Omnia Sweden Fritidsugn

Omnia Sweden Fritidsugn

En liten ugn - som fungerar enligt varmluftscirkulationsprincipen - att ha på t.ex. spishäll, eller på stormkök.

Konceptet är inte nytt - Optimus hade en "mini-ugn" i samma design, fast något mindre, på 70-90-talen.


Tillverkare: Omnia Sweden
Tillverkarens produktsida
 


 
Visar recensioner från      | Sortera efter    

Plus: Enkel, lätt att packa och bära, många bra tillbehör (som silikonform och ugnsgaller) finns.

Minus:Något klen i godset. Min har fått några bucklor och är inte helt rund längre, varför locket ibland måste tillpassas (medelst multiverktyg) under tiden man använder den. Transport/förvaringspåsen är heller inget vidare, faktiskt.

Kommentar: Omnia fritidsugn är inte ny. Designen är från (tror jag) 60-talet och det har producerats liknande ugnar av t.ex. Optimus. Tanken är att skapa en "varmluftsugn" där värmen från en låga, eller härd, eller ett stormkök stiger genom ugnens "skorsten" i mitten (som på en sockerkaksform", slår i taket (locket) och gräddar det man har i ugnen med värme både uppifrån och nedifrån.

Ugnen är tillräckligt stor för att t.ex. kunna grädda några croissanter, eller baka en kaka, eller att göra i ordning 3-4 portioner frysta pommes frites. Samtidigt är den liten nog att enkelt packas i ryggsäcken.

Den är byggd i aluminium, med en bottenplatta av någon form av rostfritt stål. Denna passar mycket bra på stekpannehållarna (i uppfällt läge) på trangia-köket, t.ex.

Jag har använt min rätt mycket sedan jag skaffade den. Det har bakats muffins, gräddats croissanter (jag brukar köpa croissantdeg på burk och sedan rulla och grädda dessa till frukost på vandringar), värmts färdiga, frusna pommes frites, gjorts potatisgratäng till en grillad köttbit, bakat smulpaj, etc. och det har alltid varit mycket enkelt att använda den.

Gräddningstider brukar variera något mot att använda el-ugn hemma, då ugnen givetvis påverkas mer av yttertemperatur och vind.

Jag har använt den mest på trangiakök med multifuelbrännare (jag använder Edelrid Hexon) för att kunna köra långa gräddningstider (en potatisgratäng tar - precis som hemma - uppåt en 40 minuter i ugnen. och kunna ha en jämn, hög värme. (Vid användande av gasolkanister till Trangiaköket blir tuben till sist så kall att gastrycket kraftigt försämras, när man har gasen brinnande länge).

Det är underbart att på hajk eller vandring kunna börja dagen med nybakt bröd, kanske kunna erbjuda smulpaj till en efterrätt, eller varför inte servera vickning i form av Janssons Frestelse till lägereldsölen? I vår familj har det här emellertid blivit "croissant-grejen", då barnen VERKLIGEN uppskattar att få en nybakt croissant i näven när man vaknar, ute på vandring.

Liknande produkter: Optimus Mini oven, bl.a.

Pris: 449


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.