Hydrapak Seeker 4 L

Hydrapak Seeker 4 L

Hopvikbar vattenbehållare, 4 liter.


Tillverkare: Hydrapak
Tillverkarens produktsida
 


 
Visar recensioner från      | Sortera efter    

Plus: Robust, lätt att packa ner.

Minus:Bismak till vattnet första gångerna.

Kommentar: Denna behållare är gjord i ett kraftigt material och tål att tryckas ner i ryggsäcken. Jag har också haft den i ett ytterfack och glömt av den där när jag sedan 'slängt' ner ryggsäcken på den sidan. Den tålde det också. Locket är kraftigt, med stora fina gängor och jag litar verkligen på att det sluter tätt när jag lägger behållaren i packningen. (Till skillnad från t.ex. snäpplocket på min Katadyn BeFree 1L -- som jag därför aldrig vågar ha fylld inuti packningen.)
Där det varit ont om vattentillgång har jag haft den fylld eller halvfylld i packningen under vandringen, men för det mesta har jag den tömd och fyller den först när jag slagit läger.

Hydrapaken tål varmt vatten enligt beskrivningen, enligt beskrivningen upp till 60 grader C. Jag har värmt vatten och hällt i, men i skogen har jag förstås inte mätt temperaturen på det exakt. Det var inte helt kokande, och jag hade dessutom lite icke uppvärmt vatten redan i behållaren, som motverkade det mycket varma vattnet. Så vad temperaturen var vet jag inte, men jag tror att den där gränsen på 60 grader är ganska snålt satt. Hur som helst fungerar den bra för att ge lite extra värme i sovsäcken. Eftersom det är en mjuk behållare är den smidigare för det än en hård och kantig flaska.

En negativ upplevelse första gången är att den då ger smak åt vattnet man har inuti. Det smakar riktigt illa. Jag löste det med att låta den ligga fylld med vatten över natten och hällde ut det vattnet. Efter ett par sådana rensningar så har vattnet inte fått någon bismak alls. De genomsköljningarna är ju något man bäst gör hemma, före vandringen, men jag såg inget i manualen om att detta behövde göras. Jag kanske läste för slarvigt?

Den stora fördelen med en sådan här behållare är när jag behöver tälta en bit ifrån min vattenkälla. Då kan jag direkt när jag slår läger hämta så pass mycket vatten att jag klarar all matlagning, kaffekokning, diskning, tandborstning etc till kvällen och även frukosten utan att behöva ta mig ut och fylla på. Det är också guld värt om vädret är kasst, och då förstås även om vattenkällan är nära tältet!
Andra kanske använder kastruller etc för att hämta mer vatten på en gång, men då kan det ju lätt skvalpa ur om vägen till vattnet är knölig. Dessutom blir det kanske problem med att det kommer smuts i vattnet; eller att man behöver kastrullen till annat.
Vikten för en Hydrapak 4L är ca 150 g, och det tycker jag är helt ok. Det är säkert lättare med 1,5-liters PET-flaskor, men de är stora och knöliga även när de är tomma, speciellt som man behöver flera för att komma upp i 4 liter.

Öglorna vid hörnen, de som är gjorda för att kunna knyta i så att man kan hänga upp behållaren har jag inte funnit någon användning för eftersom jag bara tältat i öppen terräng. Det går förstås inte att hänga upp något som väger 4 kg inuti tältet. Har man ett träd i närheten kan det förstås vara annorlunda, men då försvinner den där fördelen med att inte behöva gå ut ur tältet.

Pris: 395

Så blir höstutflykten en barnlek

En höstvandring på hemmaplan är en perfekt start när man vill ta med sig barnen ut de första gångerna. Här är våra tips för lyckade uteaktiviteter.