Båda de tidigare nämnda konkurrentmodellerna är dock avsevärt dyrare, i dagsläget det dubbla priset eller mer. Frågan är om man verkligen får ett dubbelt så bra tält, eller ett med dubbel så lång livslängd, om man väljer något av dessa i stället för Kompakt? Prisvärdheten är ett starkt argument för Bergans, om man är beredd att bära lite mer och kan stå ut med viss kondensproblematik.

Liknande produkter: Hilleberg Nallo, Fjällräven Skule RS

Pris: 1795

Plus: Lätt att hantera, rymlig absid, vindstabilt

Minus:Tungt, lågt invändigt

Kommentar: Ett nytt tält behövde anskaffas inför sommarens fjällvandring. Det skulle rymma två personer, ha bra utrymme för packning och kosta mindre än ett Hilleberg...

Valet föll på Bergans 6003 Kompakt, tänkt för tre personer, vilket ger två personer gott om plats. På Team Sportias prislapp står 3095 kr, men det finns nätbutiker som har lägre pris.

I produktkatalogen anges vikten till 3,3 kg, vilket skulle vara en hyfsad vikt på ett så pass stort tält, men detta exemplar väger nästan 3,7 kg! Det är vägt på kontrollerad våg och inkluderar packpåse, stänger, reparationshylsa och alla markpinnar.

Tältet är lätt att sätta upp. Rymliga stångkanaler och reglerbara stånghylsor med rejäla band och spännen gör att stängerna går lätt att få på plats. Två olika längder på de tre stängerna, men färgkodningen är mycket bra, så det är ingen risk att det blir fel. Bra markpinnar men stormlinorna är något för korta. Dragkedjorna är rejäla, alla löpare är försedda med en självlysande plutt, både in- och utvändigt. Tanken är god, men det är lätt att ta fel inifrån och bara öppna för myggnätet vilket inte är så lyckat om man tänkt sig att gå ut...när man sen ska tillbaks in efter utflykten i mörkret är det riktigt bra att det är reflexer i stormlinorna!

Innertältet går att ta ner separat, golvet är ihopfäst med yttertältet med reglerbara band och klickspännen, rejält och bra. Mot taket är innertältet upphängt med "duffelknappar" fast mindre pilliga än HBs. Öppningen i innertältet kunde gott fått ett par dm längre dragkedja och vara öppningsbart från båda ändar, så att den som ligger innerst kan öppna vid sin sida utan att behöva böka vid huvudet på den som ligger ytterst. Det kan varken vara svårt eller dyrt att göra så.

Tyvärr är tältet lågt, i absiden går det an, men i innertältet känns det trångt på höjden. Katalogen anger innerhöjden till 100 cm, möjligen stämmer det på yttertältet, invändigt är det bara ca 90 cm dessutom sluttar det snabbt mot fotändan. Detta gör att tältet känns mera lämpligt för två personer än för tre.

Ventilationen är sådär. Myggnät i hela ingångsöppningen på innertältet och stor ventilationsöppning i fotändan, men de utvändiga ventilerna kunde gott varit vidare.

Öppningen i yttertältet är försett med breda tygflikar som täcker/skyddar dragkedjorna och det kan väl vara bra, men löparna vill gärna hugga i tyget, särskilt när man stänger inifrån. Annars är alla sömmar välsydda och prydliga, inga lösa trådändar.

Tejpningen av sömmarna i yttertältet verkar vara omsorgsfullt gjord, tejpen sitter rakt och fint mitt över sömmarna.

Det har bara regnat två av de elva nätter tältet hittills har använts, en av regnnätterna även rejäl blåst, men något läckage har inte märkts. För övrigt upplevs tältet som stabilt och pålitligt även när vinden friskar i.

Tältet är, trots vissa nackdelar, trevligt att bo i. Den stora absiden samt lätthanterligheten gör det till ett prisvärt tält.

Plus: Lätt, enkelt att sätta upp, pris, ventilation.

Minus:Lite trångt

Kommentar: Villa bara säga att jag är mycket nöjd med mitt Bergans tält. Efter 10 nätter i sol, regn (mycket) och stark blåst på fjället är min slutsats att det fungerar kanon!

Kondens? Ingen märkbar kondens, inte ens efter 24 timmars oavbrutet regn och 2 personer i tältet med mycket packning.

Stabilitet? Det blåste drygt 15 m/s i byarna på fjället i ett par dagar och tältet kändes stabilt.

Format? Det är ett lätt och kompakt tält. Absiden är ganska liten, men rymmer 2 st stora (100 liter) säckar. Då finns det fortfarande utrymme för matlagning. Enkel påse att packa i, och en vikt på endast 2,7 kg.

Pris? 1995 SEK. Jag har kikat på andra tält som är ca 2 ggr dyrare, och visst kan de vara bättre i vissa sammanhang. Men för mig som bor i tält på vår/sommar/höst totalt ca 10 dagar om året är det tillräckligt.

Hållbarhet? Svårt att säga efter en säsong. Vi får se hur det utvecklar sig.

Slutsats: Bergans Kompakt är ett bra 2 mans tunneltält som står sig väl med avseende på pris och kvalitet. Jag rekommenderar att ni kikar på detta tält om ni från början sneglar på ett Hilleberg Nallo eller Fjällräven Akka.

Logga in


Glömt namn/lösenord? Logga in med Facebook

Tips!