Sawyer Mini

Mini

Vattenfilter på 56gr som filtrerar ner till 0.1 micron
Kan fästas direkt på vanlig pet flaska för att användas som sugrör, på klämpåsen som ingår för att pressa fram genom filtret eller kompletteras med större vattensäckar för att användas som "Gravity filter"


Tillverkare: Sawyer
Tillverkarens produktsida
 


 
Visar recensioner från      | Sortera efter    

Plus: Liten, lätt, snabb, samt lätt att sköta

Minus:-

Kommentar: Utvecklingen går definitivt framåt.

Mitt första filter (fortfarande kvar i min ägo) var ett MSR Miniworks. Det keramiska filterelementets största fördel är att det i stort sett aldrig kan sätta igen bortom räddning. Nackdelen är att det har en liten filteryta och filtrerar långsamt.
Jag har också ägt Katadyn Vario, ett pumpfilter med polyesterfilter. Blixtsnabbt, men med nackdelen att det utan förvarning kan sätta igen bortom räddning.
Gemensamma fördelar är att de har kolfilterinsats för smakens skull.
Gemensamma nackdelar är att de är stora och väger mycket. Dessutom drar man sig för att använda dem på kortare turer. Omaket med att plocka isär, diska, rengöra och smörja gör att dessa bara nyttjas på längre turer. Dessutom måste filterinsatsen vara helt torr innan den kan förvaras i filterhuset, vilket betyder att de måste ligga oskyddade och torka under någon vecka.


Sawyer mini väger 38 g.
Backspolningssprutan väger 33 g.
Påsen väger 24 g, och sugröret 7 g.
Påse och sugrör lämnar jag hemma.

Sawyer mini:
...är litet och lätt.
...skruvas direkt på valfri petflaska, eller används som slangfilter.
...kostar en bråkdel av vad ovanstående filter kostar.
...sköljs med klorlösning och läggs på hyllan utan att behöva torkas.
...är en sluten produkt som inte går sönder av stötar och slag.
...backspolas enkelt för att återfå sitt flöde. På så sätt har det samma säkerhetsegenskaper som keramiska filter. Blir det stopp så går det att rengöra innan det för för sent.


Jag har inte mätt upp flödet, men jag tycker det är väldigt snabbt. Förmodligen ligger det kring 1 liter/minut. Det går alldeles utmärkt att dricka direkt från det, och när det används som gravitationsfilter rinner det på alldeles förträffligt.

Jag har ännu inte utsatt det för väldigt smutsigt vatten. Däremot har jag sett flera videor där man filtrerat vatten som hade satt igen traditionella filter omgående, men ändå lyckats backspola filtret till bruksskick igen.


Summa summarum....
Sawyer mini, och hålfibertekniken i allmänhet, har de bästa egenskaperna från de flesta olika filterlösningar, men i stort sett inga av nackdelarna.

Enda egentliga fördelen jag kan ge ett snabbt pumpfilter är att det går snabbt att rena stora mängder vatten till flera personer. Men å andra sidan får man 5-6 stycken sawyer mini för samma pris som ett bra pumpfilter.

Sawyer mini är minimalistiskt, gör vad det ska, och gör det bra.


UPPDATERING 190828:
Hade filtret med mig under en sjudagars i Sarek och Padjelanta. Var så klart inte mer än ett fåtal gånger som jag kände att det behövdes, men p.g.a. att det är så lätt och enkelt att använda så gick allt dricksvatten genom det.
Först som slangfilter och därefter direkt på PET-flaskan.

Flödet är högt nog för att inte hindra vattenintaget.
En eller två gånger under vandringen försämrades flödet markant, troligtvis p.g.a. glaciärslam. Det blev dock inte helt stopp, så filtret fungerade fram till nästa rastplats. Väl där återställdes flödet enkelt genom backspolning.

Än så länge har jag inget negativt att säga om detta filter.

Liknande produkter: MSR Miniworks, Katadyn Hiker, Katadyn Vario

Pris: 299

Plus: Lätt, snabbt passar vanliga petflaskor, relativt billigt

Minus:Enbart gänga på ena sidan (för att man inte ska förväxla men ändå)

Kommentar: Ska börja med att säga att jag inte haft denna en längre tid utan bara på en helg tur, men då det saknas andra recensioner hoppas jag att även mina snabba slutsatser hjälper någon.

Filtret är lite och lätt, i kittet medföljer en spruta för att skölja filtret, ett sugrör och en mindre påse på 475ml.

Jag köpte direkt två st 2l påsar varav den ena fick ett snöre för att kunna hänga upp filtret som ett "gravity filter". Här uppstod viss problematik då snöret snabbt skar upp påsens kant men att ha gjort nya hål i kanten och först trätt en bredare rem igenom fungerar det fint.

Nästa problem uppstå i att filtret enbart är gängat på den sida där smutsvatten ska in. På andra sidan är det enbart en pip. Här fick jag vara kreativ med snöre för att enkelt kunna hänga den andra 2l påsen under.

I denna uppsättning renar man snabbt 2l vatten utan att behöva anstränga sig.

I fält fungerar det mycket bra, att tänka på är att man kan behöva pressa fram den första strålen, därefter räcker gravitationen för att det ska rinna.

Har även testat att använda som sugrör och det fungerar bra. Vill man vara minimalistisk räcker det men en "klämpåse" som man använder för allt, både dricka och matlagning.

Hoppas kunna återkomma med en recension när jag använt det mer.

EDIT: Nu har jag använt filtret på en 4 dagars tur där det var ensamt filter för 4 personer. Fungerar helt outstanding och genom att använda det som "gravity filter" hade vi aldrig ont om vatten och krävde minimalt med ansträngning. Behövde backspola en gång, dock använde jag min vanliga vattenflaska med vanlig "snabbkork" man får med vid köp av vissa mineral vatten. Den passar perfekt på medföljande sugrör.

Har sedan ovan recension även använt filtret på en övernattningsstur i Tyresta och då pressade jag bara fram vatten vilket fungerade bra när man är två.

Kundservice: -

Pris: 250


Fjälledarens tips: Så packar du lätt och når längre

Ibland får man ut mer av naturupplevelser när man tar ut svängarna. Fjälledaren Oskar berättar hur han hittar en större frihetskänsla utomhus.