Therm-a-Rest NeoAir Xlite NXT Large


 
Visar recensioner från      | Sortera efter    

Plus: Lätt, bra isolering (R: 4,5), prasslar mindre än föregångaren.

Minus:Dyrt (runt 2500-3000 kr), samt anmärkningarna i texten.

Kommentar: Jag har storlek rw, men det är ju samma i övrigt.

Xlite NXT är en uppgraderad version av Xlite där man jobbat för att få bort det extremt prassliga ljudet som fanns i den gamla versionen. Och det tycker jag man har lyckats med. Jag har ett äldre Xlite också, så jag har kunnat jämföra.

Efter bara några nätter på mitt nya liggunderlag märkte jag att det sakta läckte ut luft under natten. Inte tillräckligt mycket för att jag skulle kunna lokalisera läckan (har inget badkar...), men tillräckligt mycket för att vara märkbart på morgonen. Jag försökte reklamera det, men en pyspunka var inte skäl nog för reklamation, eftersom det inte går att bevisa att skadan inte uppkommit under användning. Och så är det ju. Jag muttrade lite, och gick vidare i livet. Efter ytterligare ett antal nätter, kanske totalt 25, märkte jag att isoleringen på insidan fläckvis börjat släppa. Det syntes tydligt när man höll upp underlaget mot ljuset. Nu reklamerade jag igen, och denna gång gick det bra, efter hjälp från Hardloop där jag köpt det. Nu har jag fått ett nytt exemplar, och nu återstår att se om defekterna på det förra var en slump.

Med detta sagt, det är ett grymt liggunderlag: bra isolering, tjockt och bekvämt, lätt, och oprassligt. Lite halt, men om man vill kan man ju lägga ett tunt skumplastunderlag ovanpå, typ yogamatta.

Det följer med en ganska stor pumpsäck (väger 54 g), och om man utnyttjar Bernoullis princip rätt när man fyller den kan man pumpa upp liggunderlaget ganska snabbt. En nackdel med pumpsäcken är dock att den inte är vattentät eller ordentligt stängbar. Den har bara en enkel snörförslutning med en dragsko. Detta gör att den inte kan dubbeljobba som t ex klädpåse. Lite synd. (Sea To Summit's pumpsäck som jag hade tidigare är vattentät och har rolltop, så jag har vant mig vid det.) Om man inte orkar hålla på med en pumpsäck finns det små batteridrivna pumpar att köpa. De väger bara lite mer, 63 g, men de är helt hysteriskt dyra, runt 700 kr!

Pris: 2500

Plus: Varmt, ingen kyla kändes vid noll grader. Lättvikt 480 g. Liten packvolym. Lätt att rulla ihop och packa i sin påse.

Minus:Halt, man glider hit och dit under natten och kudden stannar inte på sin plats heller. Pris, 269 i euro.

Kommentar: Jag köpte det här liggunderlaget för att det är lätt för sitt storlek (196 cm i längd, 64 i bredd) och att R-värdet är så högt som 4,5. Efter fem tältnätter kan jag bekräfta att liggunderlaget är varmt och bekvämt med 7,6 cm i tjocklek. En pumppåse kommer med i packningen, den orkade jag inte använda, en minipump kan vara bra om du inte vill blåsa upp liggunderlaget själv. Ventilen är förresten bra, när du blåser går luften in och inte kommer ut. Den ända nackdelen för mig var att liggunderlaget är såphal! Det lönar sig att hitta en jämn plats för tältet :) Packvolymen är liten.

Liknande produkter: Jag har också NeoAir, NeoAir Xlite och Prolite Apex så är nog partisk och ids inte att bekanta mig med andra märken av liggunderlag.


Fjälledarens tips: Så packar du lätt och når längre

Ibland får man ut mer av naturupplevelser när man tar ut svängarna. Fjälledaren Oskar berättar hur han hittar en större frihetskänsla utomhus.